Læsetid: 3 min.

Hver fjerde store svineproducent vil til udlandet

Danmark er fyldt op med svin, og det er blevet svært for de største svinebønder at ekspandere yderligere og øge indtjeningen. Derfor gør de nu i stort tal klar til at rykke mod øst. Danmark er blevet for trangt for landets store svinebønder. Miljøregler, myndighedskrav, bøvl med naboer og politikere samt en ikke ganske tilfredsstillende afregningspris fra andelsselskabet Danish Crown får hver fjerde af landets 2.000 store svineproducenter til at overveje planer om at engagere sig i Øst- og Centraleuropa.
11. maj 2005

Danmark er fyldt op med svin, og det er blevet svært for de største svinebønder at ekspandere yderligere og øge indtjeningen. Derfor gør de nu i stort tal klar til at rykke mod øst

Danmark er blevet for trangt for landets store svinebønder. Miljøregler, myndighedskrav, bøvl med naboer og politikere samt en ikke ganske tilfredsstillende afregningspris fra andelsselskabet Danish Crown får hver fjerde af landets 2.000 store svineproducenter til at overveje planer om at engagere sig i Øst- og Centraleuropa. Dér er der mulighed for at tjene penge og plads til at producere mere end de 25 millioner slagtegrise, som de danske svinebønder fremstiller i dag, og som synes at være grænsen - ifølge nogle over grænsen - for, hvad Danmark kan rumme.

Det fremgår af en intern spørgeskema- og interviewundersøgelse, som Dansk Landbrugsrådgivning i Skejby har foretaget.

"Vi har spurgt Danmarks større svineproducenter, om de inden for de nærmeste tre-fem år forventer at have etableret eller investeret i svineproduktion i udlandet. 25 procent svarer, at det regner de med," fortæller sektionsleder Gustav Bock, Dansk Landbrugsrådgivning.

Undersøgelsen omfatter ikke de svineproducenter, der allerede er i gang i udlandet, som f.eks. de 60 store producenter og aktionærer bag selskabet Polen Invest, der i dag via virksomheden Poldanor producerer over 400.000 slagtegrise om året på omkring 25 danskejede svinefarme i Polen.

Gustav Bock skønner, at 150-200 danske svineproducenter i dag er i gang i udlandet, enten som investorer i nye store svinebrug eller ved selv at engagere sig direkte i opbygningen og driften af dem.

Han forventer ikke, at den voldsomme interesse for at få del i det nye marked østpå vil indebære, at svineproducenterne opsiger deres aftaler med Danish Crown og udflager den hjemlige produktion.

"Vi vil se, at landmændene optimerer deres hjemlige produktion inden for de grænser, der er sat af myndigheder og miljø, samtidig med at de udnytter mulighederne for ekspansion og indtjening østpå," siger Gustav Bock.

Han karakteriserer den første bølge af øst-pionerer som præget af liberalister, der godt kan lide den frie markedsøkonomi og gerne løber en betydelig risiko..

"Poldanor kom ret beset til Polen med én ting for øje: At tjene rigtig mange penge. Siden kom der så miljøkrav til produktionen, bl.a. fra IØ-fonden der skød penge i projektet."

"Jeg tror, at næste bølge vil være præget af svineproducenter, der foretager lidt mere kontrollerede og velovervejede investeringer. Alle vil naturligvis gerne tjene penge, men det vil også betyde noget at overholde EU's regler, sikre forholdet til lokalsamfundet, give de ansatte kompetenceudvikling osv.," siger Gustav Bock.

Kapløb

I øjeblikket er der et kapløb i gang om at sætte sig på primærstrukturen i østlandenes landbrug, dvs. de store gamle statsfarme og kollektivbrug, der er nedslidte og kan erhverves billigt og danne grundlag for en moderniseret produktion som afsæt for ekspansion til hele svineproduktionens værdikæde.

Deltagerne i dette kapløb er ikke bare store danske svineproducenter, men både svineproducenter i andre vesteuropæiske lande og store multinationale kødkoncerner. I Polen konkurrerer f.eks. det amerikanske selskab Smithfield Foods med både Poldanor og Danish Crown om at erobre den størst mulige andel af værdikæden.

"Danish Crown er hæmmet af den danske andelsstruktur, hvor der ikke er tradition for at gå ud og opkøbe primærproducenterne, dvs. de polske svinefarme. Anderledes med f.eks. Smithfield. Hvis de beslutter, at de skal skaffe én million grise om året i Polen, så går de ud og opkøber bedrifter fra en ende af."

På den baggrund kunne Gustav Bock godt ønske sig, at Danish Crown forsøgte at eksportere andelsorganiseringen til f.eks. Polen. Det ville stille de deltagende danske - og polske - svineproducenter betydeligt stærkere i konkurrencen med selskaber som Smithfield om svineproduktionens værdikæde.

"Min overordnede holdning er, at danske svineproducenters engagement i Øst er til fordel for alle, både for den danske svineproduktion og for de lande, hvor investeringerne foregår. Inden for en tidshorisont på 10-20 år vil det være værdiskabende for alle. De østeuropæiske lande vil få tilført knowhow, kompetence, bedre miljøpraksis, større fødevaresikkerhed og en masse inspiration."

"Men det er klart, at der også vil være nogle, der udnytter de lovgivnings- og kontrolmæssige svagheder i Østeuropa. Folk der bare lader gyllen løbe over eller smider døde pattegrise i gyllelagunerne, sådan som I har beskrevet det," siger Gustav Bock med henvisning til Informations dokumentation i fredags af Smithfields adfærd i Polen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu