Læsetid: 3 min.

Høsttid i skolehaven

19. august 2006

Det er nu, frugten høstes af det arbejde, der er lagt i at passe et stykke jord og i sin egen skolehave. Skolehaver har eksisteret i mere end 100 år, men lever en alt for skjult tilværelse og er ret ukendte for mange. I en af skolehaverne på Tagensvej i København er skolebørnene tilbage efter ferien, og lige nu er det den store høsttid.

I foråret har børnene sået og plantet i hver deres lille have, der blot var et stykke bart jord, men som nu er bevokset. De har luget og vandet, og selv om haverne tydeligvis ikke er passet ens, er der noget at høste i dem alle: rødbeder, salat, kartofler, løg, squash, gulerødder - og ukrudt.

Her er også mange sensommerblomster: kornblomster, morgenfruer og solsikker, der virkelig giver oplevelsen af, at planter gror. Fra små frø er de vokset børnene højt over deres hoveder i løbet af sommerferien, ligesom squash og græskar er blevet enorme - det er en basal og god oplevelse. Det er tid for at grave kartofler op - og hvordan gør man det? Camilla og Dorthe er frivillige voksne, der viser, hvordan man bruger greben. De underjordiske knolde graves og hives op, den friske bløde jord rystes af planten, og kartoflerne kommer til syne. Imellem dem er den runkne moderkartoffel, der ikke kan spises, og som var den, børnene lagde i jorden i foråret. Udover afgrøderne i børnenes haver er der fællesafgrøder på grunden. Først og fremmest frugttræer, f.eks. lige nu med masser af modne opalblommer, og buske med store mængder brombær, som børnene kan proppe sig med, som de har lyst, eller plukke til at tage med hjem.

Det er simpelthen en supergod fritidsinteresse, og aktiviteterne rummer meget læring, oplevelse og liv. Når man kommer hjem, skal der kokkeres, og her er enkle retter med friskhøstede grønsager, der er i sæson lige nu og måske et lille stykke ost, kød eller fisk.

Kogning - godt for de friskhøstede grønsager!

Skyl og rens grønsagerne. Skrub gulerødder, nip bønner, grove blade på nye løg osv. Bring rigeligt vand i kog med salt. Beregn 2 tsk. groft salt pr. liter vand. Der skal helst være så meget, at vandet ikke går af kog, når grøntsagerne kommer i gryden. Kog først de hårde grøntsager og tilsæt derefter de blødere, der ikke kræver så lang kogetid. Kog til grøntsagerne er tilpas møre og ikke for bløde. Stik en kødnål eller skarp kniv i og mærk. Kogetiden varierer og afhænger af grønsagens art, størrelse og udskæring. Men ca. 3-5 min. for stykker af grøntsager. Kartofler 12-20 min. Hæld straks kogevandet fra grønsagerne. Server grøntsagerne med lidt frisk olivenolie eller smør, og drys med friskhakkede krydderurter, evt. høvlet parmesanost.

Squash skal krydres

Små faste squash kan spises fint snittede rå og med en dressing af olivenolie, citronsaft og revet parmesanost. De lidt større squash er gode i gryderetter med lam, hvidløg og chili. Som tilbehør kan de skives og steges gyldne i smør eller olivenolie og derefter tilsættes lidt god vineddike. Drys med hakkede saltede ansjoser, kapers, pinjekerner og lidt rosiner, så retten bliver sur-sød og rigtigt god til grillede fisk, kylling eller kalveschnitzler.

Squashfrikadeller (ca. 10 stk.)

600 g squash

1 tsk. groft salt

4 spsk. havregryn

2 spsk. hvedemel

1 lille løg

1 tsk. groft salt

friskkværnet peber

1-2 tsk. stærk karry

2 håndfulde kruspersille

1 æg

1 spsk. smør og 1 spsk olie

Bland groftrevet squash med salt, kom det i en sigte, og lad det dryppe af mindst 10 min.

Kom afdryppet squash i en skål med havregryn, mel, revet løg, krydderier, hakket persille og æg. Rør godt sammen.

Steg frikadellerne i smør og olie ved jævn varme 4-5 min. på hver side.

Enkel brombærtrifli

Makroner (her er nok til 10 portioner):

125 g mandel eller hasselnøddekerner

300 g sukker

2-3 æggehvider (1 dl)

Friske brombær - mindst 100 g til hver

Flødeskum, cremefraiche eller skyr (islandsk surmælksprodukt)

Frisk slynget honning (eller anden flydende honning)

Tænd ovnen på 125 grader. Blend mandler eller nødder og sukker meget fint på en foodprocessor. Tilsæt gradvist æggehviderne, og stop, når det har en passende grødagtig konsistens. Kom dejen i en sprøjtepose eller en fryse-plastpose, hvor et hjørne er klippet af. Tryk dejen ud i cirkler på 2-3 cm. Bag dem ca. 20 min.

Læg afkølede makroner i portionsglas evt. vædet med portvin eller frugtsaft. Læg masser af brombær ovenpå og en klat flødeskum, cremefraiche eller skyr og et par skefulde honning øverst.

Tagensvej Skolehave www.ci.kk.dk/skolehaver

* Næste lørdag handler klummen om skolehavernes historie, og hvorfor de bør bevares og nedlæggelserne stoppe

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her