Læsetid: 3 min.

Hjælp med nedskæringer

Samtidig med at Venstre nu vil gøre mere for udvikling i Afrika, anklager en ny rapport Danmark for at puste sine bistandstal kunstigt op
9. maj 2006

Regeringspartiet Venstre vil gøre en særlig indsats for Afrika og omlægge dansk udviklingsbistand, så den koncentreres om kontinentet, blandt andet gennem en fordobling af indsatsen mod aids-epidemien.

Gennem planen, som overraskende ikke kommer fra partiets udviklingsminister Ulla Tørnæs, men fra dets udenrigsordfører Troels Lund Poulsen, skal Danmark ifølge Lund Poulsen "fo-kusere på det glemte kontinent".

Men bistandseksperten Knud Vilby påpeger, at planen reelt indebærer endnu en nedskæring i antallet af lande, som får dansk udviklingsbistand som programsamarbejdslande.

"Regeringen har jo indtil nu tilføjet ét land - Mali - men skåret tre afrikanske lande fra programsamarbejdet: Eritrea, Malawi og Zimbabwe. Nu kommer der så yderligere nedskæringer på de ikke-afrikanske lande," siger han.

Puster tallene op

Samtidig hævder en ny rapport fra den europæiske ngo-sammenslutning Concord, at Danmark snarere end at fokusere på udvikling i virkeligheden puster sine bistandstal kunstigt op.

Danmark regner nemlig alt for mange af vores udgifter med i de 0,8 procent af vores bruttonationalprodukt, som regeringen har fastsat vores udviklingsbistand ud fra. For eksempel er Danmark det europæiske land, som tæller udgifter til flygtninge mest med i opgørelsen af udviklingsbistanden. Husning af flygtninge fyldte sidste år 842 millioner kroner på det budget, der var beregnet til udviklingsbistand - syv procent af den officielle bistand.

Herudover kritiserer Concord, at yderligere 120 millioner af bistandspengene gik til gældslettelser, for hovedpartens vedkommende i Irak.

En FN-konference vedtog ellers i 2002, at jordens rige lande for at nå 2015-målene om fattigdomsbekæmpelse måtte give de fattige lande gældseftergivelse fra budgetter ud over bistandspengene. Men kun Norge har taget løftet 100 procent alvorligt, forklarer Peter With fra IBIS, som videre fortæller, at de fattige lande får mindre ud af gældslettelserne end de beløb, som de letter udviklingsmidlerne for.

En betydelig del af de beløb, der regnskabsføres som gældslettelser for u-landene, overføres nemlig i realiteten fra udviklingsmidlerne til Finansministeriet. Det drejer sig om gældsposter fra tidligere danske erhvervsfremstød i Afrika, hvor de afrikanske landes firmaer eller regeringer ikke har kunnet betale deres regninger, og den danske stat har "lagt ud" gennem Eksportkreditordningen.

"En del af udviklingspengene bliver brugt til at betale til en gammel erhvervsfond, som ikke selv længere har nogen udgifter - så reelt flyttes pengene blot mellem kasser i Danmark," siger With.

Skæres længere ned

Når Troels Lund Poulsen i går lancerede planen om mere bistand til færre lande og sektorer, en fordobling af aids-indsatsen i Afrika og gradvis udfasning af donorstøtten i Asien og Latinamerika, ligger omrokeringerne i forlængelse af en længerevarende nedskæringsproces, mener Knud Vilby:

"Med den gamle regerings udviklingsstrategi havde Danmark i dag haft en udviklingsbistand, der var 25 procent højere end den er med den nuværende regering ved roret. Derudover er der miljøbistanden, som regeringen halverede, selv om miljøet jo er et område, hvor de fleste i dag er enige om nødvendigheden af en indsats, og hvor Danmark var et foregangsland," siger Vilby.

Troels Lund Poulsen udtalte i går til Jyllands-Posten, at det er glædeligt, når Danmark udfaser udviklingsbistanden til et land, fordi det er et udtryk for, "at landet har udviklet sig i positiv retning og kan stå på egne ben". Dette argument mener Knud Vilby dog højst passer på Vietnam, som er i god økonomisk udvikling. I de øvrige ikke-afrikanske programsamarbejdslande Bolivia, Nicaragua, Nepal, Bangladesh og Bhutan er der stadig stor fattigdom og behov for hjælp.

Konferenceopvarmning

Troels Lund Poulsen ville i går ikke fortælle mere om Venstres udviklingsplan til Information, men varslede at det samlede oplæg offentliggøres i løbet af denne uge. På torsdag afholder Anders Fogh Rasmussen en konference med besøg af afrikanske og politiske statsledere.

Der er ikke offentliggjort nogen overskrifter for, hvad konferencen skal handle om, men flere af ministerens embedsmænd understreger over for Information, at konferencen skal vise, at Afrikas skæbne ligger statsministeren meget på sinde.

Rapporten om de oppumpede udviklingsmidler kan læses på www.eu-ngo.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her