Læsetid: 6 min.

http://borgerlig.blog.dk

Mens venstrefløjens græsrødder marcherer mod krig og uretfærdighed, sidder de borgerligt-liberales unge ved computertasterne og blogger om personlig frihed. Det ville også være svært at råbe så højt, at folk hørte det, når vi nu er så få, mener den liberale blogger Johan Espersen
26. maj 2007

Da Johan Espersen var 15 år meldte han sig ind i Radikal Ungdom. Det var jo så politisk korrekt, så sympatisk. Og endelig var han sammen med andre, der også godt gad diskutere politik. Alligevel manglede der noget, tænkte han og fandt langsomt ud af, at han ikke syntes, argumenterne hang sammen.

"Jeg sad på mit værelse og blev borgerligt liberal - helt alene. Jeg læste Robert Nozick, John Locke, interesserede mig for menneskets individuelle frihedsrettigheder og læste liberale blogs på nettet. Næste gang jeg var til møde hos Radikal Ungdom fik de et chok. De syntes virkelig, jeg var kommet ud på et skråplan," siger Johan Espersen, der i mellemtiden er blevet 20 år.

Med sine baggy jeans og en blå kasket hængende ned fra nittebæltet ligner han enhver anden studerende ved statskundskab på Københavns Universitet. Men Johan Espersen er for længst meldt ud af RU, og i stedet er han med i netværket omkring den liberale tænketank CEPOS. I rygsækken ligger en bog med et omslag så grønt som dollarsedlen, Radicals for Capitalism; om det libertanske USA, og han nøjes heller ikke længere med kun at læse andres liberale blogs, for nu har han sin egen.

"Ved at læse andre liberale blogs fandt jeg ud af, at jeg ikke var alene med mine holdninger. Måske min blog kan gøre det samme for andre."

Marginale holdninger

Når borgerlig rimer på blog, er det ikke en tilfældighed, mener Jacob Linaa Jensen, der er adjunkt ved Aarhus Universitet og blandt andet forsker i politiske blogs.

"Der er klart en borgerlig overvægt, og jeg mener, det skyldes forskellige traditioner. Mens de venstreorienterede er ude på gaden og arrangerer demonstrationer, er de højreorienterede mere pæne og formulerer borgerlig ideologi på deres computere i stedet for. Borgerligt græsrodsarbejde, kan man kalde det," siger Jacob Linaa, der også genkender de aktive borgerligt-liberale fra de politiske debatforaer, han har undersøgt.

Det er ikke kun de danske borgerlige, der er hurtige på tasterne, også på den britiske avis The Guardian, der traditionelt er venstreorienteret, er det den politiske højrefløj, der har overtaget på blogsiden Comment is free. Det samme sker i USA, siger Jacob Linaa Jensen, der her har undersøgt den amerikanske politiske netdebat.

"Det er typisk de ekstreme yderfløje, der bruger nettet til at udtrykke sig, fordi de er svære at sælge i den brede offentlighed. Det gælder både ekstreme venstre- og højrefløjsbloggere, fordi deres synspunkter er så marginale, at de ikke kommer igennem i det traditionelle politiske system," siger Jacob Linaa Jensen og påpeger, at det først bliver rigtig farligt for de traditionelle partier, når gamle partimedlemmer, som det tidligere venstremedlem Jarl Cordua, blogger om deres gamle parti.

"Han er ikke bare en landsbytosse. Han kender Venstres politik indefra og bruger de oplysninger i sin blog som anslag mod Anders Fogh Rasmussens politik, fordi han er stærkt utilfreds med Venstres midtsøgende linje. Der er ingen tvivl om, at Venstre har det dårligt med den blog," siger han og påpeger, at de etablerede partier på Christiansborg har været tøvende over for at lukke op for debatten på deres egne sider, fordi den er så svær at styre.

"Blogs har gennemslagskraft, og de bliver læst. Rigtig magtfulde bliver de, når de smelter sammen med andre medier, især hvis de bliver nævnt i de store aviser og på tv," siger han.

