Læsetid: 3 min.

Industrien: Regeringen sulter energiforskning

Opbakning til radikalt forslag om at flerdoble bevillingerne til forskning og udvikling i de energisystemer, der skal erstatte olien
5. maj 2006

Danske industrifolk er helt enige med Det Radikale Venstre i, at regeringen har afsat alt for få penge til forskning i den energiteknologi, der skal gøre det muligt at slippe ud af olieafhængigheden og bremse udledningerne af klimaforstyrrende CO2.

Ifølge brancheforeningen Energi Industrien er den danske indsats næsten halveret i forhold til niveauet i 1990. Danmark bruger i dag en væsentlig mindre på energiforskning end en række andre industrinationer.

I sit bud på en langsigtet dansk energiplan vil de radikale flerdoble bevillingerne til forskning, udvikling og demonstrationsprojekter med vedvarende energi og energibesparende teknologi. Trafik- og energiminister Flemming Hansen (K) afviste i onsdags at sige, hvor langt regeringen vil gå i den retning, men flere erhvervsfolk bakker op om en satsning på niveau med det radikale forslag.

I dag er der på finansloven afsat ca. 350 mio. til energiforskning og næsten ingenting til demonstration. De radikale vil øge forskningsbevillingen til 500 mio. årligt de kommende 10 år plus 650 mio. årligt til demonstrationsprojekter.

"Dagens forskningsindsats, når det gælder alternativerne til olien, er helt utilstrækkelig," siger miljø- og energichef Lars Aagaard, Dansk Industri (DI).

"Det, der er på budgettet i dag, er alt for lidt. Dansk energiforskning foregår for spredt, og pengene er alt for små," siger direktør Jens Rostrup-Nielsen fra Haldor Topsøe, en af de forskningstunge virksomheder, når det gælder fremtidens energiteknologi. "Der er et stort hul. Hvis man skulle lave de demonstrationsprojekter, der er brug for, ville man straks tømme de kasser, der er til rådighed," siger Ander Stouge, direktør i Energi Industrien, tilknyttet DI.

Pengene er der

Regeringen forhandler i øjeblikket med Folketingets partier om en dansk energistrategi for de kommende årtier. Samtlige oppositionspartier ønsker en stærkt øget forskningsindsats i alternativerne til olie.

De peger på, at de voldsomme prisstigninger på netop olien giver staten et uventet stort ekstraprovenu - i år formentlig ni milliarder ekstra - hvad der gør det både påkrævet og økonomisk forsvarligt at investere meget større midler i forskning, udvikling og demonstrationsprojekter. Erhvervsfolkene vil ikke blande sig i, hvor staten skal hente pengene, men de vil have opprioriteringen.

"Det er supergodt, at de radikale og andre partier nu viser vilje til at sikre dette område flere midler. Beløbsrammen i de radikales udspil er på linje med Dansk Industris ønsker," siger Lars Aagaard.

Jens Rostrup-Nielsen påpeger, at Danmark har et stærkt udgangspunkt.

"Vi har en progressiv energiindustri, hvis eksport er steget mere end den danske eksport i almindelighed. Vi har vindkraftteknologien, de mest effektive kulkraftværker, enzymteknologier der kan omdanne halm til transportbrændstof og et godt ståsted hvad angår brintenergi og brændselsceller. Danmark har også fremragende forskere, der kunne præstere de gennembrud, der skal til inden for solenergi og brint."

"Men hvis vi skal udnytte dette stærke udgangspunkt, så koster det penge og kræver en koordineret indsats, der kobler forskningsresultater med demonstrationsprojekter. Og det skal ikke bare være nogle spredte projekter, men nogle der kan vække international opmærksomhed. I dag er der for mange små kasser i Trafik- og energiministeriet og næsten ingen penge til energiforskning i Vidensministeriet," siger Jens Rostrup-Nielsen. Lars Aagard understreger det farlige i at hvile på laurbærrene og tro, at f.eks. dagens vindkraftindustri med sin store eksport i sig selv er en fremtidssikring.

"Hvis vi ikke hele tiden øger vidensniveauet på energiområdet, så kan vi ikke blive på toppen og ikke skabe flere højproduktive arbejdspladser. Vi skal ligge helt i den teknologiske og vidensmæssige front, og derfor er det sindssyg vigtigt, at vi investerer det nødvendige i forskning," siger han.

Danmark sakker bagud

Energi Industrien har opgjort den danske indsats for energiforskning og -udvikling, målt som programmidlernes andel af BNP.

"Vi er ikke længere i det gode selskab. De gode lande bruger nu to-fem gange så meget som Danmark. Canada, Japan, USA, Finland, Norge og Sverige gør en større indsats," siger Anders Stouge.

Han påpeger den afgørende betydning af offentlige midler til de større demonstrationsprojekter. Demonstrationen af at nye energiteknologier virker, kan fjerne noget af den risiko, der afholder virksomheder fra at investere i de nye løsninger, siger Stouge. "Canada har fået 60-70 projekter op at stå ved en model med 60 pct. privat medfinansiering. Når de kan, må det også kunne lade sig gøre i Danmark."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her