Læsetid: 4 min.

Hongkongs triumferende taber

Alan Leong er en sikker taber, der alligevel er parat til at erklære sejr. Hans kampagne for at blive Hongkongs leder og hans direkte angreb på Beijings foretrukne kandidat har rusket op i byens politiske landskab og pustet liv i demokratibevægelsen
24. marts 2007

HONGKONG - "Jeg vidste fra starten af, at jeg ikke havde nogen chance for at vinde," siger Alan Leong, den selverklærede 'talsmand for Hongkongs folk, der ingen stemmeret har'.

Den 49-årige advokat vil rigtig nok være stensikker på at lide et gevaldigt nederlag, når Hongkong søndag vælger sin regeringschef. Det er nemlig et valg, hvor det ikke er lokalbefolkningens gunst men derimod Beijings, der skal vindes - og den har Donald Tsang, byens nuværende politiske leder, for længst sikret sig.

Men af en taber at være virker Leong, som har baseret sin valgkamp på krav om demokratiske valg, alligevel opløftet. For ham er det ikke i optællingen af stemmer, men i selve valgkampen, sejren skal findes.

På sit pompøse advokatkontor i Hongkongs centrale forretningskvarter forklarer han, at planen med kandidaturet er langsigtet. Han vil plante frøene for demokrati i byen.

"Jeg gør det ikke for at få jobbet. I hvert fald ikke i denne omgang, men jeg gør det i håbet om at etablere et system, der vil give folket i Hongkong retten til at bestemme, hvem der får jobbet næste gang," siger han med blikket rettet mod næste valg i 2012.

Ingen stemmeret

I denne ombæring har den tidligere britiske kronkolonis syv mio. indbyggere ingen indflydelse på udfaldet. Byens leder vælges af en valgkommission med 796 medlemmer, der overvejende består af forretningsfolk loyale over for Beijing.

Der har ikke tidligere været kampvalg om posten, men for Leong lykkedes det overraskende at opnå støtte fra 100 medlemmer af kommissionen, hvilket er en forudsætning for at kunne stille op. På nær 130 har alle de øvrige 666 stemmeberettigede dog meldt ud, at de vil pege på Tsang som deres kandidat.

Den "åbenlyse udfordring af centralregeringens autoritet", som statspressen i Kina beskriver Leongs kandidatur har opnået så meget opmærksomhed, at det grænser til ansigtstab for styret i Beijing.

Da Hongkong i 1997 vendte tilbage til Kina, blev befolkningen lovet en stor grad af autonomi under parolen: "Ét land, to systemer". Beijing lovede også byen fuldt demokrati, men det kommunistiske lederskab har efter 10 år ikke vist tegn på, at det løfte vil blive indfriet i den nærmeste fremtid.

Næsten ægte valgkamp

Ventetiden bruger Leong på at "modne Hongkongs politiske kultur", som han siger det.

"Meningsmålingerne viser, at folk i Hongkong nu interesserer sig mere for politik og føler sig mere involveret. Demokratiske valg er ikke længere blot et teoretisk spørgsmål," siger han om konsekvenserne af sit kandidatur.

Leong har i hvert fald tvunget sin modstander til at deltage i noget, der nærmer sig en rigtig valgkamp og til bedre at forklare sine standpunkter. De lokale medier har ivrigt fulgt med. To tv-debatter mellem Leong og Tsang blev set af store dele af indbyggerne. Og begge kandidater har været på valgturné i byen for at opnå støtte i befolkningen - på trods af at den alligevel ikke har nogen stemmeret.

Byen loyal over for Kina

Leongs udfordring af det politiske system har dog haft svært ved at finde opbakning blandt indbyggerne, der ikke ser mange grunde til at ændre byens nuværende kurs. Donald Tsangs regering står for en økonomisk vækst, der har givet dem flere penge mellem hænderne.

Ifølge meningsmålingerne ville Tsang faktisk også vinde over Leong, hvis der var tale om et demokratisk valg. Men det forklarer Leong med, at folk i Hongkong har vænnet sig til at acceptere den regeringschef, som Beijing stiller med. Centralregeringen har reageret bryskt på Leongs kampagne, og Beijings udmeldinger giver ikke håb om demokratiske reformer. Wu Bangguo, formanden for Den Nationale Folkekongres, har mindet om, at "ansvaret for Hongkongs politiske system er centralregeringens".

Stop med at fjolle rundt

Cheng Siwei, viceformand for kongressen, opfordrede Hongkongs indbyggere til at fokusere på byens økonomiske udvikling og ikke "fjolle med politik".

På trods af dette sørger Leong dog helt klart for, at han ikke bliver helt uspiselig for lederne i Beijing, hvilket ville kunne ødelægge hans fremtidige chancer.

"Centralregeringen er meget pragmatisk, rationel og professionel," roser han, og skyder skylden for Hongkongs politiske situations stagnering på Tsangs manglende vilje til at "sætte sig igennem" over for Beijing og for ikke at være "nok engageret for at demokratisere vores politiske system".

Leong prøver at få en demokratisering af Hongkong til at glide lettere ned for ledelsen i Beijing ved at påpege den praktiske værdi.

"En dag vil kommunistpartiet få brug for et forsøgsområde for demokratiske reformer, og hvilken kinesisk by ville være bedre egnet en Hongkong?", spørger han.

Donald Tsang, der vil erklære sig som vinder søndag, har sat et program for ændring af det politiske system i udsigt inden hans embedsperiode slutter i 2012. En sådan plan skal dog først godkendes i Beijing. Da Tsang tidligere i marts blev interviewet af nyhedskanalen CNN, blokerede Kina tv-signalet, da talen faldt på demokratiske reformer.

Leong satser dog på at gøre et nyt forsøg i 2012: "Det har jeg allerede lovet Hongkong", siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her