Læsetid: 3 min.

Den hurtigste løsning

Den danske repræsentation i Basra er blevet evakueret. Samtidig viser en ny amerikansk efterretnings- rapport, at terrortruslen er steget som følge af irakinvasionen. "Send flere styrker" lyder rådet fra en dansk ekspert
26. september 2006

Nye hemmeligstemplede amerikanske efterretningspapirer konkluderer, at invasionen af Irak har givet næring til terroristgrupper og forøget terrortruslen mod USA. Flere eksperter taler nu om, at borgerkrigen i Irak er en realitet. Grundet sikkerhedsproblemer har Danmarks genopbygningsoperationer i Basra svært ved at komme i gang. Efter drabet på en dansk livvagt i lørdags, besluttede Udenrigsministeriet at evakuere den danske repræsentation i byen til den danske militærlejr Camp Dannevang knap 70 km fra Basra.

Lægger man de amerikanske soldater, koalitionsstyrkerne samt irakiske soldater og politistyrker sammen, er der på nuværende tidspunkt tale om en styrke på cirka 460. 000 mænd i Irak.

"Når de eksisterende styrker ikke kan klare opgaverne i Irak, fordi udfordringerne er for store, må den logiske konsekvens være, at man sender forstærkning," forklarer Helle Lykke Nielsen, professor ved Center for Mellemøst-Studier ved Syddansk Universitet.

Helle Lykke Nielsen har hele tiden støttet den danske tilstedeværelse i Irak. Men hun erkender, at der i øjeblik er tale om borgerkrig i dele af Irak.

Den hurtigste løsning

Lykke Nielsen mener ikke, at den endelige løsning er flere styrker og flere militær-operationer. Hun peger istedet på bedre efterretningsoperationer og bedre politiske forhandlinger som afgørende elementer for at opnå en varig stabilitet i Irak. Men som situationen ser ud i øjeblikket, mener hun, at den hurtigste og umiddelbart bedste løsning er at sende flere styrker, der kan hjælpe de eksisterende styrker til at skabe stabilitet i landet.

"Hvad enten man kan lide de udenlandske styrkers tilstedeværelse i Irak eller ej, er det en realitet, at de irakiske soldater og politistyrke ikke er i stand til at klare opgaven alene. Det kan være, at man er i gang med at uddanne dem, men kvaliteten af deres arbejde er i øjeblikket ikke god nok, derfor giver det ikke mening at tale om, at man skal trække de udenlandske styrker ud af Irak," forklarer Lykke Nielsen.

"Det kan være, at der er tale om mere end 400.000 soldater i Irak, men hvis de ikke kan klare situationen, er det fordi, det ikke er nok. De irakiske soldater og politistyrker er simpelthen ikke rustet til at klare opgaven, som det er nu. De udenlandske tropper kan ikke udføre deres arbejde optimalt. Flere tropper vil hjælpe."

Ikke afskrækket

De Konservatives forsvarsordfører, Tom Behnke, forsikrer, at man hele tiden tager pulsen på situationen og overvejer de danske indsatser i Irak, men der kan ikke blive tale om en dansk tilbagetrækning fra Irak. Tom Behnke lader sig ikke afskrække af den terrortrussel, der måtte eksistere som konsekvens af invasionen af Irak:

"Terrortruslen afskrækker mig ikke. Vi er nødt til at fuldføre de opgaver, vi er gået i gang med i Irak. Vores opgave er at være med til at genopbygge Irak og hjælpe med at uddanne det irakiske politi og militær, så de i fremtiden selv er rustet til at klare opgaverne. Det er muligt, at der er enkelte genopbygningsopgaver i Basra, som vi ikke kan komme i gang med, men vi er i gang med opgaver i andre dele af landet."

"Hvis vi lader os terrorisere ud af landet, fordi der er en rapport, der siger, at terrortruslen er større end nogensinde, så har terroristerne vundet, og terroristerne skal ikke vinde. Derfor er en tilbagetrækning overhovedet ikke til diskussion. Vi er der, og vi bliver der," forsikrer Tom Benkhe.

SF's formand Villy Søvndal kan ikke forstille sig, hvordan regeringen kan overse den amerikanske efterretningstjenestes rapporte konklusioner og vil nu spørge statsministeren, hvordan Danmark skal komme videre.

"Konklusionerne i den amerikanske efterretningsrapport illustrerer den mest fatale fejltagelse i årtier, og det øgede trusselsbillede vedrører også danskere. For vi har et medansvar i Irak, både for at sætte det hele i gang og for de omfattende overgreb, krigen har båret med sig," siger Villy Søvndal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her