Læsetid: 5 min.

Hjemme hos en sulten muslim

Dansk tv har fået sin multikulturelle udgave af julekalenderen, og fra på søndag kan vi følge med i muslimernes højtid i 'Ramadankalenderen' på DR2. Seerne skal lære en muslim at kende, men det er enkelte danskere helst fri for
22. september 2006

"Prøv lige at hør'. Der sker ikke noget. De er ikke farlige. De keder sig, hygger sig og er fuldstændigt normale." Sådan siger den 31-årige tilrettelægger Nanna Westh om de medvirkende i DR2-serien Ramadankalenderen, som starter på søndag.

"Det er pinligt at indrømme det, men jeg tror, at der er rigtig mange danskere, der aldrig har besøgt en muslim."

Det vil hun og den jævnaldrende journalist Anna Gerd Ellerbæk lave om på. Sidste år under ramadanen stillede de derfor kameraer op i tre forskellige lejligheder og i to forretninger i Avedøre Stationsby. Hos familien Mirza med rødder i Pakistan, hos Ashraf og hans venner, hos det dansk-tyrkiske par Turgay og Selma og i Hårgalleriet og Pelés møbelforretning. I tredive dage forsøgte de to danske kvinder og deres tv-hold at smelte i med vægtæppet, mens de filmede de små ting. Formålet var tage danskerne med hjem til de fremmede.

Realistiske optagelser

Faktisk var de lige ved at give op. Da Anna Gerd Ellerbæk blev ringet op af DR2-redaktøren, havde hun og resten af holdet en uge til at finde tre familier, som synes, at det ville være helt fint at have et tv-hold i dagligstuen i en hel måned. To dage inden ramadanen og optagelserne skulle starte, havde de to unge tilrettelæggere stadig ingen medvirkende.

"Først tænkte jeg, at det var fordi, der var så meget dårlig medieomtale af muslimer," fortæller Nanna Westh. Men også ønsket om at fremstå som den perfekte fastende muslim fik mange til at sige nej: "De vil gerne leve op til glansbilledet af, hvordan den rigtige muslim er."

Anna Gerd Ellerbæk tilføjer: "Hvis man havde taget et hvilket som helst udsnit af borgere i Lystrup, så tror jeg også, at ni ud af ti havde sagt nej tak."

At det alligevel lykkedes, vidner de 29 afsnit fra Avedøre Stationsby om. Hvert kapitel tager udgangspunkt i dagens hadith, som Anna Gerd Ellerbæk og Nanna Westh oversætter til en slags muslimske gruk eller nogle læresætninger for den gode muslim. Men programmerne har hverken løftede religiøse pegefingre eller en overordnet historie. "Vi besluttede os for ikke at lave den store fortælling. Det betød, at vi kunne fokusere på alt det, man normalt er nød til at klippe væk."

Fornærmede kristne

I de fem-seks minutters daglige afsnit er der ingen kamerabevægelser. Folk går sig ind og ud af billedet, mens de er i gang med deres daglige gøremål. Tv-holdet trænger sig aldrig på. Derfor blev optagelserne meget realistiske, fordi familierne næsten holdt op med at tænke over, at der var journalister i deres stuer. "Fordi vi netop ikke løb rundt efter dem," forklarer Anna Gerd Ellerbæk. "Men det er klart, at de ikke tog de store skænderier, mens vi var der."

Ingen skænderier, ingen farlige muslimer. Mødte I slet ingen modstand? Deres Udsendte fisker efter konflikterne og de muslimer, vi kender fra tv-nyhedernes dækning af terrorceller i Vollsmose og forsidebillederne af forurettede fundamentalister. Der var selvfølgelig den lille dreng, der brokkede sig over at skulle med til familiefest. Men ellers kan de to tilrettelæggere ikke komme i tanker om noget drama i stationsbyen.

"Vi er ikke ude på at provokere," siger Nanna Westh. Derfor vejrede de stemningen i det muslimske miljø, inden de begav sig af sted med kameraerne.

"Vi var selvfølgelig lidt bange for, om der var nogen, der kunne blive fornærmet. Men det har vist sig at være nogle helt andre, der blev det. Det er ikke muslimerne, men nogle kristne."

"Inden de overhovedet har set programmerne, er der nogen, der er blevet provokeret af, at DR2 laver en ramadankalender."

Biskop Karsten Nissen fra Viborg Stift synes, at DR2 i stedet skal bruge sin tid på at lave tekstnært tv om kristendommen. Og Aase Madsen fra Dansk Folkeparti har protesteret over, at DR2 til efteråret sender fire serier, der handler om det multikulturelle Danmark.

"Hun siger, at det er meget provokerende, og at DR2 skal formidle dansk kultur. Vi synes jo egentlig, at det er det, vi gør. Og hvis man ikke skal beskæftige sig med muslimerne, hvorfor gør de det så selv hele tiden? De taler jo ikke om andet, så hvorfor må vi ikke?" spørger Nanna Westh. Hun tilføjer: "Men vi taler måske om det på en lidt anden måde, end de gør."

Mange slags muslimer

De to journalister ved godt, at de laver tv om et varmt emne. Mens de sad i deres fastende værters stuer sidste år, havde Jyllands-Posten netop trykt tegningerne af profeten Muhammed. Krisen var på trapperne. Det havde nok været sværere at lave de samme optagelser i dag, mener de. Men Anna Gerd Ellerbæk og Nanna Westh forsøger at trække dramaet ud af kulturmødet:

"Jeg håber, at folk tænder for fjernsynet og siger: Hvad er det der for noget? Der sker jo ingenting," siger Anna Gerd Ellerbæk.

"Man får lov til at dvæle ved små udvekslinger mellem folk. Vi viser for eksempel to mennesker, der sidder i en sofa og venter, og så er det bare det. Til sidst siger den ene: 'Dejligt vejr, men det blæser lidt'. Og så er det kapitel slut."

"Vi håber, at det med at kameraet bare står i et hjørne, giver en følelse af at være hjemme hos en muslim," forklarer Nanna Westh. Med tre familier og to butikker i Avedøre Stationsby understreger programmerne, at der er mange slags muslimer. "Ligesom der er mange slags kristne."

Og seerne? De to tilrettelæggere fra DR Ung håber, at muslimer vil følge med i kalenderen sammen med et bredt udsnit af den danske befolkning. Men Nanna Westh og Anna Gerd Ellerbæk ved også, at deres serie sandsynligvis kommer til at "prædike til de allerede frelste".

"Jeg ville da ønske, at den blev vist på DR1 eller TV3. Men programmerne er nok for smalle. Og hånden på hjertet så tror jeg ikke, at der er ret mange muslimske seere på DR2," siger Nanna Westh, der gerne laver en mere poppet version til en bred seerskare og en stor kanal til næste år, hvis hun og Anna Gerd Ellerbæk bliver spurgt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her