Læsetid: 1 min.

Holocaust-karrikaturer flopper

Irans udstilling af karikatur-tegninger om Holocaust - landets modreaktion på Muhammed-tegningerne - flopper totalt i Teheran. En dansk tegner er i finalen
15. september 2006

Mens en iransk udstilling af karikaturtegninger om holocaust debatteres ivrigt verden over, så står udstillingslokalerne nærmest tomme i Teheran.

Udstillingen, der var tænkt som en modreaktion på de danske Muhammed-tegninger, havde mindre end 300 besøgende om dagen i åbningsugen, og nu, tre uger efter, går der blot 50 mennesker gennem tælleapparatet hver dag.

Den engelske avis The Independent har spurgt Teherans indbyggere om Holocaust-udstillingen, og langt de fleste har hverken hørt om den eller sætter spørgsmålstegn ved jødeudryddelserne under Anden Verdenskrig. Nogle af tegningerne afbilleder nazisternes hagekors og jødestjernen som ét fedt. Andre accepterer, at Holocaust fandt sted, men argumenterer samtidig for, at det senere er blevet brugt til at retfærdiggøre Israels og Vestens politik i Mellemøsten. Det viser sig blandt andet på tegning, hvor en israelsk soldat stiller sig oven på to tykke bøger om Holocaust, så han lige nøjagtig kan få sit gevær over en høj mur og skyde en araber.

Alligevel er heller ikke Irans jødiske samfund på stikkerne.

"De iranske jøder ofrer ikke megen opmærksomhed på det her. Og iranerne går i al almindelighed ikke videre op i sagen om Holocaust," siger Haroum Yashayaie, der er tidligere overhoved for Teherans jødiske samfund.

Dansk bidrag med fremme

Den danske tegner Jørgen Bitschs visuelle sammenligning af Holocaust med Vestens nuværende undertrykkelse af Den Tredje Verden og fremtidens miljøkatastrofer er blandt de 200 finalister i den konkurrence, avisen Hamshahri udskrev i anledning af Jyllands-Postens profettegninger. Jørgen Bitsch beskriver selv konkurrencen som en succes.

Karikaturtegningerne har skabt debat, siden konkurrencen blev udskrevet i februar.

Tegninger er blevet trykt i flere aviser verden over, blandt andet i Information - ligesom de har skabt en ophedet debat på internettet.

Da FN's generalsekretær, Kofi Annan, besøgte Iran tidligere på måneden, fordømte han den ensomme udstilling og slog fast, at Holocaust er 'ubestrideligt'. Det skete som reaktion på den iranske præsident, Mahmoud Ahmadinejads, påstande om, at Holocaust er en myte

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu