Læsetid: 3 min.

De idealistiske unge

9. januar 2007

Nu hvor Ungdomshuset for alvor er truet, er det værd at huske, hvad huset symboliserer, og hvad kampen egentlig drejer sig om. Det drejer sig ikke om bare et tilfældigt hus, hvor utilpassede unge kan spise vegansk, male graffitti på væggene og spille punkmusik. Huset er et frirum, som er erobret gennem politiske kampe.

Huset var et af arbejderbevægelsens første samlingssteder i København, har været ejet af andelsbevægelsen og nu i næsten 25 år været samlingssted for den videre politiske kulturelle kamp for et retfærdigt samfund. Det er denne historie, som de unge ærer og værdsætter. Ikke som et museum, der skal vise, hvordan det engang var, men som et levende folkets hus, der fører den folkelige kamp for frigørelse videre. Huset er befriet område, et resultat af den guerillakamp i storbyen, som initiativ-gruppen, bz-bevægelsen, de autonome etc. har ført gennem tre årtier: Frirum, modstand, intet rolig bagland.

De unge kæmper ikke for et hus, men søger med huset at skabe en måde at være sammen på, der viser frem mod et nyt og bedre samfund. Det er en kamp mod den globaliserede kapitalisme, mod imperalisme og alle former for udbytning og undertrykkelse. Det drejer sig skabelse af nye muligheder, for frigørelse fra undertrykkelse og udbytning, fra fascisme, racisme, sexisme etc. De unge kæmper simpelthen for noget så gammeldags og vindmølleagtigt som en mere retfærdig verden.

Samtalens fornuft

Det er denne politiske kamp for retfærdighed, der driver de unge fremad, og det skal vi være stolte af. At vi har et samfund, hvor utilpassede unge ikke behøver at blive kriminelle, men kan vie deres liv til en politisk kamp for hele menneskeheden. Det viser en grundlæggende tillid til andre mennesker, altså at de tror på, at der et eller andet sted er en fornuft, som man bare skal grave frem.

Den retfærdighed, som de unge kæmper for, er en menneskelig retfærdighed, båret af tillid til samtale og fornuft. Forskellige unge har i mere end tre årtier eksperimenteret med udviklingen af et fællesskab, hvis kollektivitet udvikles på fællesmøder i demokratisk græsrodsniveau.

Det er denne tillid til samtalens fornuft, der har båret de unge gennem utallige svære situationer og givet dem tålmodighed til at tale med utallige politikere, myndighedspersoner og alle mulige andre repræsentanter for det etablerede samfund. Det er derfor, de har kunnet bevare roen, lave fantasifulde happenings, fredelige demonstrationer, pr og føre politiske retssager mod myndighederne gennem de sidste mange år.

De unge har utopiske politiske ambitioner og radikal retorik, men har med deres handlinger udtrykt en grundlæggende tillid først til det politiske og siden til det juridiske system - hvorefter begge systemer har svigtet dem.

Først det politiske, hvor Weidekamp efter lang tids slagsmål endelig gav Københavns uregerlige 1980'er-ungdom et frit kulturhus; men hvor alle videre aftaler blev syltet og saboteret, indtil et flertal på Rådhuset i 1997 valgte at sælge huset og siden løb fra deres løfte om at finde et nyt hus. Sidst det juridiske system, hvor de unge håbede på, at deres aftalte brugsret trods ændringer i ejendomsforholdene kunne stadfæstes efter generationer af unge i så mange år netop havde brugt huset til de aftalte formål.

Ansvar og hjerte

Lad os glædes over, at vi trods den stadig mere dybdegående og globale kapitalisme har en kultur, der år efter år alligevel skaber idealistiske unge mennesker, der kæmper for frihed, solidaritet og retfærdighed. De unge har taget deres ansvar som unge alvorligt og gjort, som unge skal gøre, dvs. været idealistiske. Nu mangler vi bare, at politikerne på Københavns Rådhus tager deres ansvar som voksne mennesker alvorligt, dvs. er realistiske og lever op til deres løfter. Kort sagt:

Tilbyd de unge et nyt hus, der kan erstatte Jagtvej, som det er blevet dem lovet. Man siger godt nok, at "den, der ikke er kommunist som ung, har intet hjerte; den, der stadig er det som voksen, har ingen hjerne" - men det betyder jo ikke, at man ikke har et ansvar længere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her