Læsetid: 2 min.

Højt at flyve

'Sky High' er en meget morsom blanding af ungdomsdrama og superheltefilm - tilsatnoget mere
7. oktober 2005

Det var ikke med de store forventninger, at jeg gik ind for at se Mike Mitchells komedie Sky High.

Måske var det derfor, at jeg blev så positivt overrasket over filmen, der morsomt og begavet fusionerer to velkendte genrer - ungdomsdramaet og superheltefilmen - og får om ikke noget nyt så i hvert fald underholdende vredet ud af selv de mest slidte klicheer.

Filmen handler om teenageren Will Stronghold (Michael Angarano), der skal begynde i gymnasiet, men ikke ligefrem glæder sig.

Will er nemlig søn af verdens to mest berømte superhelte, The Commander og Jetstream (Kurt Russell og Kelly Preston, der begge synes at more sig med rollerne), og der er store forventninger til, at han klarer sig lige så godt som sin hårdtslående far på Sky High, det helt særlige gymnasium for superhelte.

Wills superkræfter har bare ikke manifesteret sig endnu, og da de nye elever den første dag skal deles ind i helte og hjælpere, bliver han til sin egen og ikke mindst sin fars store fortrydelse sat i hjælper-klassen, hvor kun tabere ender.

Heldigvis har Will nogle gode venner, og han får snart mulighed for at vise, hvad han dur til, da en ond superskurk beslutter sig for at hævne sig på sin nemesis, Wills far, The Commander.

Et par sandheder

Der er højt humør og en veloplagthed over Sky High, som er smittende, og som sammen med det gennemarbejdede, pointerede manuskript gør den til en forfriskende oplevelse for halvstore børn og deres forældre.

Instruktøren kører alle de klicheer og stereotyper i stilling, som man kender fra henholdsvis ungdomsdramaet - de forskellige typer elever, den irriterende gymnastiklærer, mobningen - og superheltefilmen - skurken og hans ynkelige sidekick, de kropsnære, kulørte dragter, de heroiske missioner, den kloge videnskabsmand - og han får god komik ud af at vride dem en smule ud af proportioner.

Tydeligvis kender både de tre manuskriptforfattere og instruktøren genrerne til bunds, og når de nævner kongen inden for ungdomsfilm, John Hughes, som en inspirationskilde, er det ikke svært at se Sky High som et slags akkompagnement til Hughes-nyklassikere som Breakfast Club og Ferris Bueller's Day Off.

Mike Mitchell prøver i Sky High at sige et par sandheder om vigtigheden af at have venner, og om at alle bør være lige - også helte og hjælpere - og det lykkes ham faktisk, uden at man får det fysisk dårligt. Sikkert fordi filmen også er så sjov.

Sky High. Instruktion: Mike Mitchell. Manuskript: Paul Hernandez, Bob Schooley, Mark McCorkle. Amerikansk (Palads og CinemaxX i København og en række biografer i det øvrige land)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her