Læsetid: 3 min.

Holocausthistoriker hædret i Tyskland

Historikeren Saul Friedländer blev udmærket med fagbogsprisen på bogmessen i Leipzig. Antisemitisme i tysk politi viser, at der stadig er brug for viden om mordet på Europas jøder
24. marts 2007

LEIPZIG - Den fransk-israelske historiker Saul Friedländer modtog torsdag aften prisen for årets bedste fagbog ved Leipziger Bogmesse. Efter at Leipzigs socialdemokratiske overborgmester, Burkhard Jung, der er tidligere tysklærer, havde afsløret vinderen, sagde juryformand Martin Lüdke til Jung:

"Jeg håber, at De vil sørge for, at bogen bliver gjort til pligtlæsning i skolerne i Sachsen."

Leipzig ligger i delstaten Sachsen, hvor det nynazistiske parti NPD fik over ni procent af stemmerne ved det seneste delstatsvalg - eller stort set det samme som socialdemokraterne.

Så der er næppe tvivl om, at de sachsiske skolebørn kunne blive klogere på et og andet ved at læse Friedländers storværk Die Jahre der Vernichtung. Das Dritte Reich und die Juden 1939-45 (Udslettelsesårene. Det Tredje Rige og jøderne 1939-45).

Bogen er udkommet i USA og nu oversat til tysk. Det digre værks første del om forfølgelsesårene 1933-39 udkom i 1997. Begge Saul Friedländers forældre blev deporteret fra Vichy-Frankrig og myrdet i Auschwitz. Friedländer selv er født i 1932 i Prag og blev under Anden Verdenskrig skjult på en fransk-katolsk kostskole. Han kæmpede med, da Israel forsvarede sin nyskabte eksistens i 1948, og han er i dag professor i historie ved University of California og ved Tel Aviv Universitet.

Hitler kunne ikke alene

Den lille mand med det store grå Beethoven-hår smilede venligt til tilskuerne, da han på flydende tysk takkede for prisen. Han sagde, at han var begyndt på sit værk, fordi han syntes, at de hidtidige bøger om forfølgelsen og udryddelsen af jøderne i Nazityskland havde været for statistiske.

"Jeg har forsøgt at få den menneskelige stemme til at lyde midt i dette morderiske regime," sagde Friedländer. Han understregede, at Hitler ikke alene bærer ansvaret for holocaust.

"Uden det tyske samfund, ingen holocaust," sagde han.

"Friedländers værk er omfattende og indtrængende," som Franziska Augstein, jurymedlem og kulturjournalist på Süddeutsche Zeitung, udtrykte det i motiveringen.

"Dagbøgerne, brevene, erindringerne, som han citerer fra, giver ofrene deres ansigter tilbage. Hans bog er et mesterværk i formidlingskunst."

Antisemitisk politikorps

Hvor vigtigt det er, at prisen netop nu går til Friedländers værk, illustrerer nylige hændelser på Berlins politiskole i sørgelig grad.

Den 83-årige Holocaustoverlever Isaak Behar tager cirka to gange om ugen ud til skoler, universiteter, politi, brandvæsen og forsvar. Her fortæller hen om sine oplevelser i det Nazityskland, han som den eneste i sin nærmeste familie overlevede. Siden 1993 har han deltaget i projektdage på Berlins politiskole.

For nylig ringede han til Dieter Glietsch, Berlins politipræsident og fortalte om sine oplevelser i en klasse. Ifølge Behar havde eleverne i en diskussion, der varede over halvanden time, blandt andet sagt, at de ikke konstant ville mindes om Holocaust, og at alle jøder er rige mennesker. Glietsch bragte omgående sagen op på chefplan og lover nu at få opklaret, om politieleverne er "dumme eller overbeviste".

Socialdemokraten Wolfgang Thierse, der er en af Forbundsdagens viceformænd, siger til avisen Berliner Zeitung, at "alene mistanken om, at antisemitisk korpsånd breder sig i politiet, vil være farlig." Thierse kræver en omfattende undersøgelse, og hvis anklagerne bekræftes, skal det have konsekvenser. Han støttes i kravet om en omfattende undersøgelse af Berlins indenrigsminister, Ehrhart Körting (SPD).

For som Behar selv har udtrykt det:

"Hvad man møder i organisationer som politiet eller forsvaret, er et spejlbillede af samfundet. At tro noget andet, er dumt."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu