Læsetid: 2 min.

Hvilshøj: Vi har ikke gjort det godt nok

På trods af historisk lav ledighed er beskæftigelsen blandt indvandrere lavere end under Nyrup. Integrationsminister erkender, at det ikke er godt nok
28. november 2005

"Tungt arbejde".

Sådan karakteriserer integrationsminister Rikke Hvilshøj den integrationsopgave, der bliver en af de største opgaver, når det gælder finansieringen af fremtidens velfærdsstat.

Men tal fra hendes eget ministerium viser, at den nuværende regeringen halter bagud i forhold til den tidligere SR-regering.

- Er det ikke skuffende for dig, at beskæftigelsesfrevensen går den forkerte vej trods en historisk lav arbejdsløshed?

"Jeg vil vælge at se det fra den anden side. Det er nu, vi har en historisk chance for at få bragt arbejdsløsheden blandt indvandrere ned. Det er nu, at jeg som minister skal gribe chancen, så vi kan få flere med udenlandsk baggrund i arbejde. Hvis vi ikke kan gøre det nu, hvornår i alverden skal det så kunne lade sig gøre. Men det er indlysende, at det ikke er tilfredsstillende, at erhvervsfrekvensen er gået tilbage. Det skal vi rette op på," siger Rikke Hvilshøj

15.000 flere i arbejde

- Men hvorfor er det gået tilbage under VK-regeringen?

"En af forklaringerne er, at den demografiske udvikling blandt unge indvandrere er stigende modsat udviklingen blandt de unge danskere. Derfor har vi fået langt flere indvandrere, som står til rådighed for arbejdsmarkedet end op igennem 90'erne. Faktisk er der kommet 15.000 flere indvandrere i arbejde, mens vi har siddet ved magten."

- Der er kommet flere indsatte med udlændingebaggrund i de danske fængsler under VK-regeringen, og ungdomskriminaliteten blandt unge indvandrerdrenge er også steget. Hvad vil du gøre ved det?

"Det er et problem, vi skal have løst, og det er et område, hvor jeg er meget modtagelig over for nye tiltag. Men helt grundlæggende mener jeg, at det handler om, at disse unge kan se, at der er brug for dem i det danske samfund. At der er nogen, der efterspørger dem. Derfor skal vi sige til dem. 'Få nu taget den uddannelse', så skal vi nok sørge for, at de ikke bliver sorteret fra på grund af navnet."

Tungt arbejde

- Din forgænger sagde, at når der kommer halvt så mange indvandrere, så kan man gøre det dobbelt så godt. Har regeringen gjort det dobbelt så godt?

"Hastigheden med integrationen kan man ikke bare skrue op. Vi har skabt et godt fundament, der skal sikre en god integration, men det tager tid. Jeg har selv siddet i en kommunalbestyrelse, hvor vi brugte al vores tid på at placere folk i en bolig, fordi vi simpelthen ikke havde resurser til at følge op. Det har vi nu, og det skal vi udnytte. Vi skal byde vores udlændinge ordentligt velkommen ude i kommunerne og sørge for, at vi har nogle ordentlige tilbud til dem . Omvendt må vi også erkende, at det er et tungt stykke arbejde. Vi taler om folk, der har boet i Danmark i 10, 20, 30 og 40 år, uden de kan sproget. Det er altså ikke noget, vi lige får vendt på nogle år. Det tager tid, men det kræver at vi alle sammen tager et ansvar," siger integrationsministeren

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her