Læsetid: 3 min.

Hykleri - en dansk dyd?

24. januar 2006

Det bruges i flæng, begrebet 'danske værdier'. Det bruges til at slå de fremmede oven i hovedet med. Det bruges til at stive egne skeletter af med, så de ikke rasler ud af skabene. Og det bruges til at patentere særlige synspunkter eller værdier. Lad mig give et par eksempler:

Da SF for snart mange år siden foreslog, at man afskaffede den såkaldte revselsesret, rejste der sig et ramaskrig blandt borgerlige politikere. Der var ingen ende på, hvor frygteligt et indgreb det var i privatlivets fred, og hvor munkemarxistisk en tænkning et sådant forslag var udtryk for. Altså - igen: SF foreslog, at det ikke længere skulle være tilladt at slå sine børn. Og det samlede borgerlige Danmark hylede op. Heldigvis fik SF flertal for forslaget. Derfor er det i dag forbudt at slå sine børn.

At det hører under privatlivets fred at slå sine børn, er i dag blevet til, at man ikke må slå sine børn, og at det ikke bare er udtryk for, at man er blevet klogere og har besindet sig på tidligere tiders synspunkter - hvilket er al ære værd. Nej, nu er dét ikke at slå sit barn blevet ophøjet til en særlig 'dansk værdi'. Man fornemmer næsten guldhornene og perlerækken af brølende kronhjorte og et Dannebrog på vej ned fra himlen.

Hvad der for 10 år siden var led i et utåleligt kommunistisk komplot mod privatlivets fred, er nu en 'dansk værdi'. Den værdi bruges så - til at tampe med. Som led i den almindelige kriminalisering af især muslimer kan man nu slå dem oven i hovedet med den særlige danske værdi 'at det er udansk at slå sine børn.'

Der findes kun ét ord der beskriver denne kovending: Hykleri. Mageløst hykleri - skulle man tro. Men vender vi os mod en anden af danskhedskontraktens punkter, må vi erkende, at hykleriet - desværre - er alt andet end mageløst.

Her fremgår det nemlig, at man ikke må diskriminere pga. køn eller hudfarve. Og det skal udlændinge altså skrive under på, mens de systematisk forbigås, og mens Dansk Folkeparti åbent støtter, at man altid kan tilkalde en hvid hjemmehjælp. Gælder det også politibetjente? Taxachauffører? Kokke? Lægen på sygehuset?

Og er det sådan, at det er det borgerlige Danmark, som kæmper for ligestilling mellem kønnene i dette samfund? Er det det borgerlige Danmark, som har andet end pæne ord ved særlige lejligheder, når det gælder bestræbelserne på at sikre kvinder lige rettigheder?

Nej, vel. Alligevel skal udlændinge i fremtiden underskrive, at de vil arbejde for og aktivt praktisere ligestilling.

Tag ikke fejl. I "Erklæring om integration og aktivt medborgerskab i det danske samfund" står der bestemt væsentlige og rigtige ting. Ting som vi alle burde kunne skrive under på. Så min anfægtelse går ikke så meget på selve indholdet. Min anfægtelse går derimod specifikt på, at dem, der har formuleret denne erklæring, tilhører de danskere, som i ringest grad respekter eller arbejder konsekvent og principfast for de selv samme værdier og normer, som nu lanceres som særegent 'danske', og som udlændinge pinedød har at annamme.

Og jeg anfægter derfor, at én specifik gruppe skal skrive under på noget, som forfatterne ikke selv tilnærmelsesvis kan siges at leve op til. Jeg må derfor spørge: Er hykleri noget, man først skal kvalificere sig til - gennem statsborgerskab?

Hvis vi skal tage de borgerlige politikere på ordet og tale om 'danske værdier', så forledes man til at tro, at den fornemste og langt den mest udbredte danske dyd og værdi er hykleriet. Det må i alt fald være det indtryk nye danskere står tilbage med. Og for de af os, som bestemt føler os som danskere og såmænd også kan finde både glæde og stolthed derved, når der er damehåndbold i tv - vi må sande, at vi med danskhedens fremmeste agitatorer i Dansk Folkepartis skikkelse og i tinnitusfrembringende styrke, føler os ilde til mode i den notorisk erindringsforskydende kolonihavementalitets formørkede horisont.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her