Læsetid: 2 min.

Hurra for alliancen

For femte gang besøger Anders Fogh Rasmussen i dag den amerikanske præsident, denne gang på Camp David. Mødet vil fokusere på succeser og ignorere fiaskoer, mener USA-ekspert Carl Pedersen
9. juni 2006

Motion er ofte et emne når George W. Bush og Anders Fogh Rasmussen mødes. Bush roser Foghs stamina som løber, mens Bush er en habil golfspiller.

I dag skal de to statsoverhoveder køre på Mountainbike ved Camp David, og det vil sandsynligvis være den eneste private stund de to vil have under Anders Fogh Rasmussens besøg hos sin allierede og nære ven, den amerikanske præsident. Det er oppositionens håb at de to under cykelturen og de øvrige samtaler vil drøfte en række væsentlige punkter.

Abu Ghraib var en fejl

For kun 14 dage siden indrømmede Præsident Bush under Tony Blairs besøg at Abu Ghraib var en fejl, og at replikken 'kom bare an' til irakiske oprørere var uheldig. Indrømmelserne er kommet efter de dårligste meningsmålinger siden anden verdenskrig og massiv kritik fra tidligere topgeneraler. Men den ydmyge indstilling tror USA-ekspert Carl Petersen ikke vil dominere dagens møde med Fogh.

"Jeg tror at statsministerens besøg vil blive overskygget af drabet på al-Zarqawi. Det skal jo fejres, og der vil sikkert falde nogle ord om, at Danmark holder ved i kampen mod terror. Danmark er jo stort set eneste vesteuropæiske land tilbage i alliancen, bort set fra Storbritannien, så den danske rolle vil sikkert blive fremhævet. Men stort set alle spørgsmål i mødet med pressen vil handle om al-Zarqawis død," mener Carl Pedersen.

Selvom Fogh har tilkendegivet, at de to statsledere på topmødet vil drøfte de påståede massakre begået af amerikanske soldater, tror Carl Pedersen ikke, det vil få meget opmærksomhed.

"Guantanamo, Abu Ghraib og massakrerne får utrolig lidt opmærksomhed i debatten i Danmark, så Fogh er ikke engang presset hjemmefra til at bringe det op under mødet. Skulle han rent hypotetisk gøre det, vil det nok have en ringe effekt. Bush og hans rådgivere ved jo godt, at den danske regering har sat enormt meget prestige på spil for det her. jeg kan ikke levende forestille mig at Fogh kommer tilbage og fortæller at han stillede krav til bush, om at hvis ikke situationen i Irak med Abu Ghraib og massakrer bliver bedre, så trækker Danmark sig ud," forklarer Carl Pedersen.

Floskler uden kritik

I stedet bliver formålet med mødet at fejrer alliancen. Bush's meningsmålinger i bund og kun 39 procent af amerikanerne synes i dag at Irakinvasionen var en god ide, så han vil benytte enhver lejlighed til at fejre en succes. Sådan en kom i går, da Iraks premiereminister Nuri al-Maliki kunne meddele at al-Qaeda leder i Irak al-Zakawi er død og lidt efter de sidste brikker i Iraks regeringsdannelse på plads. Bush lykønskede straks og kaldte al-Zakawis død en sejr i krigen mod terrorisme.

"Formålet med dette møde er, at fejre alliancen og så passer al-Zakawis død perfekt. En nær allieret kommer forbi, og det vil der blive lagt vægt på. Det er klart at når Holland, Spanien og senest Italien trækker sig ud af alliancen, så bliver Danmark mere betydningsfuld for Bush. der vil komme de sædvanlige floskler om det gode forhold mellem USA og Danmark. Der vil næppe blive rejst en kritik, så det eneste formål med mødet er at fejre det gode forhold," mener Carl Pedersen

Læs mere side 36

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu