Læsetid: 2 min.

Hindufest i dagligstuen

BBC World Radio gør det fjerne nært
22. januar 2007

Hvordan får man at vide, at verdens største folkefest og -forsamling finder sted lige akkurat nu? Ikke ved at følge danske medier. Derimod bliver en fredag, hvor computeren er indstillet på radiokanalen BBC World, uventet fyldt med direkte sendinger fra den indiske by Allahabad.

I fredags var badende sariklædte kvinder, hellige nøgne sadhuer smurt ind i aske og 10-20 millioner andre hinduer nemlig samlet for at fejre helligdagen Ardh Khumbh Mela ved at rense sig i Ganges og afslutte deres kæde af reinkarnationer på det sted, hvor den hellige flod mødes med Yamuna og den mytiske Saraswati-flod. Festivalen løber over seks uger og ventes at samle 60 millioner mennesker i alt, men fredag var den største dag, fordi det var Mauni Amavasya - nymåne - og den dag, hvor solens stråler angiveligt forvandler flodernes vand til magisk nektar.

Til sammenligning samler den muslimske Hajj omkring to millioner mennesker i Mekka hvert år.

BBC World fulgte folkefesten i deres timeudsendelser med reportager fra adskillige udsendte, som også fyldte BBC's fantastiske hjemmeside med billeder af badende vismænd og det ufattelige mylder. Men det var radiosendingerne med lydene af folkehavet, der virkelig bragte Ardh Khumbh Mela ind i stuen.

Gammeldags

Når man er journalist, spekulerer man tit over, hvordan man vægter det fjerne mod det nære. Den almene visdom er ofte, at folk kun kan identificere og dermed forholde sig til det nære og helst af alt holder sig til Frederiksbergbladet.

Men på BBC World bliver det fjerne totalt nært. Det skyldes selvfølgelig en måske lidt tynget overlevering fra imperiet, hvor solen aldrig gik ned og England etablerede den globale infrastruktur, der gør, at BBC vitterligt har en korrespondent siddende i hver eneste afkrog af verden.

Og så skyldes det almindelig overlegenhed: BBC laver noget så gammeldags som objektiv, kompetent og væsentlig journalistik, og fordi kanalen er vigtig, vil vigtige mennesker gerne tale med den. Så det er Jesse Jackson der kommenterer, at den afrikansk-amerikanske Barack Obama stiller op til præsidentvalget, og det er Liberias præsident Ellen Johnson-Sirleaf, der selv forklarer sin nye handlingsplan mod voldtægter, når man hører om den på BBC (ikke at nogen andre vestlige medier ville gide dække den).

Demokrati

Men nærheden skyldes også en ekstremt progressiv, decentraliserende profil i den engelske public service-organisation, der har truffet en reel beslutning om at være en åben, demokratisk struktur, der taler lokale sprog og lokale dialekter, altid inviterer lytterne til at deltage, lægger programflade til de og tager sit internetudbud mere alvorligt end nogen anden medieorganisation, jeg kender til.

Hos BBC kan man altid finde stemmer fra Mogadishu, der fortæller, hvordan det er at vinke farvel til de islamiske domstole. Eller fra New York om at se flyverne ramme tårnene. Eller fra Harare om hvordan det føles at få ryddet sit hjem af præsident Mugabes bulldozere. Og så opdager man pludselig på en gang, hvor stor verden er, og hvor tæt den er på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her