Læsetid: 2 min.

Hvor blev de af?

De danske sommerfugle er på tilbagetog. På 50 år er næsten halvdelen af arterne uddøde, fordi den kønne sommerbebuder mangler et sted at bo
19. juli 2005

Synes du, der mangler noget, når du går en tur i haven, på marken eller i skoven? En svirren af vinger og et øjebliksbillede af farver og mønstre i eventyrlige kombinationer.
Måske har du slet ikke lagt mærke til det. Men de danske sommerfugle er på tilbagetog. På lidt over 50 år er næsten halvdelen af dagsommerfuglearterne uddøde, akut truede eller i tilbagegang, viser tal fra Danmarks Miljøundersøgelser. "Sommerfuglene flytter ikke, man kan snarere sige, at de trækker sig tilbage," siger Ole Karsholt fra Zoologisk Museums sommerfuglesektion.

Ud af i alt 78 arter af dagsommerfugle, der yngler eller har ynglet fast i Danmark, er 11 uddøde, syv akut truede og 20 i tilbagegang. Sommerfuglene har nemlig ikke noget sted at flytte hen, når landområderne bliver til by- eller sommerhusområder eller vokser til på grund af gødning og kvælstof. Det rammer især sommerfuglearter, der er tilpasset de gamle agerbrugsformer, hvor åbne områder med overdrev, eng og mose var langt hyppigere."Landbruget bærer en stor del af skylden for sommerfuglens tilbagetrækning," siger Ole Karsholt.

Kulturskabt

Biolog og ph.d. i sommerfugle Michael Stoltze fra Danmarks Naturfredningsforening forklarer, at sommerfuglene er ekstra sårbare over for menneskabte forandringer, fordi de har etableret sig i delvist menneskeskabte landskaber. "Sommerfuglene er kulturfølgere, der er skabt i mødet mellem mennesket og naturen, " siger Michael Stoltze.

Sommerfugle optrådte kun pletvis i urlandskabet, men agerbrugets gennembrud i Danmark for cirka 7.000 år siden skabte nye levesteder for de sol- og varmekrævende insekter. Udviklingen var stabil et godt stykke ind i det 19. århundrede, men da man i 1950’erne begyndte at anvende nye plantesorter og en øget tilførsel af gødning og pesticider, begyndte dagsommerfuglene at uddø fra deres levesteder.

Selvom sommerfugle ikke har nogen særlig funktion i den danske natur, ud over at bestøve nogle få blomster og være føde for visse fuglearter, bør vi kæmpe for sommerfuglenes overlevelse, siger Michael Stoltze. »Vi risikerer at miste en æstetisk oplevelse i naturen og dermed også en del af naturens værdi,« siger han.

Gå for sommerfuglen Engelske studier viser, at sommerfuglene er den gruppe af organismer blandt vilde planter og dyr, der falder hurtigst, dels fordi deres naturlige habitat forsvinder, dels fordi deres livscyklus er meget sårbar – en art kan uddø på et år. Godt 70 procent af de britiske arter er forsvundet, og nu har chefen for velgørenhedsorganisationen ‘Bevar Sommerfuglen’ Martin Warren besluttet sig for at skabe opmærksomhed om problemet. Han har netop indledt en sponsoreret vandretur langs Sydenglands kyst, hvor han vil dele foldere ud med titlen: ‘Lad ikke sommerfuglene blive fremtidens dinosaurusser’.

Så galt vil det nu ikke gå herhjemme, mener Ole Karsholt fra Zoologisk Museum. »Antallet af natsommerfuglearter holder sig konstant og skovsommerfuglene trives også normalt,« siger Ole Karsholt. Men der skal gøres en særlig indsats for de truede dagsommerfugle, mener Michael Stoltze fra Danmarks Naturfredningsforening, for eksempel ved at skabe områder, hvor landskabet bruges mere varieret end i dag. »Og det går vores landbrugsstøtte desværre ikke til,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her