Læsetid: 3 min.

Hjerneflugt rammer uhyre skævt

De helt store tabere i den globale konkurrence om gode hjerner er de lande, som i forvejen er på knæ. Eksperter er uenige om, hvem der bør have dårlig samvittighed
31. oktober 2005

Tre ud af fire haitianere med en videregående uddannelse lever i udlandet. Hver anden veluddannet ghaneser har forladt det vestafrikanske land. Det er de i forvejen dårligst stillede lande i verden som Haiti og Ghana, der lider mest under hjerneflugt, viser en ny undersøgelse fra Verdensbanken. Bedre stillede u-lande som Indien og Kina derimod har 'kun' mistet tre-fire procent af deres gode hoveder.

Verdensbankens rapport International Migration, Remittances and the Brain Drain er en af de hidtil mest tilbundsgående analyser af hjerneflugt - på engelsk brain drain. En af forfatterne, økonomen Frédéric Docquier, slår fast, at en række små og mellemstore lande i høj grad lider under hjerneflugt, mens de største udviklingslande som Kina, Indien, Brasilien og Indonesien bedre kan tåle, at nogle af deres veluddannede borgere rejser ud.

Med sit synspunkt trækker Docquier en streg i sandet i en årelang debat om, hvor stort et problem det er, at fattige lande drænes for deres relativt få veluddannede.

Brain drain påvirker udviklingen negativt i en række lande i Afrika, Asien og Sydamerika, eksempelvis fordi deres udvandring udløser mangel på læger, sygeplejersker, ingeniører og lærere. Men der er også positive effekter ved, at lyse hoveder søger lykken i EU og USA. De veluddannede udlændinge på vores breddegrader sender årligt milliarder af kroner hjem, og nogle af de højtuddannede vender selv hjem med ny viden, som bidrager til hjemlandets udvikling.

Når eksperterne opvejer plusser og minusser ved brain drain, så mener flertallet, at den er helt gal for mindst 30 u-lande. Disse lande er karakteriseret ved, at mindst en tredjedel af de veluddannede lever i udlandet, og "i den situation bør man være bekymret," siger Alan Winters, som leder den gruppe i Verdensbanken, der forsker i emner om u-lande.

Stemmer med fødderne

Verdensbankens rapport giver også anledning til diskussion af, om hvorvidt ingeniøren, som rejser fra Indien til Danmark, eller sygeplejersken, som flytter fra Kenya til Storbritannien, skal have dårlig samvittighed over, at lade sine forarmede landsmænd 'i stikken'. Den meget anerkendte økonom Jagdish Bhagwati fra Columbia Universitet, som selv udvandrede fra Indien i slutningen af 1960'erne, mener, at veluddannede fra u-lande lægger et godt pres på deres hjemlande ved at rejse ud. Til New York Times siger Bhagwati:

"Emigranterne stemmer med deres fødder, når de forlader lande, som er misregerede eller har dårlig økonomi. Ved at udrejse får de deres regerings opmærksomhed. Hvis de bliver hjemme, har de ringere mulighed for at påvirke styret."

Andre eksperter som Devesh Kapur fra Universitetet i Texas fastholder, at brain drain medfører, at u-lande fastholdes i en ond cirkel, når de velbegavede, som vil modsætte sig korruption og anden dårlig regeringsførelse, rejser ud. I den nye bog Give Us Your Best and Brightest, som Kapur er medforfatter af, er konklusionen, at u-lande med hjernedræn simpelthen mangler entreprenante typer, hospitalspersonale, universitetslektorer og andre, som kan fremme politiske og økonomiske reformer.

Hjernetab

I den politiske debat om hjerneflugt bliver det ofte fremhævet, at lyse hoveder vender hjem beriget med ny viden og penge. Men ifølge Verdensbankens rapport er tilvæksten af ny viden som følge af hjemvendte minimal. Den såkaldte 'brain gain' er meget lille.

Derimod er der ofte tale om et 'brain waste' (som engelsktalende siger, når de leger med ord.) Begrebet brain waste dækker over, at veluddannede fra f.eks. Afrika og Mellemøsten ender med at køre taxa eller gøre rent i Europa - altså ikke får brugt deres uddannelse.

Adspurgt om hjerneflugts-problematikken siger direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen:

"Hvis vi i EU skal have dårlig samvittighed over at dræne fattige lande for veluddannede, så er det, når de ender med at køre taxa her og ikke får udnyttet deres kvalifikationer. Ellers synes jeg ikke, at vi skal have dårlig samvittighed, for både de veluddannede og deres hjemlande høster fordele af, at de kommer hertil."

Rapporten 'International Migration, Remittances and Brain Drain' kan downloades på www.worldbank.org

Den nye og roste bog 'Give us Your Best and Brightest' kan man læse dele af på www.cgdev.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her