Læsetid: 2 min.

Indien og Pakistan enes om fredsproces

Indien og Pakistan er enige om, at freds-processen mellem de to lande skal fortsætte. Transportmulighederne mellem de to lande gennem Kashmir-regionen udvides nu
19. april 2005

NEW DELHI - Indien og Pakistan enedes i går om, at fredsprocessen mellem de to lande er uomstødelig. De to lande har lovet hinanden at øge transportmulighederne gennem det delte Kashmir, sagde den indiske premierminister Manmohan Singh i en fælles erklæring efter et tre dage langt besøg fra sin pakistanske kollega.

De to lande enedes om at forøge antallet af buslinjer mellem Srinagar i den indi-ske del af Kashmir og Muzaffarabad i den pakistanske del.

Også lastbiler skal have lov til at køre på ruten for at fremme handlen mellem de to lande.

De to ledere meddelte også, at en ny buslinje mellem Poonch i det sydlige, Indiske Kashmir og Rawalakot - over den internationale grænse til Pakistan - åbner til sommer. Mere kontakt mellem familier, som er blevet delt af våbenhvilegrænsen i Kashmir, vil blive støttet, sagde de to ledere.

Ny optimisme

Besøget fra Musharraf var oprindeligt en invitation fra Singh om at komme og se Pakistan spille cricket mod Indien. Efter flere møder med Singh fortalte Musharraf tidligt i går, at han var sikker på, at de to sider var parat til at arbejde videre med fredsprocessen - derunder den mangeårige konflikt i Kashmir.

"I denne ånd talte de to ledere om områder som Jammu og Kashmir og blev enige om at fortsætte disse diskussioner på en oprigtig, hensigtsmæssig og fremadsynet måde for at finde en endelig ordning," stod der i den fælles erklæring, som blev læst op efter mødet.

Musharrafs optimisme stod i skarp kontrast til hans humør under sidste besøg over grænsen i 2001, hvor han mødtes med den daværende premierminister Atal Behari Vajpayee i den nordindiske by Agra. Dengang brød forhandlingerne sammen på grund af stridigheder om Kashmir.

Det sidste forsøg på fred bygger på en våbenhvile i Kashmir, som har været på plads siden november 2003, samt et besøg af Vajpayee i januar 2004 til Islamabad, hvor de to parter blev enige om en formel, der skal sætte en stopper for terrorismen i Kashmir.

Fredsprocessen blev fulgt op af Singhs koalitionsregering, som blev valgt i maj 2004, da han mødtes med Musharraf i New York i september samme år. Mange tusinde mennesker, heriblandt mange civile, har mistet livet i den 15 år lange opstand mellem militante islamister og det indiske styre i Kashmir.

Indien og Pakistan har kæmpet mod hinanden i tre krige. To af gangene har striden handlet om Kashmirregionen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her