Læsetid: 3 min.

Idyllen spoleret

1. september 2000

DEN FØRSTE af de højtelskede tyske turister har – kan de lokale fortælle – allerede aflyst sin ferie i Wunderschönes Marielyst på Falsters østkyst. Begrundelsen er, at Dansk Folkeferies feriecenter siden weekenden har været beboet af en langt mindre eftertragtet gruppe udlændinge: asylansøgere fra Jugosla-vien, Kina og Latinamerika.
Det har vakt uro i den lille ferieidyl. De mange fastboende i sommerhusområdet Marielyst bryder sig nemlig ikke om naboer, der – som de selv – opholder sig der i længere tid end de syv eller fjorten dage, det normalt tager familien Schultz fra Wuppertal at få bygget det nødvendige antal strandborge og spist det normerede antal gammeldags isvafler med guf.
I stedet for at drage den logiske konsekvens af deres afsky for fastboende – selv at flytte fra deres helårsboliger i sommerhusområdet – bakker Marielysts små 1.000 faste indbyggere op om byrådet, der bruger områdets lokalplan som redskab til at forhindre, at et par hundrede asylansøgere får tag over hovedet i Dansk Folkeferies velegnede og ellers uudnyttede ferieboliger. Vel at mærke ikke for tid og evighed, men i nogle måneder frem til maj 2001, når tyskerne igen invaderer Marielyst.
Stedets karakter af rent ferieområde kan man med rette sætte spørgsmålstegn ved. 20-25 procent af kommunens samlede antal boliger ligger i sommerhus-områder, og flere hundrede af kommunens boliger bebos på kommunale dispensationer fra de regler, der skal begrænse helårsbeboelse i sommerhuse. Mange af de fastboende siger – som dem, vi citerede i torsdagsavisen – om asylansøgerne, at: »Vi ved jo fra medierne, at mange af dem er kriminelle«, eller kort og godt: »Vi vil ikke have dem her«.

DEN KONSERVATIVE borgmester, Hans Aage Pedersen, har mange af sine vælgere boende på dispensation i sommerhusområder. Alligevel vil han og det enige byråd bag ham – når det gælder asylansøgerne – håndhæve lokalplanen meget strengt og bogstaveligt. I den står, at området ved Marielyst skal bruges til »koncentreret feriebebyggelse til udlejning/ferieby«.
Ganske vist er kommunen selv tidligere – hovsa – kommet til at bruge de tomme ferieboliger til midlertidig indkvartering af boligtrængende, som kommunen havde ansvaret for at skaffe husly. Men det vil ikke ske fremover, forsikrer borgmesteren.
For nu skal lokalplanens bestemmelser overholdes, forstår man.
Man kan muligvis med lokalplanen i hånden håndhæve et ganske snævert anvendelsesområde for et feriecenter. Hvis ordet »ferie« skal tages helt bogstaveligt, kan man vel også gribe ind over for virksomheden, der vil bruge centret til et medarbejderseminar, Superliga-klubben, der vil holde træningslejr, eller fagforbundet, der holder konference.
Eller er det kun udlejningen til Udlændingestyrelsen og anvendelsen som midlertidigt asylcenter i nogle måneder, der afgørende ændrer anvendelsen af området og dermed bliver i strid med lokalplanen?

DÉT VIL NU VÆRE op til Naturklagenævnet at afgøre – forudsat at Udlændingestyrelsen ikke bøjer sig for den småtskårne not-in-my-back-yard-holdning og inden otte dage kører asylansøgerne væk i de busser, de kom i.
Sydfalster Kommunes brug af lokalplanen er muligvis juridisk holdbar. Politisk og moralsk er den diskutabel. Der er en skrigende modsætning mellem de hensyn, kommunalpolitikerne foregiver at varetage (respekt for lokalplan og regler om helårsbeboelse af sommerhuse), og dem, der rent faktisk får dem til at forbyde asylcentret i Marielyst (frygten for asylansøgerne og deres påståede kriminalitet). De sidstnævnte hensyn fortæller de fastboende i Marielyst gerne om, hvis journalisterne lover ikke at skrive deres navne i avisen.
Spørgsmålet er, om indenrigsminister Karen Jespersen er parat til at bede sin Udlændingestyrelse om at tage slagsmålet i Naturklagenævnet og dermed gøre sig til de populistiske kommunalpolitikeres modpart i striden. Som byrådsmedlemmerne på Sydfalster skal også Karen Jespersen gøre et forsøg på at blive genvalgt inden for et overskueligt antal måneder.
Hvis Naturklagenævnet fastholder, at Sydfalster Kommune har ret til at nedlægge forbud mod brugen af feriecentret som asylcenter, kunne ministeren jo overveje at foreslå en mere fleksibel lovgivning, der giver staten de nødvendige redskaber til at sikre indkvartering af dem, der søger asyl her i landet.
Når man læser, hvad de fastboende i Marielyst siger om de asylansøgere, som de hverken kender eller har talt med, er det svært at undgå den tanke, at Karen Jespersen ved i sidste uge at rette nationens øjne mod de butikstyve, der i medierne kaldes »de kriminelle asylansøgere«, og stille sit ubehagelige forslag om at sende dem til en »øde ø«, bidrog til at så de frø af fremmedangst, der nu kan høstes i Marielyst.

ni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her