Læsetid: 3 min.

Indonesien vil henrette ni australske narkokurerer

Indonesien har dødsstraf narkosmugling og er ikke til sinds at vise nåde over for australiere, der gribes i at smugle narkotika. Fængslede australske modeller og skønhedsdronninger har fået den australske opinion på barrikaderne
29. november 2005

TOKYO - Scott Rush på 19 blev passet op på en natklub i Brisbane. Nogle drinks ved bardisken, lidt snak om vind og vejr og bemærkninger om de tilstedeværende sild. Så kom spørgsmålet.

"Hør engang, har du ikke lyst til at følge med os til Bali? Hvis du hjælper mig med at klare en lille forretning, så giver jeg både rejse og hotel."

Arbejdsløs, single efter lige at have slået op med kæresten og problemer på hjemmefronten - hvem kunne under disse omstændigheder modstå et tilbud om at få lidt luftforandring i en uges tid?

Scott Rush kunne ikke.

I dag sidder han i Kerokoban-fængslet i Denpasa i ferieparadiset Bali og venter på sin dom, som kun kan få et udfald: henrettelse ved skydning af en militærpeloton.

Samme skæbne afventer hans otte rejsekammerater, tre af dem ledere af det sydøstasiatiske narkosyndikat Crescent Moon - de andre 'muldyr', som kurerne kaldes her.

Indonesien har dødsstraf for smugling af mængder over 20 gram heroin, og disse fire bare sammenlagt på 8,3 kg, da de blev pågrebet i lufthavnen den 8. april i år.

Hash øverst i bagagen

I kvindeafdelingen i samme fængsel sidder Schapelle Corby, 28 år og kosmetolog fra Brisbane, som sidste år blev anholdt i tolden, da hun kom til Bali for at slappe af hos sin søster. Øverst i hendes kuffert lå en pakke med 4,5 kg marijuana. Tårerne har strømmet ned af kendes kinder i retten. Hun har benægtet ethvert kendskab til narkotikaen og hævder, at nogen må have anbragt pakken under en mellemlanding i Sydney. Mange tror på hende.

Hvorfor dog smugle den slags til Bali, hvor adgangen til hjemmeproduceret hash i forvejen er så let?

Men bevisbyrden ligger hos den anklagede. Anklagemyndigheden skal blot godtgøre, at pakken fandtes i hendes taske. Dommen på 20 år blev sat ned til 15 ved en højere retsinstans. men mediecirkusset fortsætter i Austrialien. Alle føler med Schapelle - i læserbrevsspalterne kræves turistboykot af Bali. Færre kerer sig om 'the Bali nine'. En 11. narkoanklaget har netop forladt Bali. Det er undertøjssmodellen Michelle Leslie, 25, som blev anholdt ved en politirazzia mod en natklub med to ecstasy-piller i håndtasken og kom til at sidde tre måneder i varetægtsfænsel med en trussel om 15 års fængsel hængende over hovedet, klarede frisag, da det kom frem, at hun var kommet der i selskab med en indonesisk ministers søn...

Den voldsomme reaktion i tilfældet Schapelle bunder i formodningen om, at Indonesiens retssystem er gennemkorrupt, men kritikere angriber også den påståede racisme bag. Australierne er for største delens vedkommende hvide og kristne, indonesierne brune og muslimer. Schapelle er tidligere skønhedsdronning, og man tager hendes ord for sandhed.

Mange indlæg i læserbrevsspalterne vidner også om bitterhed over nabolandets utaknemmelighed. Vi gav fem mia. kr. i hjælp til tsunamiens ofre, og dette er, hvad vi får...

"Utvivlsom vil sagen om 'The Bali Nine' også fremkalden en politisk krise mellem landene, hvis ikke henrettelsen af dem kan undgås ved en politisk løsning," mener Tom Lindsey, direktør for Asia Law Center på Melbourne University.

Det mest kontroversielle ved deres sag ligger dog i Sydneys politihovedkvarter. Selv om Australien er stærk modstander af dødsstraf, så samarbejdede autralsk politi tæt med deres kolleger i Jakarta og Bali for at få pågrebet de ni. Man kunne have afventet deres hjemkomst og anholdt dem på eget territorium, men i stedet blev Balis politichef underrettet om, hvilket fly de ville rejse med.

Lige så skidt ser det ud, at faren til Scott Rush før sønnens afrejse ringede til politiet og bad dem om at stoppe ham med den motivering, at han "planlagde at smugle narkotika". Intet blev gjort, og flere kritikere holder derfor politiet for medansvarlig for det tragiske drama. Australien har et problem med narkotika og utilpassede unge, som bidrager til at mange havner på skyggesidden. De har følt sig lokket af spænding, high life og hurtige penge. Myndighederne synes på mange måder at have opgivet håbet om at kunne redde disse rodløse unge.

Men 'narkomuldyrene' levere dog kun en mindre del af den narkotika, som markedet efterspørger, Hoveddelen kommer af andre veje og med andre transportmidler.

udland@information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her