Læsetid: 3 min.

Højtstående rådgiver sigtet

Vicepræsident Richard Cheneys nære medarbejder Lewis Libby risikerer fem års fængsel for at have løjet over for en storjury. Karl Rove slipper foreløbig for tiltale i Valerie Plame-sagen
29. oktober 2005

BOSTON - For første gang i 135 års amerikansk historie blev der i går rejst tiltale mod en højtstående rådgiver for en præsident og en vicepræsident.

Lewis 'Scooter' Libby blev af Justitsministeriets særanklager Patrick Fitzgerald tiltalt for menéd overfor en storjury, falske udtalelser til to FBI-agenter og bestræbelser på at lede retsundersøgelsen på vildspor.

I det 22 sider lange anklageskrift offentliggjort i går aftes hævdede anklageren, at Libby i flere tilfælde under ed havde løjet om indholdet af sine samtaler med tre amerikanske journalister i sagen om eks-ambassadør Joseph Wilson og hans kone, CIA-agenten Valerie Plame.

Men anklageren rejste ikke tiltale mod Lewis Libby for at have overtrådt to love, der forbyder amerikanske regeringsansatte at frigive navne på hemmelige agenter til personer uden en sikkerhedsklarering. Det drejer sig om spionageloven fra 1917 og en lov fra 1982 om beskyttelse af efterretningsagenters identitet.

Rove i søgelyset

Særanklager Fitzgerald startede oprindeligt sin efterforskning under den forudsætning, at højtstående embedsfolk i Det Hvide Hus bevidst havde videregivet Valerie Plames navn og stilling i CIA til amerikanske medier. Formålet skal have været at straffe hendes mand Joseph Wilson for at kritisere Bush-regeringens anvendelse af falske oplysninger om Iraks rekvirering af beriget uran fra Niger til at begrunde invasionen af Irak i 2003.

"Det er betydningfuldt, at Libby ikke blev tiltalt for overtrædelse af de to love. Det viser, at Fitzgerald ikke kan bevise, at Libby vidste, at Valerie Plame arbejdede som hemmelig CIA-agent under falsk navn," sagde tidligere forbundsdommer Joseph Di Genova på CNN i går.

Men det betyder ikke, at andre i Det Hvide Hus har overtrådt en eller begge love, der beskytter efterretningsagenter identitet. I anklageskriftet skriver Fitzgerald, at en anden højtstående embedsmand i Det Hvide Hus (Official A) fortalte Libby, at han havde ringet til den konservative klummeskriver Robert Novak og fortalt denne, at Wilsons hustru Valerie Plame arbejder for CIA og at hun i den funktion havde arrangeret Wilsons rejse til Niger i 2002.

Det fremgår ikke, hvem Official A er. Men hvis Fitzgerald kender dennes identitet må det formodes, at vedkommende risikerer at blive sigtet for en grov lovovertrædelse. Eftersom Novak ikke er blevet fængslet for at nægte at identificere sin kilde (Official A), er det rimeligt at antage, at Novak har givet særanklageren navnet på Official A.

Under en pressekonference i USA's justitsministerium i går bekræftede Fitzgerald, at den siddende storjurys mandat er udløbet.

"Men jeg lader en anden storjury være klar til at tage andre sager op. Vi fortsætter vores efterforskning."

Særanklageren ville ikke kommentere, om hans kontor planlægger at rejse tiltale mod Official A.

Det er en generel antagelse i Washington, at Official A er præsidentens magtfulde politiske rådgiver og vicestabschef Karl Rove. Roves advokat fik torsdag besked om, at der ikke på nuværende tidspunkt vil blive rejst tiltale mod ham for overtrædelse af de to love.

Træder tilbage

Lewis Libby tog i går konsekvensen af sine juridiske problemer og meddelte sine to chefer, vicepræsident Richard Cheney og præsident George W. Bush, at han øjeblikkelig træder tilbage for at vie sin tid til at forsvare sig under en kommende retssag.

Af anklageskriftet er det uklart, hvorfor Libby valgte at lyve om, hvad han havde fortalt de tre reportere Matthew Cooper (Time Magazine), Tim Russert (NBC) og Judith Miller (The New York Times) om sin viden om Joseph Wilsons kones identitet. I sine vidneudsagn hævdede han at have fortalt journalisterne, at han havde hørt om Valerie Plame fra andre reportere.

Alle de journalister Libby talte med afviser enstemmigt, at vicepræsidentens stabschef og præsidentens udenrigspolitiske rådgiver rent faktisk fortalte dem det. Tværtimod skal Libby over for dem have afsløret, at Wilsons hustru arbejdede som CIA-agent.

Én mulighed er, at Libby under vidneudsagnene over for storjuryen og FBI-agenterne ønskede at beskytte vicepræsident Cheney. Det fremgår af anklageskriftet, at det var Cheney, der oprindeligt fik oplyst navnet på og den stilling, Wilsons kone beklædte i CIA, og videregav sin viden til Libby.

I sig selv er det ikke en overtrædelse af nogen lov, men det stiller vicepræsidenten i centrum for den kampagne, som Det Hvide Hus startede i juni 2003 for at straffe Wilson for hans sønderlemmende kritik af Irak-krigen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu