Læsetid: 3 min.

Informationale...

1. september 2000

STUDIESTART

HALLO! SÅDAN EN retro-agtig overskrift kan man bare ikke bruge i en leder i en avis, der gerne vil lokke moderne studerende til at prøve et abonnement. Enten siger overskriften dem intet, fordi ’Historien er død’. Eller også siger den alt for meget, fordi den giver associationer til skrønerne fra dengang de gråsprængte professorer var røde, oprørske studenter, som ville verdens frelse gennem revolution og sang socialisternes internationale kampsang, betitlet Internationale. »Rejs jer, fordømte her på jorden...,« skrålede de, mens de røg rektors stjålne cigarer, drak hans portvin og holdt institutterne besat.
Det er ikke associationer, der har nogen videre aktualitet i dag, må man sige. Og så alligevel, på en underlig måde. For det opsigtsvækkende er jo, at også de unge, som i disse dage strømmer ind på universiteter og læreanstalter, lever i en tid fuld af revolutionær forandring. Det er i dén grad forandringer i en international kontekst, og det er forandringer der i deres konsekvens er langt mere dramatiske end studenteroprøret i 1968 og årene derefter.
For de revolutionære, der i rasende fart er i færd med at omforme verden, er den blanding af kølige venture-kapitalister, professionelle erhvervsfolk og ustyrlige Internet-nørder, der er ved at skabe ’den ny økonomi’, dvs. det globale videnssamfunds ny økonomiske struktur hvor ideer og informationer er råvarer, hvor tid og sted er ophævet, og hvor den enkelte bliver ’free agent’ på et fleksibelt, globaliseret marked. Viden er mere end nogensinde magt, især hvis den kombineres med hurtighed, bevægelighed og arbejdsomhed.

FORANDRINGERNE ER så hastige og voldsommme, at nogle af de hidsigste aktører brænder sammen midt i revolutionen (læs om ’dot.com-syndromet’ på side 3), mens andre bliver hægtet helt af og udstødt som videnssamfundets menneskelige affald, alt imens naturen og miljøet vånder sig. Men for rigtig mange opleves videnssamfundet først og fremmest som nye muligheder og nye udfordringer. Den enkelte er i dag ’dømt til frihed’ og har – som livshistorieforskeren Marianne Horsdal siger på side 15 – fået ansvaret for sit eget livsprojekt. Ikke i isolation og ikke i egoisme, men netop i ansvarlighed og i samspil med de fællesskaber, man knytter sig til.
Universiteterne og de øvrige læreanstalter er dér, mange nu træder ind for at søge livsprojektet. På trods af ubegribelige formler, abstrakte teorier, og stressende taxametersystemer er de tre, fem eller flere år, man bruger på studiet, stadig en rejse i åndernes rige. Omverdensforståelse, selvindsigt, samarbejdsevne og ligefrem kærlighed kan man finde undervejs. Og måske indkredse de værdier, der er afgørende, hvis man siden skal få sit livsprojekt til at lykkes ude i den hæsblæsende globaliserede markedsvirkelighed.

MEN MAN KAN også blive dum af at gå i skole. Snæversynet. For det er ikke gjort med at terpe lærebøger og lytte til forelæsere. Og måske har læreanstalterne ligefrem solgt ud af evnen til almendannelse til fordel for ’selvdannelse’, som det pointeres i kronikken side 22. Derfor har man som studerende brug for noget andet at støtte sig til, finde modspil hos, blive inspireret af.
Du har det i hånden. Det hedder Information. En ganske særlig avis, som siden 1945 har set det som sin opgave at yde modstand mod den til enhver tid herskende tidsånd. Vi trodser – som en tidligere chefredaktør har sagt – både tyngdeloven og markedskræfterne for at lave den engagerede journalistik, der gør mennesker klogere på sig selv, hinanden og verden. Om det sker med sort humor, med barsk kritik eller bare med nøgtern reportage, så er det Informations mission at gøre sine læsere lidt bedre i stand til at håndtere – og selv præge – de ting, der sker med verden. Ja, måske ligefrem slås for, at den bliver bedre og ikke bare hurtigere...
Avisen, du har i hånden, er en særudgave med artikler, som i særlig grad kan interessere unge studerende. Hverdagsudgaven kan du lære at kende ved at tage imod det tilbud, vi giver på side 9. Eller du kan besøge os på Internettet, på den splinterny hjemmeside – www.information.dk – som åbner den 7. september.
For vi ved godt, at i videnssamfundet foregår en stor del af tilværelsen og samfundsdebatten – herunder både markedsøkonomiske revolutioner og antiautoritære oprør – via Internet og cyberspace. Hvad er det dog, de synger derude nu? »Internetionale slår bro fra kyst til kyst...«

jsn

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu