Læsetid: 2 min.

Indvandrerkvinder er afgørende for integration

Anders Fogh Rasmussen rettede på Venstres landsmøde en kraftig opfordring til alle arbejdsgivere om at give en chance til dem, der har et fremmedklingende navn
20. november 2006

Mødre og bedstemødre til indvandrere spiller en nøglerolle for bedre integration i Danmark. Det er en af fremtidens afgørende udfordringer for samfundet, at flere indvandrere får job og uddannelse.

Det fastslog statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) søndag i sin timelange tale til Venstres landsmøde i Odense. Her fokuserede han på arbejdsgivere, uddannelsesinstitutioner, fordomme, foreninger og indvandrerne for at nå målet. Han henviste til erfaringerne fra sin nylige bustur landet rundt med mottoet 'Sammen om bedre integration'.

På landsmødet interviewede han Fatma Øktem, en kvindelig konsulent fra Århus med tyrkisk baggrund. Hun var en af fem unge indvandrere, som ledsagede ham som rollemodeller på integrationsturen, hvor han også besøgte virksomheder, højskoler, universiteter, projekter for indvandrerkvinder og spiste aftensmad hos familier til de fem rollemodeller.

Virksomheder som ISS, Metro, Sakwa i Skive og andre bruger aktivt indvandrere i deres markedsføring. De samarbejder med kommuner om at lære indvandrere dansk, mens de samtidig går på sprogskoler, forklarede statsministeren.

Frasorteret

"Jeg retter en kraftig opfordring til alle arbejdsgivere i det danske samfund om at give en chance til dem, der har et fremmedklingende navn," sagde han til forsamlingens klapsalver.

"Mange indvandrere føler sig frasorteret alene på navnet. Derfor har Silkeborg Handelsskole haft succes med cv'er på video, som har skaffet mange praktikplads. Det er et eksempel til efterfølgelse, at virksomhederne ser ansøgerne. På Århus Tekniske Skole har lærerne sørget for, at eleverne bliver på skolen. De får f.eks. sendt en sms, hvis de ikke står op om morgenen," sagde Anders Fogh Rasmussen.

"Når de kan i Århus, så kan de også alle andre steder," sagde han. Ollerup Gymnastikhøjskole viser, at højskoler kan integrere indvandrere ved at lære om folkestyret. I Ollerup forbereder indvandrere sig f.eks. på at komme til optagelsesprøve på Politiskolen. Det viser, at uddannelser kan bruges til bedre integration, mente han.

Desuden skal indvandrere lære, at det i Danmark er fint at blive tømrer eller murer. De tjener meget og har nok at bestille i økonomiske opgangstider, sagde Anders Fogh Rasmussen.

Endelig fokuserede han på kvinders rolle i sin samtale med Fatma Øktem. Hun ville vide, hvad han blev mest overrasket over på busturen.

Det var kvinders nøglerolle i indvandrerfamilier, som mange danskere opfatter som mandsdominerede, forklarede han.

"Kvinderne spiler en meget større rolle i at få integrationen til at lykkes, end vi havde forestillet os. Vi skal satse stærkt på at inddrage mødre og bedsteforældrene i integrationen," sagde Anders Fogh Rasmussen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu