Læsetid: 3 min.

Hydraens hoveder

7. august 2003

TERRORATTENTATET i Jakarta kom som endnu en uvelkommen påmindelse om, hvor sårbar verden fortsat er over for de vidt forgrenede globale netværk af islamiske fundamentalister.
Fra New York til Karachi, fra Bali til Casablanca, fra Mombassa til Riyadh og nu også Jakarta trækker terrorismen sine blodige spor – og det helt uden at medregne de jævnlige attentater, der udspringer af Ruslands konflikt med Tjetjenien og Israels besættelseskrig mod palæstinenserne.

TERRORTRUSLEN MINDER om den græske mytologis Hydra: et mangehovedet uhyre, hvor nye og flere hoveder vokser ud for hvert eneste, det lykkes at hugge af.
Al-Qaedas evne til at slå til med samme kraft som ved terrorangrebet mod tvillingetårnene i New York er ganske vist svækket betydeligt – trods alt har bevægelsen mistet sine baser i Afghanistan, Osama bin Laden skjuler sig og der spekuleres i, om han overhovedet er i live, mens et antal af bevægelsens andre topfigurer enten er dræbt eller pågrebet.
Men bekymrede iagttagere peger på en mangfoldighed af andre trusler.
Resterne af Taleban-hæren opererer fortsat fra de svært tilgængelige bjergområder mellem Afghanistan og Pakistan, hvor de frit kan bevæge sig frem og tilbage over den 2.450 kilometer lange grænse og angribe mål inde i selve Afghanistan. Pakistan anklages for at holde hånden over denne guerrillahær, som befinder sig i det område, hvor Osama bin Laden selv muligvis holder sig skjult.
Store dele af Sydøstasien er i dag en sydende heksekedel af religiøs fundamentalisme, fattigdom og lokale konflikter, der danner det ideelle vækstmiljø for nye terrorbevægelser. Thailand, Filippinerne, Malaysia og Singapore nævnes af eksperter som mulige fremtidige mål for grupper som Jeemah Islamiah, der menes at stå bag tirsdagens bombe i Jakarta.

GENNEM TI ÅR ignorerede omverdenen udviklingen i Afghanistan, hvor fattigdom, fundamentalisme og borgerkrig skabte arnested for den farligste terrorbevægelse verden til dato har kendt.
Andre oversete farezoner gemmer sig i dag i de kaukasiske republikker, der opstod efter Sovjetunionens sammenbrud. Stater i delvis opløsning, hvor fattigdom og benhård undertrykkelse giver vind i sejlene til ekstreme islamistiske kræfter, mens omverdenen vender ryggen til.
Imens står USA’s mægtige militær over for helt nye terrortrusler og daglige angreb i Irak. Saddam Hussein regimet var et slangehovede, der skulle hugges af (uanset dets tvivlsomme relation til den egentlige terrortrussel), men i dets sted vokser hundreder af nye trusler frem.
USA har i dag bundet størstedelen af sin militære slagstyrke i Irak, hvor verdenshistoriens hidtil stærkeste supermagt dag for dag synker ned i et dybere morads. USA er i bekneb for soldater til at garantere sikkerheden såvel som økonomiske midler til den nødvendige genopbygning af landet. Ganske som i Afghanistan, hvor landets stabilitet hænger i en tynd tråd truet af lokale krigsherrer, opiumsdyrkere og de førnævnte talebankrigeres inkursioner fra nabolandet Pakistan.

MYTEN OM HYDRAEN og dens mange hoveder er slet ikke så ringe at få forstand af. Helten Herkules, som skulle besejre uhyret, forsøger at hugge hendes hoveder af, men hver gang et falder af, vokser der tre andre frem.
Til sidst knæler Herkules ned i sumpen og sænker sig i dens ildelugtende dynd. Han griber uhyret ved et af dets hoveder og løfter det højt op i dagslyset. Her begynder hydraen at visne – det er kun nede i sumpen, at hun kan bevare sin kraft – og Herkules kan nu hugge hendes hoveder af ét efter ét, uden at nye vokser frem.
Sikkerhed og fred for blodige terrorangreb kan kun opnås gennem en lang og sejlivet indsats i de mørke afkroge af verden, hvor terrortruslen næres og vokser frem. Terrorister kan og bør overvåges, jages, fanges og bringes for domstole efter retssamfundets civiliserede regler. Men kun udvikling, demokrati og bekæmpelse af fattigdommen eliminerer den grobund, som terroren og hadet trives i.

ds

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her