Det er da også for at få indflydelse, Johan Espersen skriver The Hairpin Bend, som hans blog hedder. Fordi han kun tror, at danskerne kan påvirkes i liberal retning i små bidder, lige som hårnålesving fører dig etapevist op ad bjergsiden. Eksempelvis at diskutere, at vi kun skal betale fem eller 10 procent i skat, kalder han komplet nytteløst, når nu 90 procent af Danmarks befolkning stemmer socialdemokratisk i den ene eller anden variant.

Venstre før højre

For når ikke engang en borgerlig regering kan føre borgerlig politik, hvem kan så?

"Jeg prøver at påvirke det lille, jeg nu kan, og så må vi finde ud af om mange, mange år, hvor statens grænse skal gå. Der skal være mere plads til frivilligt initiativ, frit marked, frivilligt samarbejde. Indtil da er det nok mere realistisk at tale om, at skatten skal en smule ned, og at vi får fjernet nogle få begrænsninger i stedet for at advokere for den helt urealistiske minimalstat," siger Johan Espersen, der selv mener, han er blevet mere pragmatisk, mens andre nok stadig vil kalde ham ekstrem.

På hans gymnasium var der kun to-tre andre, der syntes bedre om minimal- end socialstaten, mens resten syntes, at han var langt ude, når det handlede om politik - også selv om de er hans venner. Så de snakkede om alt andet end politik, og bloggen blev hans ventil og hans forsøg på dels at overbevise og påvirke dem, der endnu ikke mener, samfundet skal gå i liberal retning. Dels at give andre liberale idéhistorisk og teoretisk tankegods.

"Vi lever i et ufrit samfund, og de formynderiske begrænsninger, staten sætter, er med til at erodere det personlige ansvar, som man overlader til den store barnepige; staten. Det tror jeg ikke er godt, hverken for samfund eller for mennesker. Og det skriver jeg om; det liberale og socialdemokratiske menneskesyn," siger Johan Espersen, hvis forældre tidligere var gode gammeldags kommunister og aktive i DKP, inden de blev borgerlige. Sønnen derimod er undtagelsen fra reglen om, at man er venstreorienteret, før man bliver borgerlig.

"Hvis du virkelig skal kunne argumentere for frihed, så er det nødvendigt at kende teorien. Og jeg tror på, det jeg skriver nytter, også langt mere end alt det traditionelle aktivist- og græsrodsarbejde, du kan finde på ethvert gymnasium. Hvis man skal ud og råbe og demonstrere, skal man helst være mange, og det er lidt svært, når vi er så få rigtigt liberale. Så man bliver nødt til at finde andre måder at komme ud med sine holdninger på," siger Johan Espersen og griner genert. For han ved godt, han lyder religiøs.

Et ungdomshus på nettet

At der i højere grad trives en venstreorienteret aktivisme på gadeplan end på internettet genkender Ole Wugge Christiansen, journalist ved det venstreorienterede Modkraft.dk.

"Man har en tro på, at det er på gaden, politikken bliver afgjort. De borgerlige har tiltro til selve argumentet, og at det har magt til at forandre noget, mens de venstreorienterede er mere skeptiske over for, at fornuftige argumenter kan gøre det alene. Andre magtfaktorer spiller også ind, det ser vi jo på regeringen, som er temmelig immun over for gode argumenter," siger han og påpeger, at det er ved at gå på gaden, at der skabes en folkestemning, der i sidste ende kan rykke ved magtforholdene på Christiansborg.

"Aktivisme på gadeplan er et fysisk udtryk for, at man mener det alvorligt. Det har konsekvenser for aktivisternes eget liv, eksempelvis når de griber til besættelse af et hus. Jeg tror næppe, at kravet om et ungdomshus på nettet vil smitte af på den offentlige debat."

Men Johan Espersen kunne nu alligevel godt tænke sig større venstreorienteret modspil på nettet.

"Det er lidt ærgerligt. Det er sjovt at diskutere med folk, man er uenig med, især hvis det er på et højt fagligt plan. Og når man skriver, har man tid til at tænke det igennem og nå dybere ind i argumenterne, end når man bare snakker."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her