Læsetid: 2 min.

Holland vender EU ryggen

Et flertal i det ellers så EU-positive land Holland vil ifølge målinger stemme nej til forfatningen. Kun hver tredje har tænkt sig at stemme
7. maj 2005

ROTTERDAM - Hollænderne har fået nok. Flere meningsmålinger har vist, at det ellers så EU-venlige land har tænkt sig at stemme nej til EU-forfatningen onsdag den 1. juni. Folkeafstemningen, der er en den første af slagsen i Holland, står i skyggen af den franske, der finder sted blot tre dage før.

Den udbredte modstand mod traktaten bunder først og fremmest i en ængstelse over tyrkisk medlemskab af EU, og så det faktum, at hollænderne betaler langt mere til fælleskassen, end de får tilbage.

Og eftersom slagsmålet mellem medlemslandene om budgettet for 2007-2013 er i fuld gang, og optagelses-forhandlingerne med Tyrkiet nærmer sig, fylder emnerne befolkningens tanker, selv om ingen af delene i virkeligheden har noget at gøre med forfatningen.

Kun hver tredje hollænder vil ifølge meningsmålinger sætte sit kryds. I så fald vil deltagelsen i folkeafstemningen blive lavere end både ved valget til Europa-Parlamentet og lavere end folkeafstemningen om forfatningsen i Spanien i februar, hvor kun 42 procent af vælgerne stemte.

Ifølge EU-ekspert Catharina Sørensen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) bunder det i ligegyldighed.

"Det kan virke overraskende, at hollænderne er blevet så skeptiske. Førhen er de blevet kaldt heppekoret i EU-sammenhæng og har været nogle af de mest entusiastiske hele vejen igennem," siger hun. Holland var et af grundlæggerne af EF i 1957, men hollænderne godt trætte af at betale så meget til den fælles EU-kasse. Det er kun blevet værre, efter at en række østbloklande blev optaget for et år siden. Euroen bærer også en af skylden for, at skepsisen over for det europæiske samarbejde har bredt sig over hele det politiske spektrum.

Siden den fælles valuta blev indført i 2002, er priserne nemlig steget mærkbart, og det er forbrugerne godt trætte af. Desuden irriterer det hollænderne, at Tyskland og Frankrig har sluppet af sted med at overtræde reglerne for eurosamarbejdet, den såkaldte vækst- og stabilitetspagt. 80 procent af hollandsk eksport går til EU-lande, og mange frygter dog et nejs betydning for landets økonomi.

ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu