Læsetid: 2 min.

Hemmeligt politi

Sammenlægningen og styrkelsen af PET skal i dag drøftes på en høring i Folketingets retsudvalg. Det er formentlig sidste chance for at påvirke den skråsikre justitsminister, som mener, at der i antiterrorpakken er taget behørigt hensyn til retssikkerheden
31. marts 2006

"Vi bevæger os ikke i bare nærheden af et opgør med vores retsstat eller bevæger os ind i en politistat. De personer, der bruger den slags formuleringer, de gør det måske for at påkalde sig opmærksomhed."

Justitsminister Lene Espersen (K)

Danmark er i færd med at opbygge et hemmeligt politi af en størrelsesorden, som ikke er set tidligere i danmarkshistorien. Som en del af terrorbekæmpelsen herhjemme skal 160 medarbejdere, som hidtil har hørt hjemme i Rigspolitiets åbne afdelinger overflyttes til Politiets Efterretningstjeneste. Udvidelsen af det hemmelige politi i Danmark kommer oven i en betydelig styrkelse af PET siden terrorangrebet den 11. september 2001.

Overflytningen af den særlige enhed, NEC, som i dag tager sig af organiseret kriminalitet, er begrundet i, at der er behov for et stærkere samarbejde, og at terror og organsieret kriminalitet har nogle af de samme kendetegn. Advokatrådet, der - som en række lokale politifolk - er stærkt betænkelige over for opbygningen af den hemmelige mastodont, har påpeget, at der ikke findes nogen som helst dokumentation for, at der er en forbindelse mellem terror og organiseret kriminalitet. Begrundelsen halter altså gevaldigt. Risikoen er derimod, at politiet begynder at blande tingene sammen, og at almindelige kriminalsager fremover behandles af Politiets Efterretningstjeneste med de udvidede beføjelser, der ligger heri. .

Det er svært som udenforstående at vurdere, om samarbejdet bliver stærkere, og om der kan opklares flere organiserede forbrydelser efter sammenlægningen. Men med hensyn til retssikkerheden er der ingen tvivl om, at et langt stærkere efterretningsvæsen er et skridt i den forkerte retning. Oveni den mandskabsmæssige og økonomiske stykelse af PET kommer en langt lettere adgang til overvågning og aflytning af mistænkte og en svækkelse af domstolenes kontrol med politiarbejdet.

De enorme muskler, som det hemmelige politi dermed får tilført, kunne passende modsvares af en styrket kontrol med tjenesten. Det er den måde, hvorpå et pluralistisk demokrati normalt fungerer. Magten afbalanceres ved ligevægt og kontrol. Men det er ikke tilfældet med PET. I Danmark har vi i de senere år været forskånet for store politiskandaler. Opbakningen til politiet - også den hemmelige del - er meget stor, men der skal ikke så meget til, før læsset vælter. En stor hemmelig efterretningsmastodont har det med at udvikle sine egne kulturer og egne fjendebilleder. Det kender vi fra udlandet og overvågningen af venstrefløjen i 70'erne, som antog paranoide dimensioner. Med historien i baghovedet er det besynderligt, at Lene Espersen ikke i sin antiterrorpakke har medtaget en øget parlamentarisk kontrol. Det danner grobund for myter og endnu mere paranoia. Hvem bliver over-våget hvornår?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her