Læsetid: 4 min.

In memoriam fremtiden

2. december 1999

Danmarks Radio fejrer det forestående århundrede/tusindeskifte ved bl.a. frem til Nytårsaften at genudsende en række gamle TV-Aviser. Dem man som bekendt ikke kan pakke nytårstorsk ind i, og som - på linie med de fleste andre aviser bortset fra herværende forstås - er better forgotten. Men det skal altså ikke så være, at man får lov at glemme, hvilket giver anledning til nogle sammenlignende bemærkninger om fænomenet: den public service-funderede elektroniske billedavis til de tusinde hjem. Denne skribent har personligt lagt overkrop til TV-Avisen i det meste af en ti års periode, for længst historie, og mener sig derfor berettiget til at have meninger om emnet. Enhver kan på den baggrund for en umiddelbar betragtning sige sig selv at TV-A i de glade gamle dage var usammenligneligt bedre end nu og bemandet modent og forsvarligt. Sproget var bedre, nyhederne nyere, jinglen mere musikalsk, en enkelt af oplæserne i maskulin forstand smukkere og mere troværdig end alle nutidige tilsammen. Hvordan skulle dét være anderledes!
Når kendsgerninger af den art således er fastslået, forsøger vi alligevel at grave et spadestik dybere. Mens vi naturligvis jamrer videre over udviklingen, iklædt tyngende argumenter om, hvorfor alt i saglighedens navn faktisk ikke er så lysegrønt som i ungdommens vår, og hvorfor kritikken mere end nogensinde burde hagle ned over det mest magtfulde af samtlige danske nyhedsmedier.

DET SIDSTE FØRST: monopolbruddet i sin tid og tilkomsten af TV2 betød ikke, som de superliberale dengang hævdede, at kvaliteten i tv-nyhedsformidlingen automatisk højnedes, men betød til gengæld at det gamle monopol aflastedes for kritik såvel indefra som udefra. Enhver vil lægge mærke til, at debatten om nyhedsformidlingerne i tv i det store og hele er størknet, hvilket selvsagt ikke er ensbetydende med at der ikke er noget at debattere, men at tv-stationerne opfatter sig som virksomheder og dårligt tåler kritik, og debattørerne for en overvejende del mener, at tingene er velforvaret, når der jo er to elektroniske aviser i public service-regi. Sådan forholder de sig naturligvis ikke. Og sådan forholder det sig nemlig ikke, fordi konkurrenten nærmest blev skabt som en tro kopi af den gamle TVA, og TVA på sin side fortsatte
i stort set samme spor. Da TV2 nyhederne efter den første succes populariserede sig selv yderligere, fulgte TVA i benovelse over den øjeblikkelige seersucces blindt i hælene, således at de to stationer fortsatte deres kongruente kurs. Siden har TVA yderligere lagt sig efter det populistiske i sine tilbud og prioriterer stadig mere som de i øvrigt skrumpende formiddagsaviser. Et godt eksempel er det ordinære kriminalstof, der i TVA dyrkes som det tilsyneladende vigtigste stofområde. Dette er vel at mærke ikke en dækning, der kritisk kontrollerer retssikkerheden, men blot
banale konstaterende, sensationaliserende fjorten-på-dusinet-historier, der som regel fortælles fra opklarernes vinkel. Dertil kommer alt for mange såkaldte livsstilshistorier, hvis konsekvenser er tynde og opfølgninger lige så ofte og af gode grunde fordufter i den blå studieluft. Skuffelsen går altså med andre ord på at TVA, understreget af de senere års udvikling i huset, ikke på nogen afgørende eller iøjnefaldende både har benyttet lejligheden til at reformere sit nyhedssyn og sin nyhedsproduktion i kvalitativ forstand.

VURDERER MAN herefter dansk tv-nyhedsdækning ud fra en retorisk og æstetisk synsvinkel,
noterer den kritiske iagttager, at præsentationen af nyhedsstoffet synes styret af et overordnet krav om at være veloplagt og på. Dette medfører et jævnthen eksalteret sprog med mange overbetoninger - fejltryk - et overenergisk præsentationsmiljø, der med stor hast afvikler også stof, der fortjener fordybelse og mere tid. Med andre ord bliver TVA's budskab energi, dynamik, hastværk og make up. Hvilket jo ikke er noget at byde en stadig bedre uddannet og orienteret befolkning. I den forstand har man ret og pligt til at ærgre sig over, at en forsigtig start på Avisen for 35 år siden med års langsom, konservativ udvikling ikke afløstes af dynamisk nytænkning og originalitet, men derimod af tom journalistisk tradition i kunstig veloplagthed, formidlet ved en teleprompter, hvor oplæseren hænger i linsen som en halvlam marionet og fejlbetoner sig gennem dimensionsfattige tekster. Udvikling i DR-TVA har kun været det i ydre forstand: teknik, dimser, kviksølv i en vis legemsdel og mere af samme slags. Hvor er for resten den journalistiske personlighed, der burde være chef for en sådan avis, og som institutionen før i tiden kunne opvise. Nu er der kun en nyhedsdirektør, fjernt fra verdens vrimmel.
Hvis nogen imidlertid kommer og hævder, at det hele var bedre i gamle dage, er dét også løgn. Urokkelig uvidenhed og lav horisont har altid været fremherskende i massemedier med stor bevågenhed og meget på spil. Det eneste, der var bedre før i tiden, var såmænd håbet for fremtiden og de bedste oplæseres åbenlyse tvivl om missionen. mtz

Serie

Debattørerne

Seneste artikler

 • 'Nogle gange er folk bare lidt for enige'

  11. august 2009
  Det er sjældent Informations artikler, der får Thomas Ole Brask Jørgensen til computeren for at skrive indlæg. Det er selve debatten, der tænder. Særligt rygklapperi kan få ham til tasterne
 • 'Jeg kan godt lide at provokere'

  8. august 2009
  Han er efterhånden vant til at blive overfuset på netdebatten. Men først når folk bliver rigtigt sure, viser de deres sande ansigt, mener Claus W. Oreskov, der er blevet kaldt både naiv og en fanatisk kommunist af andre debattører
 • Hvem har ansvaret for forskningen?

  15. december 2008
  Forskningsfrihed er ikke et tema, der optager ret mange andre end de ramte i den offentlige debat
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her