Læsetid: 3 min.

Den infantile kritiker

11. januar 2007

Den infantile kritiker er karakteriseret ved litterært aldrig at være blevet rigtig voksen. Han eller hun tager eksempelvis en romans forskellige udsagn for pålydende og forstår ikke den indre ironi og relativering, der kan finde sted i et litterært værk. Den infantile kritiker kan også være karakteriseret ved periodisk at regredere til et tidligere udviklingsstadie. Oftest sker det, når kritikeren havner i sine egne følelsers vold og ikke længere er i stand til at se klart.

Et eksempel på det sidste er Lars Bukdahls anmeldelse af Carsten Jensens nye roman Vi, de druknede. Han fik ikke lov at anmelde bogen i Weekendavisen, men fik efterfølgende mulighed for at hælde sin galde ud over bogen i en anmeldelse i internetmagasinet Litlive. Jensens roman havde i mellemtiden placeret sig lunt på hitlisterne, og når man samtidig på forhånd er disponeret til at hade forfatteren, så er det dømt til at gå galt.

Det var på en måde forventeligt, at Lars Bukdahl ikke ville bryde sig om Carsten Jensens roman. Denne avantgardens avantgardist er mere til små uventede eksplosioner og elektrificerede postkort end til stort anlagte prosaværker. Han kan kun sætte intetsigende etiketter som 'traditionel' og 'folkelig' på romanen og kalde Jensen for en 'søfartsessayist', fordi hans system ganske enkelt ikke kan rumme, at den bog på én gang forholder sig til den litterære overlevering og tradition og samtidig er en fornyelse af den danske romantradition. Og her er det så, det infantile sniger sig ind: I stedet for at anerkende egne begrænsninger, må han absolut skrive sig ud i en spiral af hadefulde tirader, hvor han kommer længere og længere væk fra den bog, han skriver om. Jeg har i øvrigt så megen veneration for Bukdahl, at jeg tilgiver ham dette fejltrin. Han er en kritiker med en original røst og næse for den gode og oversete litteratur. Derfor tilgiver jeg ham hans pubertære fascination af alt, der formmæssigt er frækt og stikker af fra den litterære konvention.

Højgearede avantgardister

Bukdahl fremførte igen sit synspunkt på Carsten Jensens roman i en diskussion om årets bøger i DR2's Deadline. Han havde (også i grunden en infantil idé) valgt den som årets hadebog. Hvad der imidlertid er langt sværere at leve med er, at Politikens Bettina Heltberg sidder og bliver i infantilt godt humør over Bukdahls udfald mod bogen og siger, at hun ikke kunne være mere enig. Hun har vel at mærke ikke læst bogen, men sidder som en parodi på en kritiker og bliver enig med sig selv om sine egne fordomme om Carsten Jensen. Uden den mindste ydmyghed i forhold til egen uvidenhed. Det er dansk provinsialisme af værste skuffe.

Man kunne i den infantile sammenhæng også nævne den selvhypede kritiker, Leonora Christine Skov, der i Smagsdommerne på DR2 for nogen tid siden mente, at Jensens roman var alt for lang og dårlig redigeret. Det ligner et udsagn, man trækker i en automat. Det er efterhånden kendetegnende, at det for kritikerne mere handler om at spille en rolle. Med disse kritikerattituder er det vigtigere at være en højgearet avantgardist eller postfeministisk babe med en pinlig besættelse af store hvide mænd end at gå dybere ned i værkerne. Med tiden finder man dog ud af at bruge disse anmeldelser som en omvendt målestok. Hvis kritikeren kan lide en bog, er det sikkert en dårlig bog. Og hvis ikke, er det en god idé at tjekke den.

Det, der er mest mistrøstigt er, at der er så lavt til loftet. Alle vegne støder man ind i fordomme. Det spændende er jo ikke denne sort/hvide for og imod Carsten Jensens roman, men derimod hvordan en mere kvaliceret diskussion af, hvordan en roman som Vi, de druknede på en og samme tid kan rumme traditionelle episke træk og være en fornyelse af den danske romanform. Hvorledes romanen både kan være bestseller og stor litteratur. Det kunne også være spændende at diskutere, hvorfor de litterære moder gør, at det på bestemt tidspunkter er svært at indoptage bestemte værker, fordi de ikke lige passer i tidens kram. Det er på tide at blive voksen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu