Læsetid: 3 min.

Indvandrerfrygten er stor i Keighley

Indvandrere er det altoverskyggende valgtema i mange små lokalsamfund rundt om i Storbritannien - intet sted mere end i Keighley i det idylliske Yorkshire
2. maj 2005

KEIGHLEY- Paul Meszaros standser op midt i en sætning. Han har pludselig fået øje på Angela Clarke, medlem af Keighley byråd for det højreekstremistiske British National Party (BNP), siddende et par borde væk i den velbesøgte restaurant.

"Kom, vi smutter. Jeg kan ikke sidde og diskutere strategi, når der sidder nazister og lytter," siger Meszaros, leder af den britiske fagbevægelse TUCs anti-fascistiske arbejde i Nordengland, og forlader skyndsomst restaurant Wetherspoon.

I en mere ydmyg beværtning længere oppe ad hovedgaden i Keighley, en lille idyllisk by i Yorkshire 300 kilometer nord for London, genoptager den 41-årige fagforeningsmand og aktivist fortællingen om TUCs kamp for at forhindre, at BNP for første gang får indvalgt et medlem i det britiske parlament.

"Siden BNP i forbindelse med lokalvalgene i 2003 fik indvalgt to byrådsmedlemmer her i Keighley, har vi været i gang med vores kampagne. I forbindelse med parlamentsvalget har vi uddelt over 190.000 foldere, aviser og brochurer, der fortæller vælgerne, hvad der virkelig gemmer sig bag BNP," forklarer Meszaros, der er søn af en flygtning, der kom til Storbritannien fra Ungarn i 1956.

Højreekstremisterne har fået medvind i Keighley, fordi en betydelig andel af valgkredsens indbyggere - omkring ni procent - er af asiatisk oprindelse. Mange af dem kom i sin tid til Storbritannien for at arbejde i Yorkshires mange tekstilfabrikker, som nu er lukkede og ligger øde hen.

Anklaget for racisme

Efter at en række sager med kriminelle indvandrerbander i Keighley fangede den landsdækkende presses opmærksomhed, valgte BNP's leder, Nick Griffin, at opstille i byen i forbindelse med det britiske parlamentsvalg den 5. maj. Udadtil lancerer Griffin sig selv som en respektabel politiker, men en fjernsynsudsendelse, som BBC producerede sidste år, afslørede ved hjælp af hemmelige optagelser, at Griffin under lukkede møder i Keighley opfordrede lokale BNP-aktivister til at gribe til vold mod indvandrere i byen.

Som følge af dokumentarudsendelsen blev Griffin anholdt i december og anklaget for racisme. I dag er han på fri fod, fordi en dommer besluttede at løslade ham mod kaution.

Meszaros, der samarbejdede med BBC i forbindelse med dokumentarudsendelsen, erkender åbent, at der er problemer med muslimske indvandrere i Keighley.

"Der har været systematiske voldtægter af unge hvide piger. Piger, som er blevet lokket ind i narkotikamisbrug," fortæller Meszaros.

"Men vi mener, at disse problemer skal diskuteres åbent og ikke misbruges at politikere som blandt andet Griffin i valgkampen," siger han.

Også de etablerede partier har i forbindelse med valgkampen forsøgt at kapre stemmer ved at tale til den fremmedfrygt, der findes hos mange briter.

Konservativ hård tone

Ikke mindst lederen af Storbritanniens konservative parti, Michael Howard, har anlagt en særdeles hård tone over for indvandrere og asylansøgere. I Keighley-valgkredsen, som Labour har siddet på siden 1997, ser den konservative parlamentskandidat ikke noget forkert i denne linje - selv om han selv er andengenerationsindvandrer.

"Det er kun naturligt, at man stiller krav til indvandrere, som at de eksempelvis taler engelsk," siger den 34-årige Karl Poulsen.

Hans far indvandrede til England i 1960'erne fra Danmark. Han ønskede at lære engelsk, blev forelsket og blev hængende.

I en pause i den travle valgkamp medgiver Karl Poulsen, at indvandrerfrygten er det altoverskyggende tema i valgkampen i Keighley.

"Jeg har stemt tusindevis af dørklokker. Og alle steder er det indvandrerspørgsmålet, der bekymrer folk mest. Kun en eneste gang har jeg mødt en vælger, der var uenig med mig med hensyn til, at der skal strammes op på området," siger Poulsen.

Syv kristne præster i Keighley gik sammen om en erklæring imod Nick Griffin og hans BNP.

"Fordi det er et racistisk parti, opfordrer vi kraftigt til, at man ikke stemmer på BNP. Gud velsigne vor by og alle, der bor og arbejder her," hedder det bl.a. i en erklæring, der blev trykt på forsiden af lokalavisen Keighley News.

"Jeg er enig, men der er folk lokalt, der vil tænke: 'Alle disse mennesker er imod dette parti. Der må være noget om det, partiet står for'. Det er ligesom, når man forbyder en bog. Så vil alle læse den," siger Poulsen, der af samme grund ikke selv ønsker at tage direkte afstand fra BNP.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her