Læsetid: 2 min.

Højhuse er en miljøbelastning

Knud Josefsen, læge, Ph.d., talsmand for Foreningen mod fejlplacerede højhuse
14. marts 2007

"Hvis man gik ind i Gamle Stan i Stockholm og sagde, at man ville bygge et højhus, ville der lyde et ramaskrig. Hvis man gik ned langs kanalerne i Amsterdam og sagde, at man ville bygge et højhus, ville folk blive fuldstændig bestyrtede. Men i Danmark går man ud på Christianshavn, hvor der er flest fredede bygninger samlet på et sted, og siger: Her vil vi gerne bygge et højhus. Det er her, at vores forening må træde i karakter og leve op til sit navn og sige, at så er højhusene virkelig fejlplacerede."

"Den indre by er lav, lys og venlig, og det vil vi gerne give videre til de næste generationer. Hvis vi bygger højhuse i indre by udsletter, vi de tidligere epoker. Vi er helt på det rene med, at man sagtens kan lade højhuse - eller hvad man nu vil bygge som repræsentant for vores tid - sætte sit præg på København, men man skal ikke gøre det der, hvor de tidligere epoker ligger. Man skal flytte det ud, ligesom man gør i alle andre ansvarlige storbyer. I Paris har man La Défence, som ligger nordvest for bykernen. Der ligger så højhusene, og så beholder man bykernen i de 5-6 etager, som den hele tiden har været i."

"Der har været nogle undersøgelser af den sociale trivsel i højhuse. I 1969 lavede Statens Byggeforskningsinstitut en undersøgelse af børns trivsel. Den viste, at børn har færre legekammerater og mindre udelegetid, hvis de bor i højhuse. En anden ting er, at man ikke har løst de problemer, der er omkring udemiljøet. På grund af de høje strukturer kommer der en øget vindhastighed og afkøling. Der er altid stormvej for foden af Rigshospitalet, hvor jeg arbejder, og det er faktisk meget almindeligt omkring høje bygninger. Nogle steder, hvor man prøver at lave sandkasser til børnene, blæser sandet simpelthen væk."

"En sidste ting er, at alt tyder på, at højhuse er ret miljøbelastende - på trods af at de for tiden bliver præsenteret som bæredygtige. Men primært kalder man dem jo bæredygtige, når man stiller en vindmølle på toppen eller laver en tagterrasse på enogfyrretyvende etage."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her