Herning er blevet kaldt hedens hovedstad. I mange år var byen et handelscentrum. Senere kom tekstilfabrikkerne og højskolen. Nu rummer den midtjyske by med de 45.000 indbyggere også et kongrescenter og et fotomuseum. Blandt andet. Men det er alligevel lidt af en sensation, at teatret på Østergade i 7400 Herning som de første i Danmark skal dramatisere en af Peter Høegs romaner.
"Det er en gammel drøm, der går i opfyldelse for mig," siger dramatiker og skuespiller Rikke Bendtsen, der tidligere har lavet tre teaterstykker for Team Teatret i Herning. Allerede for seks eller syv år siden skrev hun til Peter Høeg. Der havde hun lige læst bogen om kvinden Madelene og aben Erasmus og var dybt fascineret af den 'handlingsmættede fortælling'.
Den 45-årige dramatiker og skuespiller fik dengang et venligt afslag fra forfatteren. Han havde ikke været tilfreds med Bille Augusts filmatisering af Frøken Smillas fornemmelse for sne og synes derfor ikke, at Kvinden og aben skulle dramatiseres. Og så var han ifølge Team Teatrets teaterchef Mikael Helmuth ikke glad for pressens belejring.
Men Rikke Bendtsen gav ikke op. Kort efter udgivelsen af Den stille pige i 2006 spurgte hun og Team Teatret igen. Denne gang var svaret fra forfatteren og forlaget Gyldendal et overraskende ja.
Rikke Bendtsen bliver dermed den første dansker, der skal dramatisere en roman af Peter Høeg. Det skræmmer ikke Team Teatrets dramatiker, for faktisk er romanen meget teater-egnet, siger hun. Figurerne er klare og meget genkendelige og troværdige.
"I denne historie handler de frem for at tænke. Og det er jo det, man gør på teatret," siger Rikke Bendtsen.
Laveste fællesnævner
Kvinden og aben rummer kærlighed og krimi, magt og ære. Rikke Bendtsen kalder fortællingen både 'rå og brutal' og 'en lysende kærlighedshistorie'. Men først og fremmest er det en bog og nu snart et teaterstykke, der kan vække den sunde tvivl. Tvivlen på menneskets overlegenhed og på om vi rent faktisk repræsenterer det, hun kalder 'den højeste fællesnævner'.
Det er overvejelser, som Rikke Bendtsen savner i den offentlige debat. Ofte er det faktisk den laveste fællesnævner, der får det sidste ord, synes hun.
"Hvis ikke vores etiske spilleregler er båret af høj moral og den begavelse, vi er givet, men i stedet af dumhed og uvidenhed, står vi så nødvendigvis over andre højtudviklede dyrearter," spørger dramatikeren.
Bogen giver ikke svaret. Men Rikke Bendtsen mener, at den udfordrer vores faste forestillinger ved at lade aberne være klogere end menneskene. Og stykket kan måske udfordre en retorik, som både i kulturlivet og på den politiske arena er blevet meget bombastisk de seneste år.
"Fortællingen siger i hvert tilfælde, at vi kan aldrig må læne os tilbage og blive for sikre i vores sag," siger hun.
På teatret i Herning er de til gengæld sikre på, at Kvinden og aben kommer til at spille for fulde huse i det, teaterchef Mikael Helmuth kalder 'Danmarks største landsby'.
Efter uropførelsen og nogle uger på scenen i Herning kommer stykket på turné over hele landet.