Læsetid: 3 min.

Hurra for bamsefar

31. august 2002

Studiestart 2002

Hyperkompleksitetsrelativoidalinformationsoverloadifikationsimplementalkorrelationsmodifikalhyperstudentikosverbalmentaldissociationskommunikationsfrustrationsogjegskalkommeefterdigsyndromet

OVENSTÅENDE fremmedord er hentet fra en lærebog i moderne kommunikation. Ordet – en velvoksen satan på 190 karakterer, hvilket til sammenligning svarer til længden på en rød pølse – beskriver en tilstand, som er sørgeligt relevant for moderne studerende. Ordet betyder ganske enkelt: Digressional frontallimbisk kommunikationsforsnævring, også kaldet den bilateriale nonsensfaktor.
Det kan siges helt kort på nydansk: You’re fucked.
Termen beskriver det paradoks, at studerende på højere læreanstalter med den ene hjernehalvdel skal indfri en akademisk verdens strenge krav om beherskelse af en faglig terminologi, samtidig med at de med den anden hjernehalvdel ventes at imødekomme det øvrige samfunds voksende krav om simple budskaber, klar tale og et lixtal under bæltestedet.
I kommunikationssamfundet er der ganske enkelt ikke tid til ord på længde med en pølse. Hverken med eller uden sennep og ketchup. Så hvis drømmen er et vellønnet job ude i den virkelige verden – eller for den sags skyld en forskerstilling sponseret af erhvervslivet – må den målrettede akademiker kunne udtrykke sig på jævnt aktionærdansk.

MEN HVORDAN kan man være i øjenhøjde med sin bankrådgiver og morse stenaldervolapyk til det modsatte køn via mobiltelefonen, samtidig med at man tilegner sig viden på højt abstrakt niveau? Hjælpen er nær, takket være moderne computerteknologi. Et norsk forskerteam tilknyttet Thorbjørn Egner-Institutet ved Det Rullende Næringsuniversitet, der har tilknytning til campingmiljøer omkring Trondheim, har udviklet en revolutionerende software, der fungerer som en tolk imellem den akademiske og den virkelige verden, og som kan afvikles på en ganske almindelig hjemme-pc.
Programmet hedder Hurra for bamsefar (HFB) og er netop frigivet i en version 2.0, der kan downloades via internettet. Med HBF på pc’en bliver studierne en leg. Softwaren er særdeles brugervenlig. Man scanner eller afskriver en større eller mindre passage fra en lærebog, et kompendium eller anden form for abstrakt tekst. På brøkdele af et sekund analyserer HBF teksten og oversætter den til mundret og letfatteligt sprog, som selv et barn kan forstå. I vores testsuite bad vi HFB 2.0 analysere følgende uddrag fra Muggenkäse et. al.: Feltstudier i sociologi; En kritisk gennemgang af Wunderbaums metodik som statistisk fortolkningsapparat ved repetatorisk, degenerativ befolkningsostemoneose: (s. 113:) »...ved gentagne strukturskred i forhold til de ud fra de fremsatte parametre indeholdte værdinormer, som jvf. resultaterne fra Frohlekkers hierarkiske skematik (forstået som konsistent konceptualisering idet der tages forbehold for semantisk kalibrering af regionale prædispositioner) er penetrationen fundet til at være større end eller lig med Hendersons konstant for kreaturhold i byområder.« Det tog Hurra for bamsefar 0,7 sekund at oversætte tekststykket til: »Det er fint ude på landet, sagde Klatremusen, men akurat?)/ frygt ei fei ko«
Bortset fra en ubetydelig stavefejl må man konstatere, at HFB 2.0 rammer uhyre præcist i sin oversættelse. En finesse ved programmet er, at det oversætter begge veje. Et must-have ved specialeskrivning. Man kan fodre HFB med f.eks. en avisoverskrift og få et videnskabeligt udsagn ud i den anden ende.
Vi forsøgte med en overskrift fra Samsø-Posten: »Sælunge i selvsving efter iltsvind« HFB 2.0 var prompte klar med følgende oversættelse, der fremstår som snydt ud af en moderne lærebog i biologi: »Cellemængdens vækst korrelerer til fødeindtagelsen for bestanden i habitatet (Hakkebakkeskoven), hvor arvemassen er modificeret for den anskudte bjørneunge, som vi for nemheds skyld vil kalde Harepus.« Ganske vist bliver sælungen til en bjørneunge, men meningen er den samme. Imponerende.

Thorbjørn Egner-Instituttets initiativ må absolut hilses velkomment. Med Hurra for bamsefar på pc’en vil enhver ambitiøs studerende altid kunne finde en lysende sti tilbage til den mediestyrede virkeligheds kakofoni af politiske og kommercielle trompetskrald. Og der er mere i godteposen: HFB kan konfigureres til så forskellige faglige felter som jura, økonomi, litteraturvidenskab og kvantemekanik. Prop knudrede forelæsningsnotater ind i den ene ende, og der kommer letfattelig børnelærdom ud i den anden, spækket med muntre analogier hentet fra Egners populære fortællinger.
Med software som Hurra for bamsefar på markedet er det slut med ord så lange som pølser. Der ikke længere grund til at nøde akademiske miljøer til det sproglige selvopgør, man tidligere kunne frygte ville blive nødvendigt i et samfund, hvor kommunikationsbureauer sætter dagsordnen på bekostning af eftertanke og fordybelse. Bestil din kopi af Hurra for bamsefar i dag på adressenhttp://www.dni.no/~mikkelræv/tro/ikke/alt/ hvad /der/står/i/information.html.

Fake Marketing a/s

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her