Læsetid: 3 min.

Hulemænd og moms

15. februar 2002

DANSKE KUNSTNERE er endnu ikke kommet til hægterne efter den økonomiske øretæve, de har fået tildelt af den nye regering, men nu rører de på sig. Deres organisationer er ved at planlægge et storstilet demonstrations-optog med medlemmer af de to forfatterforeninger gennem København, samt en kultur-høring på Købehavns Universitet, begge tilkendegivelser i marts. Formentlig vil det ske under overskriften, Fra guldalder til stenalder.
Dermed mere end antydes, at kunsten er på vej tilbage til det sted den kom fra. Hulemalerierne, De ved.
Protesten rettes primært mod kulturminister Brian Mikkelsen, der fører ordet for regeringen (men da vist ikke holder det).
Bag ham står finansminister Thor Pedersen, og bag ham igen statsminister Anders Fogh Rasmussen samt økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen. Der er således flere hulemænd - eller dukkeførere til at trække i trådene.
Danske kulturministre har generelt været under tøflen hos andre ministre.
Har de henvendt sig til kolleger for at få en slags a-kasse for kunstnere, har de fået nej af arbejdsministeren, skatteministeren har sagt nej til lav bogmoms, osv.
Kollegerne i den nuværende regering er formentlig skråt op ligeglade. Lad kunstnerne hyle og skrige, tænker de nok.

DAGENS NYHETER kunne i går fortælle sine læsere, at den svenske bogmoms, der pr. 1. jan. blev sat ned fra 25 procent til seks, tilsyneladende har øget bogsalget i januar med hele 20 procent, sammenlignet med januar i fjor.
Det citerede man Bokhandlarföreningens direktør Thomas Wyatt, for, og direktøren for Förläggareföreningen, Kristina Ahlinder, sluttede op og troede, at trenden vil holde sig. Den oplysning kommer meget tilpas for de danske forfatterorganisationer, der dermed får noget mere at argumentere med.
Brian Mikkelsen udtalte så sent som 19. december til Jyllands-Posten, at han ikke troede, en nedsættelse af bogmomsen til f.eks. 10 procent ville give et øget mersalg. I givet fald skulle den helt væk.
Den svenske foreløbighedsrapport tyder således ikke på, at han har ret, selv om det er for tidligt at drage vidtgående konklusioner. Eksakte tal foreligger ikke endnu.
Ifølge EUs regler for den slags kan man sætte bogmomsen helt ned til fem procent.

DEN HØJE bogmoms skyldes ikke i første omgang en speciel dansk bogondskab, men at den danske moms i det hele taget er en af de højeste, måske den højeste. Vi (vore politikere) har valgt, at en meget stor del af statens indtægter skal komme fra moms.
Men Danmark er nu det eneste land i Europa, der har en bogmoms så høj som 25 procent. Tyskland har syv procent, Frankrig 5,5 procent, Finland otte procent. Norge og England har ingen. USA har ingen. Vi har verdens højeste bogmoms og er samtidig et af EUs mindste sprogområder.
(I sandhedens interesse skal siges, at der dog også er i al fald et land, hvor man går den anden vej og planlægger at indføre en bogmoms på 10 procent, nemlig Australien.)
Men ellers: Hvad er det andre landes regeringer kan, som danske ikke kan?

ARGUMENTERNE mod nedsat bogmoms har været mange. Man er bange for en differentieret moms af principielle grunde...at nedsættelsen skal smitte til andre varegrupper. (Varegrupper!!!) Dog er f.eks. aviser fritaget for moms.
Elsebeth Gerner Nielsen ville hellere føre kultur- end skattepolitik, sagde hun. Hellere støtte kvalitetsforfattere mere direkte. Bogmoms ville bare være spredehagl, hvor alle mulige forfattere fik en lillebitte smule mere.
Det har været fremholdt, at der ingen garanti er for, at lavere momssats fører til laverer priser, for så vil forlagene og boghandlerne måske tage sig bedre betalt. Det benægter de dog.

SÅ SENT som i december viste en ny undersøgelse fra Institut for Konjunktur-Analyse viste, at 67 procent af de adspurgte i den danske befolkning gik ind for en nedsættelse af bogmomsen. Kun 11 procent var direkte imod.
Hvis den holder stik, viser den, at regeringen ikke er i overensstemmelse med befolkningen, hvad den ellers så gerne vil være.
Men et godt råd til kunstnerne:
Få sværvægtere som Ghita Nørby, Grunwald og frem for alt Dogmeskuespillerne med i demonstrationerne i marts. Og hvorfor ikke Thomas Vinterberg, Lars Von Trier og dem fra Taxa og Rejseholdet.
Det er nok det eneste, hulemændene vil have respekt for.

Bjørk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu