Læsetid: 1 min.

Højreekstremister ind i østtysk delstatsparlament

Højreekstremisterne fra NPD blev i går valgt ind i landdagen i Mecklenburg-Vorpommern, hvor den socialdemokratisk regeringschef ligesom i Berlin bevarer magten
18. september 2006

En rekordlav valgdeltagelse i Mecklenburg-Vorpommern sikrede i går det højreekstremistiske NPD mindst fem pladser i delstatsparlamentet i Schwerin. Umiddelbart efter at valglokalerne lukkede klokken 18, viste de første prognoser hos tv-stationen ARD, at NPD stod til at få 6,4 procent af stemmerne mod 0,8 procent ved valget for fire år siden. Dermed er højreekstremistiske partier nu repræsenteret i tre østtyske delstatsparlamenter.

NPD's valgsucces overskyggede glæden hos de regerende socialdemokrater, som med ministerpræsident Harald Ringstorff i spidsen stod til at vinde valget med 29,7 procent af stemmerne over det kristeligt demokratiske oppositionsparti CDU med 28,8 procents opbakning.

Ringstorffs regeringspartner Venstrepartiet/PDS havde ifølge tv-prognoserne fået 18,1 procent af stemmerne, mens det liberale FDP for første gang i 12 år kom ind i delstatsparlamentet med overraskende stor opbakning på 10,1 procent.

Tidligt i aftes så det ud til, at den nuværende rød-røde regering netop klarede skærene, men flertalsforholdene kunne ifølge valgforskere sagtens nå at ændre sig, efterhånden som stemmerne bliver talt op. Også i Berlin bevarede den socialdemokratiske regeringschef, Klaus Wowereit, regeringsmagten, da SPD blev valgets vinder i hovedstaden med 31,2 procent.

Venstrepartiet/PDS gik tilbage til 13,6 procent, og Wowereit kan nu frit vælge, om han fortsat vil regere sammen med socialisterne eller hellere vil danne regering sammen med De Grønne, som ligeledes fik 13,6 procent.

"Vi er det eneste parti, der er gået frem, og berlinerne har entydigt meldt ud, at de ønsker en rød-grøn regering," sagde De Grønnes jublende partiformand, Claudia Roth.

Valgets store taber blev også her CDU, som med 21,6 procent af stemmerne fik sit dårligste valg nogensinde i Berlin, hvor FDP fik 7,5 procent af stemmerne ifølge prognoserne.

Aldrig tidligere har så få i de to delstater, der har tilsammen 3,85 millioner vælgere, deltaget i et valg. Stemmeprocenten blev kun henholdsvis 61 og 59 procent, hvilket er nye bundrekorder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her