Læsetid: 1 min.

'Vi hylder vore guder med ret ryg'

Martin Peter Hansen er formand for Forn Sidr, en forening der tilbeder de gamle nordiske guder. I den nordiske mytologi finder han mere livsvisdom, han kan bruge i sit nutidige liv end i kristendommen
1. december 2005

- Hvorfor vælger du at tro på de gamle nordiske guder frem for på kristendommen?

"Det kristne budskab siger mig ikke noget, men jeg kan relatere til det, jeg finder i den nordiske mytologi. Der er en stor mængde af anstændighed og livsvisdom i den nordiske mytologi. Man skal kunne være sig selv bekendt og leve med ære. Man skal ikke krympe sig for noget, man skal være sig selv bevidst og møde sin skæbne med oprejst pande og ret ryg. Vi hylder vores guder stående med ret ryg. Vi sidder ikke med bøjet hoved."

- Bunder din interesse også i national identitet?

"Både og - nu kan nationalistisk hurtigt få en negativ klang, men vi er selvfølgelig bevidste om, at mytologien er en del af vores nordiske kulturarv. Så det er selvfølgelig mere relevant for folk, der bor i Norden og er en del af den nordiske kultur."

- Hvad kan du bruge den nordiske mytologi til i din hverdag anno 2005?

"Jeg kan bruge livsfilosofien i den, blandt andet det digt, der hedder "Den Højes Tale" (Havemal, red.), der indeholder 160 vers med gode leveråd. Nogle af dem er selvfølgelig dybt forældede i forhold til vores nuværende samfund, men mange af dem handler også om almindelig pli og omgang mellem mennesker og kan sagtens anvendes i dag. For eksempel at man skal passe på med, hvad man siger, hvis man drikker for meget, og at hvis man ikke har noget intelligent at sige, skal man holde sin mund."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her