Læsetid: 3 min.

Indvandrerjournalistik

29. juli 2005

TV 2's indslag "Indvandrer-bander har magten" den 18. juli var en helt igennem skandaløs konstruktion uden nogen form for journalistisk indhold. Indslaget ville 'dokumentere', hvordan unge 2. generationsindvandrere grupperer sig i bander med foragt for det danske samfund og med planer om snart at overtage den samlede danske, kriminelle underverden.

Til at underbygge dette valgte TV 2 at benytte nogle videoklip, hvor et par halvmaskerede 2. generationsindvandrere udtrykte deres overmagt - både over for samfundet som sådan og Hells Angels i særdeleshed.

Et af klippene viste en maskeret fyr med fingeren på aftrækkeren af et dobbeltløbet jagtgevær, og mundingen af geværet helt oppe i kameralinsen. Tankerne blev helt automatisk ledt hen på de grusomme billeder af irakiske oprørere klar med kniven - klar til at skære hovedet af vesterlændinge.

Jeg vil gerne slå fast, at jeg ikke mener, jeg har en naiv holdning til de problemer, nogle 2. generationsindvandrere skaber visse lokalsamfund og ikke mindst for sig selv. Som beboer på Vesterbro oplever jeg ind imellem unge 2. generationsindvandrere, der i små grupper opfører sig provokerende, 'bestemmende' og udfarende - og på den måde ubehageligt. Idioter tænker jeg, de gør livet sværere for sig selv ved at forstærke det billede, der tegnes af utilpassede og adfærdsudfordrede 2. generationsindvandrere.

Men med TV2's 'hate speech' bliver særdeles mange mennesker bekræftet i deres fordomsfulde billede af, at unge 2. generationsindvandrere af hankøn over en bred kam er halvkriminelle ballademagere, der ikke ønsker at blive integreret, kun har respekt for vold og i øvrigt skider på det danske samfund. Med sin 'autoritet' skaber og forankrer TV 2 et skræmmebillede af en aggressiv, marginaliseret gruppe, der mest af alt bør sidestilles med muslimske terrorister.

TV 2's evne til at 'fremstille' virkeligheden blev understreget af den meget diskrete bemærkning i indslaget om, at klippene ikke var TV 2's egne, men lånt fra et privat produktionsselskab, der i en periode havde fulgt en gruppe unge 2. generationsindvandrere. Hvad dette produktionsselskab i øvrigt har af motiver og ønsker at producere, meldes der ikke noget om, og det har tilsyneladende heller ikke TV 2's interesse.

Indslag stigmatiserer

Grænsen mellem fiktion og fakta udviskes næsten fuldstændigt i en sammenhæng, hvor det for det danske samfund i forvejen er vigtigt at holde tungen lige i munden. Tv-stationens behov for en dramatisk reportage i sommerens tilbagevendende nyhedstørke kommer først. Det er ansvarsløst og farligt!

Når jeg så oven i købet på bt.dk den 22. juli kan læse, at de "To unge indvandrere føler sig misbrugt af TV 2, der i søndags bragte et indslag, hvor de var maskerede og bevæbnede. De troede, det var til en musikvideo," så bliver jeg meget vred på TV 2.

For når TV 2 bidrager til at lægge afstand til 2. generationsindvandrere, uanset om de er marginaliserede bandemedlemmer eller mere normaltfungerende unge, der kæmper for at blive integreret, så gør det samtidig min dagligdag usikker. Indslaget bidrager nemlig til en stigmatisering af 2. generationsindvandrerne, som fremover vil møde unødvendige og svært overkommelige udfordringer i en i forvejen svær kamp for at blive en del af det almindelige lokale samfund og miljø på Vesterbro. Og dermed vil endnu flere 2. generationsindvandrere føle sig tilsidesat, miste respekten for autoriteter og potentielt ryge ud i kriminalitet og eventuel tilhørende voldsudøvelse.

Endvidere kunne jeg forestille mig, at indslaget kan virke identitetsskabende for nogle af de unge, der i forvejen føler sig sat uden for det almindelige samfundsliv. Med TV 2's dramatiske effekter stimulerer tv-stationen nærmest den gruppe af 2. generationsindvandrere, der er i fare for at blive en del af de eksisterende indvandrerbander. Hvis de før indslaget i søndags var i tvivl om, hvor de kan få en klar profil og tydelig identitet, så hjalp TV 2 dem med sin uansvarlige 'reportage' godt på vej.

TV 2 har som bekendt public service forpligtelse. Hvilken holdning har TV 2's direktør og bestyrelse til et indslag af den karakter?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her