Læsetid: 2 min.

Historisk bid

Amerikaneren Elizabeth Kostova debuterer med et langstrakt og begavet læse-gys af en Dracula-roman - et stilsikkert pletskud i feltet af historiske fantasy-romaner
1. december 2005

Den amerikanske kvinde, der nysseligt og opstillet kigger frem på forfatterfotoet på bogens flap, ser aldeles tilforladelig ud. Lidt hausfrau-agtig virker hun, forfatteren Elisabeth Kostova, med pæne ørenringe og den slags. Men forfatterfotoet er stort set det eneste tilforladelige og ufarlige ved denne kolos af en Dracula-roman.

Kostovas debutroman Historikeren er et stilsikkert pletskud i feltet af historiske fantasy-romaner og gotiske gysere. Genrer, som overbevisende har indtaget det internationale bogmarked i disse år.

Og alle de, der har været smittet med Da Vinci-feber, må gøre sig klar til endnu en epidemi. For Kostova kan sit fortælletekniske kram og hendes fortælling har formået at nagle undertegnede - der er inkarneret gyser- og fantasy-skeptiker - til sofaen i al den tid, det tager at pløje sig gennem samfulde 656 sider.

Fortællingen er lagt an som en omsiggribende undersøgelse eller efterforskning, som læseren bliver koblet på, da en ung pige, den 16-årige datter af en historiker, finder en mystisk bog i sin fars bibliotek. Det er ikke nogen almindelig historie, den mystiske bog gemmer på. Og det viser sig hurtigt, at de bloddryppende spor, der gennem 500 års Dracula-myter fører tilbage til den oprindelige transsylvanske fyrst Vlad Tepes, også er tæt vævet sammen med den 16-årige fortæller og hendes nærmeste families historie.

Hold på researchen

Eftersøgningen fører hende og hendes historiker-far på dramatiske rejser til hengemte arkiver i Istanbul. Her finder de hemmeligheder om kampen mellem grev Dracula og osmannerne, om fyrst Mehmet II, om okkulte folkesagn og strabadserende pilgrimsrejser i det 15. århundrede. De besøger klostre, biblioteker, hvor generationer af munke, bibliotekarer og arkivarer har båret dokumenter og hemmeligheder om fortiden gennem krige og blodige magtkampe. De kommer videre til fugtige krypter, hemmelige sakristier og afsides landsbyer i Bulgarien, Rumænien, Tyrkiet, England, Sydfrankrig og Holland. At de undervejs i deres efterforskning mødes af flere og flere personer og oplysninger, der peger i retning af, at den gamle grev Dracula har forladt sin grav og følger efterforskningen fra sidelinjen, sænker bestemt ikke spændingskurven i Kostovas grumt spændende fortælling.

Man mærker hurtigt, at Kostova har hold på researchen, og at den spiddende beretning spiller sammen med mange lag af den øst- og vesteuropæiske plus den osmanniske historie, kultur- og kunsthistorie, geografi og antropologi. Både i de store linjer og helt ned på detaljeniveau. Og det betyder, at romanen ikke blot stivner som en velfortalt gyser af bestseller-tilsnit, men folder sig ud som et langstrakt og begavet læsegys.

Elizabeth Kostova: Historikeren. Roman. Oversat fra amerikansk af Brigitte Brix. Aschehoug. 656 sider, 299 kr. ISBN 87-11-29029-3

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her