Læsetid: 2 min.

Holocaustbenægtelse skal være forbudt i EU

Hvis det står til Tyskland, skal det kunne straffes med op til tre års fængsel at anfægte nazisternes folkemord på Europas jøder, sigøjnere og homoseksuelle
16. januar 2007

BERLIN - Tyskland er på vej til at genoplive et kontroversielt forslag om at kriminalisere Holocaust-benægtelse og brug af nazisymboler i alle EU-lande med en strafferamme på op til tre år.

Regeringstalsmænd i Berlin oplyser, at de vil sætte det påtænkte tiltag højt på prioritetslisten for det tyske EU-formandskab, der begyndte den 1. januar. Denne bestræbelser sker på baggrund af en voksende bekymring for en stigende ekstremisme i Europa og dannelsen i denne uge af en ny højreekstremistisk gruppe kaldet Identitet, Suverænitet og Tradition.

Den tyske plan vil dog utvivlsomt fremkalde strid, ikke mindst i EU's nye østeuropæiske medlemslande, hvor ledende politikere har taget afstand fra enhver lovgivning, der vil forbyde nazisymboler, men tillade brug af kommunistiske insignier som hammer og segl.

Lovforslaget vil utvivlsomt også fremkalde fornyet debat om ytringsfrihedens grænser. Historikeren David Irving er netop blevet løsladt efter at have sonet 13 måneder af en fængselsstraf, han i Østrig blev idømt for at have overtrådt landets forbud imod Holocaust-benægtelse.

Brigitte Zypries, Tysklands justitsminister, siger: "Vi har altid sagt, at det ikke burde være sådan, at det i Europa stadig kan være acceptabelt at sige, at Holocaust aldrig eksisterede, og at seks millioner jøder aldrig blev dræbt."

EU's justitskommisær, Franco Frattini, har givet tilsagn om at støtte det tyske forslag. "Dette vil være et godt signal at sende om, at der ikke findes noget sikkert ly i Europa for racister og fremmedhadere."

For to år siden forsøgte også Luxembourg at bruge sit EU-formandskab til at gøre Holocaust-benægtelse strafbart. Den bestræbelse, der faldt sammen med offentliggørelse af billeder, hvor Storbritanniens prins Harry sås iført et naziarmbånd ved et kostumebal, blev dengang blokeret af Italiens daværende centrumhøjreregering.

Siden da har Italien fået ny regering, hvis premierminister, Romano Prodi, næppe vil sætte sig imod skridtet.

Andre lande, deriblandt Storbritannien, Danmark og Sverige, må dog forventes at være modvillige af frygt for, at en sådan lov kan kompromittere ytringsfriheden.

Europakommissionen har dog erklæret, at man her føler sig overbevist om, at en sådan lov kan formuleres på en måde, der sikrer, at ægte historisk debat om nazitiden ikke vil blive indskrænket.

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu