Læsetid: 2 min.

Hvorfor har geden håndtag på hovedet?

Sort fløjl, hensynsløs hvisken og systemkritik på kommerciel radio om morgenen
22. maj 2006

Hun synger om en ny religion, der vil få dig i knæ: Sort fløjl, synger denne Alannah Myles på radio 100 FM.

Det er hverdag, og klokken er ikke engang 9:00 endnu. Så følger en anden kærlig sang om 'hensynsløs hvisken' og en tredje, hvor en mand kan høre, at 'det kalder i luften her i aften'. Det er sangene fra ungdomsklubdiskotekerne, fra lokalradioerne og halfesterne fra 1980erne, som dominerer morgenen, mens danskerne tjekker de første meddelelser i indbakkerne på landets arbejdspladser, og indleder powerpointpræsentationer om strategiske satsninger i horisontale netværk.

De sange, som engang inspirerede sentimentale samtaler og forsøg på erotisk erobring, er nu baggrundsmusik for morgenmekanikken i danske hjem. 'Sort fløjl', synger hun på den langsomme Sydstatsmaner. 'En ny religion der vil få dig ned i knæ', mens nogle dyrker morgenfitness blandt svedende urbane professionelle i rum med spejle på væggene, og andre hælder mælk over deres müsli.

Det er de samme stemmer og tekster, som da popsangene fra 1980erne for første gang blev hits. Det var oprindeligt modstandsløs populærmusik i en samtid, som havde resigneret på modstandskulturen. Man ville have det godt. Og ikke nok med det: Man ville have det godt med at have det godt.

'Tag dine røde sko på og dans the blues', synger David Bowie i en anden ballade fra 1980erne.

Det er de samme stemmer og tekster, men nu er det ikke længere nye modstandsløse melodier til løftet om det lette liv. Nu er det en ny generations giro413, en ny generations lydminder fra de gode gamle dage.

'Åh herre' synger Phil Collins i en af de sange , der åbenbart ikke vil forsvinde:

"Er det ikke længere noget, nogen kan gøre? Åh herre, der må være noget, du kan sige."

Men det var der tilsyneladende ikke, for popteksterne siger det samme om det samme, og indimellem vræler Robbie Williams, at han bare 'vil føle virkelig kærlighed'.

Men i pauserne mellem de sorgløse sange siger værterne på Radio 100fm helt anderledes sætninger:

"Hvorfor går de ikke bare hele vejen med det samme?", siger komikeren Lars Hjortshøj en morgen, hvor Dansk Folkeparti har anbefalet en 'stramning' af en eller anden relation mellem 'kriminalitet' og 'indvandrere':

"Hvorfor foreslår de ikke bare, at alle indvandrerkvinder føder direkte ned i et bur?"

Det grinede de meget af. Det hænder også, at studievært Lasse Rimmer leverer systemkritik som forbrugerservice: Systematisk gennemgår han faldgruberne i verserende kundekortordninger med tillokkende rentetilbud. En anden dag konstaterer samme Rimmer, at meningen med 'geden' må være, at den skal kopuleres bagfra. Hvorfor skulle håndtagene ellers være anbragt på hovedet? Svaret svæver i vinden, men det gør popsangene fra firserne ikke: De bliver ved med at gå i luften hver eneste morgen.

Radio 100fm: Morgenhyrderne alle hverdage mellem 0600 og 0920. med Lasse Rimmer, Signe Muusmann og Lars Hjortshøj

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her