Læsetid: 3 min.

Hvem kommer først til boligmøllen?

Den britiske industriminister Margaret Hodge har vakt opsigt med et forslag om, at indfødte briter får forrang i bolig-køen, frem for i dag, hvor sociale hensyn gør, at nytilkomne indvandrere med mange børn ofte får tildelt en bolig først
29. maj 2007

LONDON - Hun må have vidst, hvad hun satte i gang - den britiske industriminister Margaret Hodge, da hun i forrige weekend i et interview med The Observer lod forstå, at nytilkomne indvandrere til Storbritannien bør have begrænset retten til en lejlighed i socialt boligbyggeri til fordel for lokale ressourcesvage engelske familier, som "i stigende grad føler sig svigtet og er bitre over Storbritanniens forandrede ansigt."

"I øjeblikket prioriterer vi de forskellige indvandrerfamilier højere, så de rettigheder, andre føler, de har opbygget i forhold til lokalsamfundet svigtes... Eksempelvis vil en indvandrerfamilie, der lige er ankommet til et område med fire eller fem børn, hvoraf flere har astma og som bor i en fugtig privatudlejet lille lejlighed, få tildelt en lejlighed i det sociale boligbyggeri, før en familie, som ikke er i akut nød, men som f.eks. i tre generationer har boet i det samme område, og nu bor sammen med deres bedsteforældre, mens de venter i boligkøen," sagde ministeren, som opfordrede til "åben debat uden fordomme".

Disse tilkendegivelser gav eftertrykkeligt genlyd i medierne. Hodge blev fordømt af det britiske flygtningenævn samt af NGO'ere og den liberaldemokratiske opposition, som alle beskyldte hende for at 'spille race-kortet.'

Nancy Kelly, leder af den internationale del af flygtningenævnet, sagde bl.a., at asyl-ansøgere ikke er anvisningsberettigede til det sociale boligbyggeri i Storbritannien og, at nytilkommere fra de nye EU-medlemsstater fra Østeuropa er underlagt restriktioner i retten til offentlige, sociale ydelser.

Brandstifteri

Heller ikke i Hodges' eget parti, Labour, var der klapsalver til den åbenmundede minister. Kandidat til næstformandsposten, Jon Cruddas, kaldte i The Guardian Hodges' holdninger for "brandstiftende" og "forkerte".

Cruddas er valgt i Hodges' nabovalgkreds, det ligeledes multikulturelle Dagenham. Han siger, at de lokale myndigheder i hans valgkreds i de seks år han har været parlamentsmedlem "simpelt hen ikke en eneste gang har tildelt en indvandrer en almen bolig. Tværtimod lever stort set alle indvandrerfamilierne i det private boligbyggeri, hvor de ofte udnyttes groft".

Tæppefald for hylekoret

Men ministeren fik ros fra f.eks. den konservative boulevardavis, The Express. Den har i årevis kørt på tesen om at Storbritannien er ved at forsvinde som selvstændig nation pga. dels EU's eksistens, dels indvandringens pres på landets sociale system. Avisens faste kommentatorer Patrick O'Flynn skrev: "Fru Hodge har en pointe, nemlig en, denne avis har fremført i årevis. Hun har en mistanke om, at det i hele dette land uretfærdigvis er sådan, at familier nægtes rimelig adgang til det sociale boligbyggeri, fordi den fortsatte strøm af indvandrere altid kan demonstrere en mere akut nød."

Den højtråbende tabloid-avis, The Sun, lod ligeledes sin kommentator Jon Gaunt skrive: "Så hører vi igen fra de sædvanlige klynkehoveder, at Hodge spiller race-kortet. Men det eneste problem er, at hun først har sagt det nu. Det politisk korrekte hylekor burde for længst have indset, at det er lukketid."

Daily Telegraph derimod, det høflige hoforgan for det store konservative oppositionsparti, mente derimod, at Hodge skulle skamme sig. Kommentator Andrew O'Hagan skrev: "Forestillingen om at indvandrere udnytter det sociale boligbyggeri på bekostning af den sande, kedeldragtklædte engelske arbejderklasse er komplet forkert, men det er mere end det: det er en ubegavet nationalistisk fantasi. Rædselsforestillinger som Margaret Hodges vil skaffe en gruppe til fadet på bekostning af en anden. Efter 10 år ved magten er New Labours ide om et mere progressivt Storbritannien tilsyneladende en, hvor det sociale boligbyggeri er noget, fattige uden rettigheder skal kæmpe om mod fattige, der har gjort sig fortjent til rettigheder."

De konservatives populære leder David Cameron, valgte tilsvarende at advare sine medlemmer om, at "bidrage til udlændingedebatten på basis af klager fra vælgere, der muligvis er bygget på rygter og unøjagtigheder"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her