Læsetid: 2 min.

Imelda på Broadway

'There's no business like shoe-business'. Den maniske skosamler og fillippinske førstedame Imelda Marcos liv bliver nu tema for en musical
19. oktober 2005

Musicalverdenens store successer er ofte blevet skabt ved at sætte fokus på de mest usædvanlige skæbner. Fra fallerede stumfilmsstjerner og argentinske demagog-hu-struer til selveste Guds søn.

Nu står verdens mest berømte og berygtede skonarkoman så for tur. D.J. Fatboy Slim og Talking Heads-san-geren David Byrne meldes at være i fuld gang med at skrive på "et musik-teatralsk show" om Imelda Marcos - Filippinernes forhenværende førstedame.

Here Lies Love får premiere på Adelaide-festivalen i Australien til marts næste år. I forskræppet præsenteres den som "en satirisk, verbalt veloplagt og tankevækkende udforskning af personligheden hos en international jetsetter, et påstået offer, en sørgende enke og en manisk skosamler." Ifølge festivalens talsmand vil musicalen fortælle "en evigt gyldig historie, der også rummer hib til vores egen samtid".

Imelda Marcos blev gift med præsident Ferdinand Marcos, som var Filippinernes diktator i 21 år, før han i 1986 blev væltet under en folkeopstand. Hendes enorme samling af kostbare sko blev et markant symbol på dårlig smag og personlig grådighed. Efter at Marcos-familien var flygtet til Hawaii, fandt oppositionsaktivister over 3.000 størrelse 42-sko(!) i parrets paladsagtige præsidentpalæ. Samlingen omfattede både eksklusive modesko og udsøgte rædsler som et par pla-stik-discosandaler med batteridrevne blinklys i hælene.

Titlen er taget fra den inskription, Imelda Marcos ønsker sig som gravskrift, og musicalen vil blive opført i kulisser, der skal illudere at være et filippinsk diskotek og afspejle Imelda Marcos forkærlighed for natklublivet, oplyser festivaltalsmanden. "Hun elskede nattelivet i verdens storbyer, især New Yorks Studio 54," siger han.

I 1993 blev Imelda Marcos kendt skyldig i korruption og idømt 12 års fængsel, men en appeldomstol omstødte dommen. Sigtelsen indgik i et omfattende anklageskrift imod hende og hendes mand for at have stukket uhyre summer fra de offentlige kasser i egne lommer. I 2003 tilkendte Filippinernes høje-steret landets regering 650 mio. dollar, der stammede fra indefrosne midler, præsident Marcos havde tilvendet sig. Dette beløb var alt, hvad der kunne spores af Marcos-familiens enorme formue, som anslås at have anddraget 10 mia. dollar.

David Byrne har arbejdet på sin 'Disco-Imelda-idé' siden 2004, noterer han på sin hjemmeside. I en onlinedagbog skriver han: "Hun forekom at leve i sin helt egen verden, og hendes forbindelse med Ferdinand byggede nok så meget på økonomisk og politisk magt som på ægteskabelige følelser."

Hvad Imelda Marcos mener om udsigten til at blive portrætteret i en musical, er uvist. Men i 2004 fik hun retten til at nedlægge forbud imod optagelser i Manila til en dokumentarfilm, der ville skildre hendes sociale opadstigen fra skønhedsdronning til førstedame. "Man skal holde sig til sandheden. Sandheden er Gud," udtalte hun ved den lejlighed. "Det er et stort problem i dag, at bare fordi man er en offentlig figur, tror folk, de frit kan fortælle alle mulige løgnehistorier."

Hvad Imelda Marcos skosamling angår, har den i dag fået plads på et museum, der er blevet et af Manilas mest søgte turistmål.

© The Independent

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her