Læsetid: 1 min.

Højere mindsteløn i USA

11. januar 2007

*De nyvalgte demokrater i USA vil hæve den lovpligtige mindsteløn fra 5,15 til 7,25 dollar, skriver avisen Handelsblatt. Det svarer til en stigning fra 29,5 til 41,6 kroner og ventes at blive den første styrkeprøve for demokraternes leder i den amerikanske kongres, Nancy Pelosi. Kritikerne frygter arbejdsløshed: Når prisen (på arbejde) stiger, falder efterspørgslen, skrev en kommentator, der henviste til, at tidligere forsøg på at hæve mindstelønnen altid har ført til "kaos". På trods af kritikken ventes forslaget dog at have gode chancer for at komme igennem. Det vil gavne de 5,6 millioner amerikanere, der menes at tjene færre end 7,25 dollar i timen. Tallet af lavtlønnede er gået ned de sidste ti år, og gennemsnitslønnen er i samme periode stedet fra 12 til 17 dollar, det er fra 68 til 97 kroner. Under præsident Bill Clinton blev der i 1990'erne gennemført en politik, der sigtede på at færre skulle få offentlige ydelser, i stedet skulle de tage job - selv om de var meget dårligt betalt. Det har, fremhæver socialforskere, skabt en klasse af 'working poor', der på trods af job ikke har fået det bedre. Ifølge den amerikanske LO, AFL-CIO, lever en amerikaner på mindsteløn (5,15 dollar) et godt stykke under den officielle fattigdomsgrænse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu