Læsetid: 4 min.

Med hjertet i rette opdatering

Rockblod flyder gennem printbanerne hos danske I Know That You Know og amerikanske LCD Soundsystem. Men de pumper inspiration fra vidt forskellige kilder, fra 90'ernes hyperkompleksitet og 70'ernes überhedonisme
2. april 2007

Vi bliver, hvad vi indtager. Og musikeres musik bliver, hvad musikerne lytter til. Bach lyttede til Vivaldi og omorkestrerede det, han kunne lide. Led Zeppelin elskede blues og stjal den. Bob Dylan holder stadig folk-traditionen i hævd ved at nappe, hvad der passer ham. Og danske Troels Abrahamsen alias SuperTroels alias Vetos frontfigur alias soloprojektet I Know That You Know har haft Thom Yorke, Aphex Twin, Autechre, The Notwist, The Knife og Fischerspooner roterende på harddisken. Og taget hvad han havde brug for.

Gør det ham til en tyveknægt? Ja, og det er alle kunstnere. Gør det ham til en kedsommelig kopist? Nej, og dem er der ellers mange af. Men det er selvfølgelig altid en nærliggende fare, når man forelsker sig næsegrus i plader og tydeligvis stadig har dem summende gennem neuronerne, mens man sender sin egen kreativitet ud gennem printbanerne.

Men, bare rolig, SuperTroels klarer ærterne. Solodebutalbummet I Know That You Know er et fint eksempel på, hvor langt ind i laptoppen den moderne singersongwriter er kommet, hvor tæt symbiosen er blevet mellem hud og harddisk; hvordan den menneskelige følelse er ved at få sig en generation af ferme digitale fortolkere.

Som violinen har gjort det i århundreder - med og uden pudret paryk. Som den akustiske og senere elektriske guitar har formået det op gennem det 20. århundrede. Således viser computeren sig nu for alvor at være ikke kun mekka for stilistisk evolution, men også potent formidler af den emotionelle ballade, vi alle render rundt i.

Tidstypisk musik fra en af mange laptop-poeter? Javist, men også fra en mand, der transmitterer med hjertet i rette software-opdatering.

Som I Know That You Know forstår Troels Abrahamsen den stammende programmerings resonans i det senkapitalistiske individ. Han forstår, hvad en skurrende bassynth kan gøre ved dennes understel. Han forstår, hvor stimulerende porøse støjbeats kan være. Og hvor dybt i hjertet en digitalt bygget harmoni kan stikke. Han forstår, at man kan danse vemodigt og lytte ekstatisk; at den elektroniske musik ikke entydigt kan opdeles i dansegulv og lytteposition. I hyperkompleksiteten er der fest, i de bastunge overgramsninger er der melankoli.

Peger mod en ny tid

Der er kompositoriske svagheder og lovlig kopistiske passager på I Know That You Know, men Abrahamsen formår også at løfte sig over forbillederne. Fordi han bliver stadig bedre til at programmere manende melodiøs laptop-indie/indietronica (med guitar på gæstevisit), fordi han forstår at skrue søndermanipulerede udgaver af sin stemme dybt ind mellem de andre programmeringer, og fordi han også formår at affyre en politisk hymne undervejs.

Stemmen lyder stadig som et kryds mellem The Cures Robert Smith (men mere ekspressionistisk) og Radioheads Thom Yorke (med mere krop). Det betyder ikke at den savner egenart, tværtimod har den vundet dybde i forhold til hans debutalbum sammen med bandet Veto. Eller også så er den blot i bedre musikalsk selskab her på I Know That You Know.

Det er ikke musik, der vil revolutionere electronicaen, men musik, der peger mod en ny tid med sin helt naturlige sammensmeltning mellem Troels' stemme og hans programmeringer. Et vibrerende og dunkende og buklende paradis for indie-melankolikere og et løfte for fans af en af vor tids computer-drevne udtryks- og indtryksmuligheder.

Forbandet funky facon

Mens det er 90'erne og 00'erne, der spøger i I Know That You Knows kredsløb, så er det 70'erne og 80'erne, der pulserer gennem LCD Soundsystems artificielle arterier. Men begge befinder de sig ved Checkpoint Charlie mellem rock-attitu-dens organiske karisma og knap-tastningens kølige potens. Og begge hæver de sig over deres inspirationskilder.

LCD Soundsystem er newyorkeren James Murphys soloprojekt, som trækker en fuldfed kærlighed til god gammeldags tråd og en tyk tøris-sky fra discoens og housens hedonisme ind i det 21. århundrede på det andet album Sound of Silver. Punkfunk er vist genre-betegnelsen, samtidige slægtninge er bysbørnene i !!! og The Rapture, og fortidige inspirationskilder tæller Roxy Music (med Eno), Kraftwerk, Talking Heads (uomgængelige), The Human League, Queen (!), diverse disco, house, acid house, funk og sågar den minimalistiske komponist Steve Reich et ganske kort øjeblik. Jow, der bliver smurt tykt på, men på stramt styret, gerne minimalistisk og altid forbandet funky facon. Og koklokken bliver stadig brugt på den frækkeste måde i branchen...

Og der er tilmed holdninger under festen: Et nyt amerikansk selvhad viser sig oven på seks år med Bush på "North American Scum", og på det lokalpolitiske plan revser James Murphy en anden republikaner på "New York, I Love You But You're Bringing Me Down": "Your mild billionaire mayor's now convinced he's a king". Og hvis hedonisme kammer over i ungdoms-fetichisme, så lyt nærmere til disse visdomsord: "Sound of Silver talk to me/Makes you want to feel like a teenager/Until you remember the feelings of/A real live emotional teenager/Then you think again".

LCD Soundsystem har selvfølgelig ikke samme overrumplende effekt som første gang, man hørte ham, men er stadig leverandør af nogle af de mest kropsligt gavmilde sange på kloden. Flertallet vil forstå at flytte fødder til i hvert fald dele af Sound of Silver.

Hele den demokratiske molevit er produceret af DFA (som Murphy er den ene halvdel af), og deres varemærke-punkfunk er efterhånden ret så etableret. Men i et New York City, der er blevet for kommercialiseret og dydig, og i en verden, hvor festen kun må stoppe i de politiske forandringers navn, er de stadig ualmindelig vedkommende. Og velkomne.

I Know That You Know: 'I Know That You Know' (Tabu Records/ Playground).

LCD Soundsystem:

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her