Læsetid: 3 min.

Hummergilde

Det er smukt og yderst velsmagende at spise både hummer og jomfruhummer. Man bliver mæt på en behagelig måde uden at blive tung. Det tager tid og er en luksusspise, der ikke er billig. Niveauet er som et restaurantbesøg og et godt alternativ hertil
2. juli 2005

At spise hummer lægger op til en lille middag i godt selskab, for det er krævende at koge mange hummere selv, hvis man ikke har kæmpestore gryder til at koge dyrene i.

Den danske sorte eller blåsorte hummer er kongen blandt alle skaldyr. Den har to store klosakse og lange følehorn. Efter kogning bliver hummeren rød. Den skal købes levende og koster omkring 350 kroner pr. kilo.

Jomfruhummere er spinkle, lyserøde og finere i kødet. I København er prisen ca. 200 kroner pr. kilo. Men de kan fås til lavere pris på Læsø, Anholt og andre steder, hvor de landes. Jomfruhummere lever meget dybt nede i havet. De skal være superfriske og fås meget sjældent levende, da de dør kort tid efter fangsten. Kødet på jomfruhummere må ikke være misfarvet og grønligt, og lugten af ammoniak afslører, at friskheden ikke er i orden. Friske jomfruhummere skal opbevares meget koldt, indtil de tilberedes, evt. i et isbad (med en pose med isterninger).

Man kan både koge og grille begge typer af hummere. Her er anvisninger på hvordan.

Kogt hummer - 4 portioner

2 levende danske sorte hummere ca. 1 kg (en halv hummer til hver)

3 spsk. groft salt pr. liter vand

1 bundt dild

Tilbehør: safrandressing - hvidløgsdressing eller hjemmerørt mayonnaise, hvedebrød og evt. grøn salat.

Bring rigeligt vand med salt og evt. dild i kog i en stor gryde. Vej hummerne og læg dem, med hovedet først ned i det spilkogende vand evt. tilsat dild. Læg låg på. Beregn 5 minutters kogetid for en hummer på 500 g og 1 minut mere for hver 100 g mere, den vejer.

Tag gryden fra varmen og lad hummerne afkøle i kogelagen i ca. 1 time. Friskkogt, lige afkølet hummer er bedst. Skal hummerne opbevares i flere timer efter kogning, lægges de i køleskab - men prøv at undgå det.

Flæk hummerne: læg hummeren på et bræt med rygskjoldet opad, og flæk den med en skarp kniv fra hoved mod hale. Hvis hummeren ikke flækkes, kan hummerhalen befries for skallen (som når man piller rejer) og halen skæres i skiver. Fjern mavesækken (den lille blære ved øjnene) og tarmen (en sort streng) i halen. Lad det grønne (lever) og koralrøde (rogn) blive siddende - det smager godt. Knæk kløerne med en nøddeknækker eller bank på dem med siden af kniven. Det er rart at have en hummergaffel, som kan komme ind i alle kroge og få godbidderne ud. Og så er det godt med skylleskåle og stofservietter eller viskestykker.

Grillede jomfruhummer - 4 portioner

Ca. 20 hele jomfruhummere, evt. med hoved

2 dl cremefraiche 18 procent

2 dl blandede krydderurter, f.eks. kørvel, dild, purløg

ca. 2 tsk. citronsaft

groft salt og friskkværnet peber

1 tsk. olivenolie

1-2 fed hvidløg

Tilbehør: 1 godt hvedebrød og evt. salat

Tænd grillen i ovnen på 250 grader, eller gør et bål eller en grill klar udendørs.

Rør cremefraiche med hakkede krydderurter. Smag til med citron, salt og peber. Flæk jomfruhummerne med en stor kniv (kokkekniv) på langs igennem hovedet og halen. Fjern tarmen (en sort streng). Pensl alle halerne med olie og knust hvidløg, og krydr med salt og peber.

Læg jomfruhummerne på alufolie på en bageplade. Stil den under den varme grill i ovnen og lad hummerhalerne blive varme og evt. lysebrune, ca. 5 min.

Eller grill dem på en god varm grillrist. Server brød og evt. salat til.

Kogte jomfruhummer - 4 portioner

Ca. 20 jomfruhummere, evt. med hoved

1 spsk. salt pr. liter vand

1 tsk. sukker pr. liter vand

2-3 stilke dild eller 4-5 skærmdild

Tilbehør: hvidløgsdressing, mayonnaise, hvedebrød og salat

Bring rigeligt vand i kog. Tilsæt salt, sukker og dild. Kom jomfruhummerne i, når vandet koger, og bring det i kog igen. Tag gryden af og hæld straks kogevand fra - har jomfruhummerne hoved på, skal de koges nogle minutter. Server dem friskkogte. Skal de opbevares længe, må de i køleskabet, men prøv at undgå det.

Her lidt hurtigt sødt til afslutning på hummergildet:

Jordbær og kirsebær dyppet i vanillecreme

500 g små jord- og kirsebær

125 g flødeost naturel

1 dl piskefløde

1 dl flormelis

En halv stang vanille

skal af en halv økologisk citron

Skyl jordbærrene og kirsebærrene, og lad dem dryppe godt af. Rør flødeost blød med fløde, flormelis og kornene af en vanillestang. Smag cremen til med fint revet citronskal. Smør bærrene med cremen - det er lettest med en smørekniv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her