Læsetid: 2 min.

Hul i børneplan kendt i lang tid

Allerede i januar gjorde Rigspolitiet opmærksom på et gabende hul i regeringens plan for mindreårige ofre for trafficking: I praksis bliver hjemsendelse ikke forhåndsgodkendt af værger
7. november 2006

At regeringens handlingsplan til hjælp for mindreårige ofre for trafficking lover mere, end den kan holde, har været kendt af myndighederne i mere end trekvart år. Helt tilbage til januar, da regeringens handlingsplan kun var fire måneder gammel, protesterede Rigspolitiet således mod planens skriftlige garanti om, at hjemsendelse af de mindreårige først skal godkendes af en værge.

"Sådan fungerer det ikke," lød indvendingen dengang fra vicekriminalinspektør Jørgen Tagge i Rigspolitiet.

Alligevel har hverken den ansvarlige minister bag planen, socialminister Eva Kjer Hansen (V), eller integrationsminister Rikke Hvilshøj (V), der har ansvaret for afviste asylansøgere, på noget tidspunkt kommet kritikken i møde.

Tværtimod skriver Socialministeriet fortsat på sin hjemmeside: "I handlingsplanen fastslås også, at et barn ikke kan sendes hjem, før man er sikker på, at barnet vil få en ansvarlig modtagelse i hjemlandet."

Lone Dybkjær (R) vil nu tage sagen op med socialministeren, når Eva Kjer Hansen på fredag skal i åbent samråd i Folketinget om de fire mindreårige trafficking-ofre fra Nigeria, der afventer en afgørelse på deres asylsag.

Mindreårige forsvundet

Som omtalt i Information i går har Dansk Røde Kors (DRK) kendskab til i hvert fald to mindreårige formodede ofre for trafficking, som indenfor det seneste år simpelthen er gået under jorden, umiddelbart inden udsendelsen skulle effektueres.

"I disse tilfælde siger det sig selv, at den mindreårige ikke føler sig tryg og igen i deres liv må føle et stort svigt," som Pia Bager fra DRK formulerede det.

Hvis regeringens børneplans garanti om en godkendt hjemsendelse havde virket, ville sådanne situationer ikke været opstået. Så havde værgen nemlig kunne modsætte sig hjemsendelsen.

I et aktuelt notat fra oktober i år har Rigspolitiet tydeligt afvist, at opgaven med at sikre en godkendt hjemsendelse af et mindreårigt offer for trafficking påhviler politiet.

Rigspolitiet har derfor "tilkendegivet over for Integrationsministeriet, at politiet ikke varetager opgaver, som har at gøre med at opspore familiemedlemmer og bekendte, sociale myndigheder eller andre myndigheder og organisationer i udlandet i forhold til den udlænding, som skal udsendes", skriver politiet.

Ifølge vicekriminalinspektør Jørgen Tagge skete det på et møde i Integrationsministeriet den 13. januar. Mødet drejede sig om de i alt 29 kinesiske børn, der var forsvundet fra danske asylcentre.

Information har fået aktindsigt i ministeriets dokumenter fra mødet, og her fremgår det, at Jørgen Tagge klart og tydeligt siger fra i forhold til børneplanens garanti om, at et formodet offer for trafficking først må udsendes, når en værge har godkendt forholdene: "Sådan foregår det ikke i dag,"fastslår Jørgen Tagge.

Og i Integrationsministeriets endelige notat om mødet refereres børneplanen, hvorefter garantien tømmes fuldstændigt for indhold: Garantien "må forstås indenfor rammerne af den gældende udlændingelov. Således at politiets udsendelsesmuligheder (...) ikke begrænses af, om en værge - udpeget af de sociale myndigheder - kan godkende udsendelsen."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her