Læsetid: 2 min.

Identitetskrise

Venstres bagland efterlyser højlydt enten mere åndelighed eller mere liberalisme, for partiet er ved at administrere sig selv ihjel, og det er løbet tør for visioner. Vakuumet kan true Foghs greb om magten, siger iagttagere
20. december 2005

Venstre har forvandlet sig fra et liberalt parti til et bogholderparti, der administrerer velfærdsstaten Danmark med skåneærmerne godt trukket op til begge albuer.

Det mener en række politiske iagttagere, der stiller diagnosen 'identitetskrise'.

Ifølge chefredaktør på Ekstra Bladet, Hans Engell, er Venstre løbet tør for politiske ideer. På længere sigt kan krisen blive et stort problem for Anders Fogh Rasmussen, der har svært ved at definere, hvilken vej partiet skal gå.

"Jamen, hvad er det egentlig Venstre vil med regeringsmagten i de næste tre-fire år? Fogh har valgt at administrere problemerne frem for at føre politik. I forhold til de kommende velfærdsreformer har han givet veto til Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, og det betyder jo alt andet lige, at der ikke bliver ført liberal Venstrepolitik. Lidt provokerende kan man sige, at Fogh støtter sig til den bogholderimæssige del frem for at føre politik," siger Hans Engell.

Politisk kommentator og tidligere højskoleforstander, Troels Mylenberg, mener, at Venstre er ved at "administrere sig selv ihjel".

"Partiet befinder sig i et åndeligt vakuum, hvor de har svært ved at finde ud, hvad de vil med samfundet. Anders Fogh Rasmussen troede, at han havde nogle åndelige løjtnanter, der ligesom han selv under tidligere Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen kunne stå for de åndelige visioner. Men det har han ikke. Hverken politisk ordfører Jens Rohde, indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen eller undervisningsminister Bertel Haarder udfylder den rolle, og statsministeren kan ikke, for han er statsminister for hele Danmark. Så Venstre er afhængige af, at Anders Fogh er konstant i topform," siger Mylenberg, der lige som Engell mener, at det kan blive et problem for Fogh på sigt, fordi baglandet kan få opfattelsen af, at "Helle kan vinde allerede næste gang", mens de radikale kan gå på standhugst blandt intellektuelt understimulerede venstrevælgere.

Sammenhængskraft

Højskoleforstander på Rønshoved Højskole, Thue Kjærhus, der har tætte bånd til det mere ideologiske Venstre, mener derimod, at Anders Fogh med sin tale på landsmødet og Kierkegaard-talen i Vartov tidligere på måneden er i gang med en åndelig oprustning, der skal skabe nye bindeled til folket og folkeligheden med ord som sammenhængskraft og vægt på dannelse. Mylenberg er enig. Han mener, at Fogh er mere bekymret for folk som partiets kommunalordfører, Leif Mikkelsen, der i åndelighedens og dannelsens navn er gået imod regeringsgrundlagets forslag om nedlæggelse af 10. klasse, end de unge CEPOS-liberalister.

"Fogh har set, at gassen kan gå af ballonen, hvis Venstre ikke kan tale til de vælgere, der ikke kun stemmer efter, hvor de kan få den største ældrecheck," siger Troels Mylenberg.

Rasmus Jønsson, ekstern lektor i politisk kommunikation på RUC, mener, at afstanden mellem Fogh og Venstres bagland er blevet for stor.

"Foghs projekt lægger sig tæt op af Socialdemokraterne, hvor den offentlige sektor spiller en stor rolle. På sigt kan det derfor godt være et problem, at partiets profil slet ikke passer med baglandets liberale dagsorden. I det hele taget er Fogh meget optaget af vælgernes dagsorden. Han tænker politik på den korte bane, mens han overlader den lange bane til de andre partier. Det hele står stille i øjeblikket. Det er faktisk kun Venstre og Dansk Folkeparti, der er ikke kommet med et udspil på velfærdsområdet, og det er ikke godt for Fogh," siger Jønsson.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her