Læsetid: 2 min.

Husejere i Gentofte tjener en mio. på skattestop

Skattestoppet har gjort husejere i Nordsjælland meget rigere, viser ny opgørelse. 'Det nærmer sig det skandaløse,' siger Marianne Jelved (R) og overvejer stor stigning i boligskat
17. juli 2006

En ganske almindelig husejer i Gentofte nord for København er blevet over en million kroner rigere alene på grund af regeringens skattestop. Boligejere i København, på Frederiksberg og i Århus har også fået store formuegevinster. Det viser en opgørelse fra BRFkredit, som gør den ellers besindige radikale leder, Marianne Jelved, vred.

Regeringens bremse på ejendomsværdiskat og grundskyld siden 2001 giver meget ujævne gevinster blandt boligejerne. Gennemsnitsprisen på et hus på 140 kvadratmeter i Gentofte er ifølge beregninger fra BRFkredit alene på grund af skattestoppet blevet 1,07 mio. kr. mere værd, mens en boligejer i nordjyske Sindal på det samme antal kvadratmeter kun har oplevet en prisstigning på 2.800 kr.

Med andre ord er skattestoppet med til at øge formueforskellene mellem dem, der har ejerbolig.

Og ikke nok med det - skattestoppet øger også uligheden mellem dem med og uden hus. På landsplan har husejere i gennemsnit oplevet en boligprisstigning på 128.000 kr. som følge af skattestoppet. En arbejdsfri formuegevinst som lejere ikke får.

R og SF ønsker reform

Beregningerne fra BRFkredit gør Det Radikale Venstres leder, Marianne Jelved, vred.

"Beregningerne viser med al tydelighed, hvor grotesk skattestoppet er i forhold til fordeling af samfundsgoderne og skattebyrderne," siger Jelved.

Det Radikale Venstre går ind for, at fastfrysningen af ejendomsværdiskatten ophæves, så den begynder at stige i samme takt, som f0lkepensionen.

Efter et eventuelt salg skal ejendomsværdiskatten igen være én procent, som den var før regeringsskiftet i 2001. Ifølge BRFkredit er den reelle ejendomsværdiskat i nogle områder nu halveret. I København er den f.eks. nede på 0,47 procent.

Det Radikale Venstres boligskatteplaner går videre end som så.

"Vi overvejer i øjeblikket ud fra de forslag, som Velfærdskommissionen er kommet med, om ejendomsværdiskatten over en lang periode bør stige til 1,5 procent. Indtægterne skal bruges til kraftigt at sænke bundskatten på arbejde," siger Jelved.

Hun afviser et eventuelt regeringssamarbejde med Socialdemokraterne efter et valg, hvis S ligesom regeringspartierne og Dansk Folkeparti fortsat vil fastfryse boligskatterne.

"Vi vil simpelthen ikke være med til at legitimere skattestoppet, som har så asociale konsekvenser, at det nærmer sig det skandaløse," siger Jelved.

SF's skatteordfører Morten Homann hilser de radikale tanker velkommen. "Beregningerne fra BRFkredit viser jo, at skattestoppet er det glade vanvid. De rige bliver rigere og bliver ikke beskattet af det. Folk, der arbejder hårdt derimod, må betale skat af hver eneste krone," siger Homann, der ligesom Jelved gerne vil have boligskatterne tilbage til det gamle leje.

Cheføkonom Ulrikke Ekelund fra BRFkredit opfordrer politikerne til at træde meget varsomt, hvis de forhøjer boligskatterne.

"Forhøjede boligskatter kan meget vel resultere i, at boligpriserne falder. Det kan bringe førstegangskøbere i den ulykkelige situation, at de ved et salg må sælge til en lavere pris, end de har købt for. Politikerne skal passe meget på med ikke at trække tæppet væk under bestemte grupper," siger Ekelund.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her