Læsetid: 3 min.

Hvert tredje sekund dør et barn - stadigvæk

Der er gået 11 måneder siden G8-landene i Gleneagles svór, at de 'ville gøre fattigdom til historie'. Deres løfter har endnu ikke haft målbar effekt på den globale børnedødelighed
14. juni 2006

Et barn er død af fattigdomsrelateret underernæring, væbnede konflikter eller sygdom hvert tredje sekund, siden verdens rigeste nationer mødtes i Gleneagles i Skotland for 11 måneder siden og her lod sig presse til at afgive det løfte, at de ville "gøre fattigdom til fortid". Dermed har børnedødelighedens makabre statistik holdt sig uforandret, siden de berømte reklameindslag for et år siden, da notabiliteter som Kate Moss, Kylie Minogue og Brad Pitt stillede op for at knipse med deres fingre hvert tredje sekund - for at markere endnu et barns død.

11 millioner døde

Den fuldkomne mangel på fremskridt i bekæmpelsen af den globale børnedødelighed er i fokus i en ny rapport om indsatsen efter G8-topmødet i Gleneagles, som i går blev udsendt af den britiske, humanitære ngo Oxfam. Ud over de 11 millioner børn, som er døde i løbet af de seneste 11 måneder, er hundredtusindvis af andre aldrig blevet født, idet mindst en halv million kvinder er døde under graviditet eller fødsel i samme periode. Mange af dem var ofre for katastrofer som Afrikas hungersnød, den sydasiatiske tsunami og det pakistanske jordskælv, eller var fordrevne på flugt for borgerkrige som dem i Congo og Sudan.

Rapporten kommer umiddelbart efter, at Gordon Brown og de øvrige finansministre fra verdens rigeste lande mødtes i Moskva for at diskutere global fattigdom og gældslettelse, og umiddelbart inden næste måneds G8-topmøde i Sankt Petersborg. Officielt vil verdens hjælpebudgetter stige over de næste to år, men det skal ifølge Oxfam i al væsentlighed tilskrives to beslutninger - dels annulleringen af halvdelen af Nigerias 35 mia. store gæld, dels annulleringen af den gæld, Iraks nye regering arvede fra Saddam Hussein.

Positive historier

Trods de dystre tal, der figurer i Oxfams rapport, pointerer den britiske ngo, at det vil være forkert at påstå, at de beslutninger, der kom ud af Gleneagles-topmødet, da Tony Blair satte global fattigdom og klimaforandringer øverst på dagsorden, ikke har haft velgørende virkninger.

Ser man bort fra det deprimerende dødstal, har der været flere positive historier. Den 31. marts meddelte Zambias præsident, Levy Mwanawasa, at grundlæggende sundhedsydelser nu kan tilbydes hver borger i Zambia, med fuld offentlig finansiering. Tidligere var klinikbesøg et privilegium forbeholdt dem, der havde råd. Denne forbedring er delvis gjort muligt af den annullering af Zambias fem mia. dollar store gæld, som Den Internationale Valutafond indvilligede i.

De rige nationer lovede i Glenagles også at gøre behandling imod hiv alment tilgængelig i hele verden inden 2010. Ifølge Oxfam-rapporten havde over en million hiv-smittede ved udgangen af 2005 fået adgang til en sådan behandling, hvilket er et stort fremskridt. Alligevel er der lang vej op til 2010-målet, idet der stadig er seks millioner uden adgang til livsforlængende medicin.

Oxfam-rapporten kritiserer også USA og EU for manglende fairness i forhold til konkurrencen på de internationale markeder.

"USA og EU lovede, at de ville åbne deres markeder for landbrugs- og industriprodukter fra udviklingslande, men de har alligevel skabt så mange undtagelser og forhindringer, at de reelt tilbyder meget lidt."

Rapporten roser også organisatorerne af G8-topmødet for deres indsats for at skabe større opmærksomhed omkring klimaforandringer, men advarer.

"De tiltag, der er iværksat, er for beskedne og langsomt virkende til at frembringe de nødvendige reduktioner i udledning af drivhusgasser."

Topmødet blev afholdt på baggrund af en Live 8-koncert, der tiltrak opmærksomhed fra et internationalt publikum på to milliarder og en Make Poverty History-march i Edinburgh, hvori deltog en kvart million.

Dobbelt bogholderi

Oxfam-direktør Barbara Stocking siger i tilknytning til udgivelsen af rapporten:

"De gældsannulleringer, som blev forhandlet på plads ved sidste års finansministermøde i London, har allerede hjulpet til at forbedre sundheds- og uddannelsessektoren i mange fattige lande, men G8-landene bør ikke fortsætte med at dobbeltbogføre gældslettelse som del af deres hjælpebudget. For fire år siden ved Monterrey-konferencen for udviklingshjælp lovede de rige lande, at de ville stoppe denne praksis. Alligevel er den fortsat uændret siden."

"Den britiske regering bør bruge sin indflydelse til at sikre, at G8-landene lever op til deres løfte - både når det gælder gældslettelse og udviklingshjælp - hvis de skal få held til at gøre fattigdom til fortid. De millioner af mennesker, som deltog i kampagnen imod global fattigdom sidste år, vil vide at holde øje med, om G8-lederne gør nok for at holde deres løfter."

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her