Læsetid: 2 min.

Højskoler kæmper om penge

Der er ingen grund til, at staten yder tilskud til sommerkurser i f.eks. golf og dans, mener forstander, der møder modstand fra Højskoleforeningen
31. marts 2006

Staten giver 1.280 kr. i støtte til, at man kan tage en uges kursus på for eksempel Oure Idrætshøjskole og lære at spille golf. Den slags ferietilskud er unødvendige, mener højskoleforstander, som uden stort held har forsøgt at rejse en debat om finansieringen af højskolerne.

Mange højskoler har i dag en sløj økonomi, fremgår det af opgørelser fra Undervisningsmininisteriet.

En af måderne at klare skærene på for de betrængte højskoler er at udbyde en masse korte kurser f.eks. sommmerkurser i golf, dans eller aktiviteter for hele familien. Antallet af korte kurser er steget de senere år. Det på trods af, at højskolernes eksistensberettigelse ifølge mange højskolefolk netop er de længerevarende kurser på 12 uger eller mere.

En af dem, der er skeptisk over for udviklingen, er forstander på musikhøjskolen Vestbirk i Østjylland, Lene Rikke Bresson.

"Hvis familien Danmark vil på sommerkursus, så er der ingen grund til, at de skal have statstilskud til det," siger Lene Rikke Bresson, og fortsætter:

"Højskolens fundament er de lange kurser. Det er her, vi virkelig gør en forskel for mange unge. Efter et langt kursus bliver de bedre i stand til at vælge uddannelse, og generelt får de mere styr på deres liv."

Bresson har foreslået undervisningsminister Bertel Haarder (V) at skære statstilskuddet ned til de korte kurser med 158 kr. pr. uge og flytte pengene over til de lange kurser. Forslaget vil sammen med et andet forslag om afskaffelse af særtilskud til blandt andre flygtninge og østeuropæere på mange højskoler kunne halvere elevbetalingen til 500 kr. pr. uge.

Godt ansigt

I højskolebevægelsen er der imidlertid ikke den store lydhørhed over for Bressons forslag. Formanden for Folkehøjskolernes Forening i Danmark, Helga Koldby Kristiansen, siger:

"Allerede i dag er der et højere tilskud til lange kurser frem for korte. Og vi mener, at balancen er fornuftig, som den er. De korte kurser har stor værdi på den måde, at mange har stor glæde af dem, og de er et rigtigt godt ansigt udadtil for højskolerne."

Adspurgt om, hvad golfkurser har med højskoler at gøre, siger Koldby Kristiansen:

"Alle højskoler, som vil have tilskud, skal leve op til kravet om, at mindst halvdelen af undervisningstiden bruges på almen oplysning - altså ikke færdighedstræning. Jeg ved, at Undervisningsministeriet især holder øje med, om loven overholdes på de korte kurser."

På Oure Idrætshøjskole er der mange korte sommerkurser i f.eks. surfing, golf, tennis og dans. Forstander Carsten Petersen forsikrer, at "skolen lever op til højskolelovens krav om almen oplysning ved bl.a. på sommerkuserne at undervise i teambuilding, teori og tilbyde foredrag."

Om statstilskud til de korte kurser siger Carsten Petersen: "Hvis man tænker på skoleformens overlevelse, så er det de lange kurser, vi skal satse på. I Oure arbejder vi da også på længere og længere kurser. Men de korte kurser er også værd at støtte, for de har en kvalitet i sig selv. Blandt andet har det stor værdi, at folk med meget forskellig social baggrund mødes."

Hele serien 'Højskolen på hælene' findes på: tema.information.dk/hoejskole

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her